Mérgesek az olaszok a világra a ketchupos tészta miatt

Ananász a pizzán? Ketchup a tésztán? Rizottó köretként? Ezek a kérdések is elhangzottak egy nemrég elvégzett közvéleménykutatásban, ahol a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire találják szörnyűnek az olaszok a világ főzési technikáit, ha a nemzeti konyhájukról van szó. Az eredmények (természetesen) magukért beszélnek.

Mind tudjuk, hogy mennyire komolyan veszik Itália lakosai az olasz ételek készítését. És ugyan miért ne tennék? Hiszen mi, magyarok sem nézzük jó szemmel, ha valaki nutellát rak a lángosra, vagy egy olyan ételt hív gulyásnak, aminek az égegyadta világon semmi köze a tradicionális raguhoz. Azonban talán nemzetközi szinten mégis az olaszok azok, akik valóban halálosan komolyan veszik a tésztafőzést, pizzasütést és a konyhai elkészítésen túl az olasz ételek elfogyasztását is. Ezt a tényt most egy közvéleménykutatás is alátámasztotta, nézzük a legnagyobb szörnyűségeket!

Kutatás a tésztáról

A brit YouGov nevű piackutató cég által elvégzett közvéleménykutatás arra volt kíváncsi, hogyan vélekednek az olaszok (és 16 másik ország lakosai) az olasz ételeket övező ellentmondásos szokásokról.

19 különböző módszer került fel a listára, a megkérdezetteknek pedig ezekről kellett eldönteni, hogy elfogadhatók vagy sem.

Csupán négy olyan téma volt, amire még az olaszok is igent tudtak mondani, azonban a többi 15 esetében már nem voltak ilyen elnézőek.

A húsgolyó jöhet, a ketchup nem

Lássuk, melyek voltak azok a konyhai módszerek, amelyek bevetése még megengedhető, és melyek azok, amelyek miatt az olasz gasztronómiai pokolra jutunk majd:

  • Pizzát enni ebédre: az olaszok 93% szerint elfogadható
  • Bolognai szósz spagettivel: az olaszok 61% szerint nem bűn
  • Pizzát késsel-villával és nem kézzel enni: az olaszok 82% elfogadja
  • Húsgolyót tenni a spagettire: az olaszok 75% rábólint

Ezek után átlépünk a „semleges, de inkább kerülendő" kategóriába:

  • Rizottó köretként: csak 45% szerint elfogadható
  • Olajat tenni a főzővízbe: 44% szerint szabad
  • Főzés előtt félbetört spagetti: az olaszok 46%-a engedné meg
  • Először megy a tányérra a csupasz tészta, majd a szósz: az olaszok 44%-a fogadja el

Ami pedig most következik, az egyenes utat jelent a kulináris börtönbe:

  • Fokhagymás kenyér egy olasz étel mellé: 34% igen, 48% nem
  • Nem sózzuk meg a tészta főzővizét: 36% igen, 53% nem
  • Cappuccinot inni egy olasz étkezés után: 32% igen, 55% nem (a cappuccino az olaszoknál szigorúan reggeli ital, dél után szigorúan az espressoé a terep)
  • A kifőtt tészta leöblítése vízzel: 34% igen, 58% nem
  • A halas vagy tenger gyümölcseit tartalmazó tésztákra sajtot szórni: 26% igen, 64% nem
  • Tejszínt tenni a carbonara tészta szószába: 23% igen, 68% nem
  • A hosszú tésztákat késsel elvágni: 23% igen, 69% nem
  • Tésztát köretként enni: 17% igen, 72% nem
  • Ananászt tenni a pizzára: 14% igen, 77% nem
  • A tésztát hideg vízbe tenni, majd az egészet így forralni: 35% igen, 44% nem
  • Ketchupot tenni a tésztára: 7% igen, 89% nem

Ha a fentiek közül bármelyiket csináljuk otthon a konyhánkban, legyünk nagyon óvatosak, és nézzünk rendszeresen a hátunk mögé, nehogy ott álljon egy mérges olasz, és meglássa, mit művelünk a spagettivel.

A közvéleménykutatás teljes eredménye elérhető angol nyelven, itt.

Sáfrányos rizottó sütőtökkel

Lombardia régiójának egyik fő alapanyaga a rizs, így nem véletlen, hogy ez a terület a rizottó hazája is, amit rengetegféleképpen bolondítanak. A risotto alla milanese, vagyis a milánói ...

Margherita pizza

Paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom - ez a szentháromság a Pizza Margherita, az olaszok pizzáinak egyik legalapvetőbbike.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekesség a nagyvilágból:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...