Ezért kell MINDENKÉPP elkerülnöd a pálmaolajat...és még a testápolódban is ott van!

Talán már te is hallottál a pálmaolaj körüli éles vitákból valamennyit: a világ legtöbbet használt növényi olaja súlyosan veszélyezteti bizonyos állatfajok élőhelyét.  

Amikor a pálmaolajról olvasol blogokon, gasztro- vagy híroldalakon, biztos, hogy a cikkekben kételyek merülnek fel a használatával kapcsolatban, ugyanis ez a világon az egyik legvitatottabb alapanyag az egészségünk és környezetünk szempontjából is.

Ezt láttad?

7 MENTES-blog, amit mi is követünk - inzulinrezisztenseknek, cukor, tej vagy glutén nélkül élőknek

A pálmaolajat az afrikai olajpálma gyümölcséből nyerik

A pálmaolaj az egyik legváltozatosabban használható olaj, amit az afrikai olajpálma gyümölcséből nyernek. A korábban csak Afrikában őshonos fa mára Észak- és Dél-Amerikában és Ázsiában is megtalálható, sokoldalú felhasználhatósága az egész világon népszerűvé tette. Nagyjából azonos módon használják sütéshez-főzéshez az ázsiai országban, mint nálunk a sima napraforgóétolajat. A pálmaolaj szobahőmérsékleten szilárd marad, ellenáll az oxidációnak, magas hőmérsékletre hevíthető, hosszabban eltarthatóak vele a termékek. Ott van mindenben: ételekben, rúzsokban, krémekben, szappanban, margarinban, instant levesekben stb.

Éppen ezen tulajdonságai miatt a pálmaolaj iránti kereslet világszerte hatalmas, az élelmiszer- és kozmetikaipar óriási mennyiséget hasznosít belőle. Az emberi egészségre gyakorolt hatásáról is megoszlanak a vélemények, magas telített zsírsavtartalma miatt káros is lehet, de kiegyensúlyozott, változatos étrend esetén nem emeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Sőt, E-vitaminban gazdag, így antioxidáns sejtvédelmet is nyújt.

A gyönyörű gyümölcs, amiből annyit olajat termelnek, hogy a természet komoly bajban van

A pálmaolajjal a legnagyobb baj az, amit ipari termelése a természetnek okoz

Az olajpálmák viszonylag sokáig, akár 28-30 évig is élnek, és elég nagyra is nőnek. A terméséből készül a pálmaolaj, viszont ha a fák túl magasra nőnek, ahol már nagyon macerás szüretelni a termést, ekkor egyszerűen kivágják őket, hogy legyen terület a fiatalabb fáknak.

Ez számos állatfajnak jár végzetes következményekkel, akiknek veszélybe kerül a természetes élőhelye. Ahhoz, hogy az iparág lépést tartson a hihetetlenül nagy kereslettel az olcsó olajra, folyamatosan pusztítania kell az esőerdőket. Ennek a folyamatnak az egyik legnagyobb vesztese az orángután, a faj legalább 100 ezer példánnyal lett szegényebb az elmúlt 16 évben, de az elefántok, orrszarvúak, tigrisek is veszélyben vannak.

A csodás olajpálmákat tömegével vágják ki

A WWF szerint az esőerdők felszámolása, ültetvényekké alakítása nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz, különösen a vele járó szén-dioxid-kibocsátás. Mit tudunk akkor tenni egyénileg, ha egyszer annyi mindenben benne van a pálmaolaj?

Egyénileg úgy tehetsz a legtöbbet, ha elolvasod a megvásárolni kívánt termék összetevőlistáját, és elkerülöd a pálmaolajat tartalmazó termékeket.

Az alábbi elnevezéseken találkozhatsz vele az Ingredients szó alatt:- Hydrogenated Palm Oil- Palm Kerner Oil- Palmolein Oil- Palm Oil Aminopropanediol Esters- Elaeis Guineensis (African Oil Palm) Oil- Elaeis Guineensis (Palm) Kernel Oil- Elaeis Guineensis (Palm) Oilstb.

Olvasd el a megvásárolni kívánt termék összetevőlistáját, és kerüld a pálmaolajat tartalmazó termékeket!

2004-ben megalakult a Fenntartható Pálmaolaj-kitermelés Kerekasztala (Roundtable of Sustainable Palm Oil, azaz az RSPO), a megoldás tehát nem feltétlenül csak a pálmaolaj bojkottálásában rejlik. Az RSPO best practice-ek, azaz bevált, legjobb gyakorlatokra kényszeríti az iparági szereplőket. A cégeknek tudniuk kell, hogy hogyan, kicsoda és hol termelte meg a termékeikben felhasznált pálmaolajat. Az Egyesült Királyság 2012-ben ismerte fel a problémát és annak súlyos következményeit a társadalomra és a környezetre, ezért 2016-ra már a teljes pálmaolajimport 75%-át fenntartható forrásokból fedezte.

A változás, mint mindig, rajtad is múlik! Kerüld a pálmaolajat tartalmazó termékeket, vásárolj fenntartható forrásból, írj a nagyvállalatoknak, vagy éppen a kedvenc márkádnak, hogy váltson fenntartható forrásból származó pálmaolajra.

Ezeket olvastad már?

via Independent és WWF

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...