Ugyan személy szerint én egy ellenpélda vagyok (mivel imádom a házi tésztát, és bármikor képes vagyok nekiállni készíteni egy adaggal), az emberek nagy része gondolom nem osztozik ebben a szenvedélyemben. Hiszen a tésztakészítés videón nagyon jól néz ki, otthon, a saját konyhánkban viszont már kevésbé hívogató tevékenység. Ez teljesen érthető: kell némi gyakorlat ahhoz, hogy jól sikerüljön a házi tészta, ezt a gyakorlatot pedig nem akarja mindenki mindenáron megszerezni. Most nekik van egy nagyon jó hírem: az olaszok ugyanis rejtegetnek egy olyan tésztát, amit direkt el kell rontani. De tényleg.
A rosszul csinált gombócok
Szóval a tészta: egy malfatti névre hallgató, túrógombócra emlékeztető ételről van szó, amit lehetetlen elrontani. A neve is erre utal, mivel konkrétan azt jelenti, hogy „rosszul csinált”. Ezt a nevet azért kapta, mert nem körülményes vagy technikaigényes az elkészítése és a formázása.
Sőt, a malfatti megannyi formát ölthet: lehet kisebb, nagyobb, kerek vagy hosszúkás. Ez az „ahogy esik, úgy puffan” ételek netovábbja.
Nem kell hajtogatni, hajszálvékonyra nyújtani, különböző eszközökkel formázni vagy körülményesen megtölteni.
Túrógombóc is meg nem is
A massza az olasz túróból, ricottából készül, amihez lisztet, tojást, reszelt parmezánt adnak. Gyakran kiegészül a gombóc valamilyen zöld levéllel is: ez lehet spenót, mángold, vagy bármilyen más zsenge leveles zöldség.
Ragacsos tésztát kapunk a hozzávalókból, amit sós vízben kell kifőzni. A szósz viszonylag egyszerű: mindössze olvasztott vaj, parmezán és zsálya kell hozzá, no meg egy kevés a malfatti főzővizéből.
Amennyiben teszünk bele zöld leveleket, arra figyeljünk, hogy előtte pároljuk vagy blansírozzuk meg a zöldséget, majd alaposan nyomkodjuk ki belőle a nedvesség nagy részét. Ellenkező esetben túl lágy lesz a tészta, és szét fognak esni a vízben a gombócaink.
A malfatti mindenképpen egy jó pont, amivel elkezdhetjük az olasz tésztákkal való ismerkedést. Minden olyat képvisel, ami jó a tradicionális olasz konyhában: gyors, egyszerű és olcsó. Adjunk neki egy esélyt, meg fogja hálálni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas recept: