Az olaj drágulása csak az egyik probléma volt az elmúlt hónapokban, amivel meg kellett küzdenie a legtöbb magyar háztartásnak. Annak ellenére, hogy befagyasztott áron kapható a zsiradék, sok más élelmiszer költsége megemelkedett, mivel azok előállításához szintén szükséges az olaj. Az olaj drágulására és a velejáró többi problémára van egy hívogató megoldás, ami azonban lehet, hogy csak még több kárt okozna, mint segítene.
A pálmaolaj dilemmája
Az élelmiszeriparban az egyik leggyakrabban használt zsiradék a pálmaolaj. Ennek egyik legnagyobb exportőre Indonézia, ahol azonban még áprilisban beszüntették a zsiradék kivitelét. Ez a döntés akkor súlyos csapást mért az amúgy is kiszolgáltatott élelmiszeriparra.
Jelenleg kétséges az olajhelyzet: Oroszország és Ukrajna kiesésésével, illetve a várhatóan rossz európai termés miatt alapanyaghiány várható.
A mai napon azonban áttörés történt a kialakult helyzetben: Indonézia kereskedelmi minisztere bejelentette, hogy átgondolják az exporttilalmat, arra való tekintettel, hogy jelenleg nem várható a pálmaolaj árának drasztikus emelkedése.
Amennyiben az ország úgy dönt, hogy ismét megindítja a pálmaolaj kivitelét, az sok élelmiszer esetében (konzervek, margarinok, édességek) árcsökkenést jelenthet.
Környezeti katasztrófa
Ez persze nagyon jól hangzik egészen addig, amíg bele nem gondolunk a pálmaolaj elképesztő környezetpusztító hatásaiba. A termelés ugyanis olyan területeken történik, ahol korábban erdők vagy lápok voltak, amelyeket eltüntettek az ültetvények érdekében.
Mindezek a tevékenységek jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki, ezzel erősen szennyezve a környezetet. Az erdők kiirtása ráadásul az ott élő állatok és növények fennmaradását is veszélyezteti.
Hírek, érdekességek, újdonságok: