Lassulhat az olajdrágulás, de mégsem járunk vele jól

Az olaj drágulása nehéz helyzetbe hozta a legtöbb háztartást, hiszen nemcsak maga a zsiradék, hanem sok más termék ára is emelkedett. A problémára ugyan jelentkezik egy megoldás, de nem biztos, hogy érdemes élnünk vele.

Az olaj drágulása csak az egyik probléma volt az elmúlt hónapokban, amivel meg kellett küzdenie a legtöbb magyar háztartásnak. Annak ellenére, hogy befagyasztott áron kapható a zsiradék, sok más élelmiszer költsége megemelkedett, mivel azok előállításához szintén szükséges az olaj. Az olaj drágulására és a velejáró többi problémára van egy hívogató megoldás, ami azonban lehet, hogy csak még több kárt okozna, mint segítene.

Lassulhat az olajdrágulás, de mégsem járunk vele jól

A pálmaolaj dilemmája

Az élelmiszeriparban az egyik leggyakrabban használt zsiradék a pálmaolaj. Ennek egyik legnagyobb exportőre Indonézia, ahol azonban még áprilisban beszüntették a zsiradék kivitelét. Ez a döntés akkor súlyos csapást mért az amúgy is kiszolgáltatott élelmiszeriparra.

Jelenleg kétséges az olajhelyzet: Oroszország és Ukrajna kiesésésével, illetve a várhatóan rossz európai termés miatt alapanyaghiány várható.

A mai napon azonban áttörés történt a kialakult helyzetben: Indonézia kereskedelmi minisztere bejelentette, hogy átgondolják az exporttilalmat, arra való tekintettel, hogy jelenleg nem várható a pálmaolaj árának drasztikus emelkedése.

Amennyiben az ország úgy dönt, hogy ismét megindítja a pálmaolaj kivitelét, az sok élelmiszer esetében (konzervek, margarinok, édességek) árcsökkenést jelenthet.

Környezeti katasztrófa

Ez persze nagyon jól hangzik egészen addig, amíg bele nem gondolunk a pálmaolaj elképesztő környezetpusztító hatásaiba. A termelés ugyanis olyan területeken történik, ahol korábban erdők vagy lápok voltak, amelyeket eltüntettek az ültetvények érdekében.

Mindezek a tevékenységek jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki, ezzel erősen szennyezve a környezetet. Az erdők kiirtása ráadásul az ott élő állatok és növények fennmaradását is veszélyezteti.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...