Így éleszd újjá az elrontott olvasztott csokoládét

Az olvasztott csokit számtalan módon el lehet rontani. Az egyik, hogy víz kerül bele – most erre hoztunk megoldást.

Olvasztott csokira számtalan süteményhez szükséged lehet a brownie-tól a csokiba mártott epren át a mondjuk egy kávés-csokoládés ricottatortáig. Arról írtunk már korábban, hogy miként lehet tökéletesen felolvasztani a csokit, és arról is, hogy mit kezdj a maradék olvasztott csokoládéval, azonban van, hogy nem minden a tervek szerint alakul. Például a vízgőz miatt lehet, hogy vízcseppek kerülnek az olvadó csokoládémasszába, ami az egészet elrontja. Most azonban megmutatjuk, hogyan háríthatod el a veszélyt ilyen helyzetekben!

Így éleszd újjá az elrontott olvasztott csokoládét

Nagyon egyszerű oka van annak, hogy miért megy kárba az olvasztott csokoládé, ha víz kerül bele. A kakaóbab csokoládévá történő finomítása során minden nedvességtől megszabadul, és így a végtermék valójában hihetetlenül száraz. Amikor vízcseppek keverednek az olvasztott csokoládéval, ugyanaz a hatása, mintha vizet adnánk a liszthez – egy kevéssé kellemes paszta állagot kapunk.

Az élelmiszertudománnyal foglalkozó szakértő, Harold McGee magyarázata szerint,

„a kis mennyiségű víz ragasztóként funkcionál, épp eléggé benedvesíti a cukor és kakaó részecskéket, hogy szirupfoltokat hozzon létre, amik összeragasztják a részecskéket

Ugyanez megtörténhet, ha a csokoládé túl forró lesz. Ezért kell fokozatosan hevíteni a gőz fölött, vagy 20 másodperces időintervallumokban a mikróban, kevergetés mellett.

Mit tegyél, ha mégis paszta lett a csokidból?

Annak ellenére, hogy ha víz ment az olvadó csokoládédba, még mindig meg tudod menteni. Ha még nem túl nagy a baj, akkor próbáld meg, hogy tejszínt adsz hozzá: lassanként adagold és egy spatulával keverd bele. Egy pár percbe beletelhet, amíg teljesen elkeveredik. Ganache-ként tökéletesen fog működni ez a keverék.

A tejszín jobban összeolvad a csokoládéban lévő kakaódarabokkal és cukorszemcsékkel. Azonban, ha rosszabb a helyzet, a legjobb megoldás az lehet, hogy egy új, teljesen száraz tállal és egy új adag csokival nekifutsz a folyamatnak ismét.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai praktikák, amik segíthetnek:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...