5 ok, amiért érdemes gyakran citromfűteát inni

A citromfűtea íze frissítő, így tavasszal (is) szuper dolog elkortyolgatni, mert melegben-hidegben egyaránt jólesik. Ezen kívül pedig rengeteg jótékony hatással bír.

A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növény. A leveleiből, ujjaink között szétmorzsolva finom, citromillatú illóolajok szabadulnak fel. Természetgyógyászatban a kellemes íze mellett illóolaj- és cseranyag- valamint flavointartalma miatt gyakran használják különféle teakeverékekben. Rendkívül frissítő ízű teát tudunk készíteni a citromfűből, melyet érdemes gyakran fogyasztani, hiszen számos remek élettani hatással rendelkezik. Nézzünk most ezek közül párat!

5 ok, amiért érdemes gyakran citromfűteát inni

Támogatja az immunrendszerünket

A citromfű segít semlegesíteni a szervezetben lévő szabad gyököket, védi a sejtjeinket, ezen jó tulajdonságának köszönhetően, ellenállóbá teszi a szervezetünket a vírusok és a kórokozók ellen. Ezen kívül sok benne az antioxidáns is. 

Jó a fogaknak

Antibakteriális hatással bír, így a citromfűtea fogyasztása segíthet a szájüregi fertőzésekben, illetve mivel mikrobaölő, így a fogszuvasodás kezelésében is segítséget nyújthat. Egy 2012-es kutatás szerint a citromfű illóolaja sikeresen pusztítja a fogszuvasodást okozó baktériumokat.

Segíti az emésztést

Már egyetlenegy csésze citromfűtea megnyugtatja az érzékeny gyomrot, segít enyhíteni a gyomorgörcsöket és az emésztési problémákat. Egy kutatásból pedig az is kiderült, hogy akár a gyomorfekély ellen is bevethető, mivel a benne található illóolajok védik a gyomornyálkahártyát a sérülésekkel szemben.

Gyulladáscsökkentő

A szervezetben lévő gyulladásokat érdemes „kiirtani”, hiszen rengeteg komoly betegség kialakulását segíthetik elő, egyebek mellett bizonyos kardiovaszkuláris kórképekében is. A citromfűben olyan alkotóelemek találhatóak, melyek csökkentik ezeket a gyulladásokat, továbbá serkentik a testben a gyulladásgátló anyagok termelődését.

Vízhajtó hatással rendelkezik

A citromfű segít kihajtani a szervezetben felgyülemlett vizet és nátriumot, ezért gyakran javasolják szív- és májbetegeknek, ödémásoknak.

Forrásunk volt.


Tudj meg még többet a teákról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...