A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növény. A leveleiből, ujjaink között szétmorzsolva finom, citromillatú illóolajok szabadulnak fel. Természetgyógyászatban a kellemes íze mellett illóolaj- és cseranyag- valamint flavointartalma miatt gyakran használják különféle teakeverékekben. Rendkívül frissítő ízű teát tudunk készíteni a citromfűből, melyet érdemes gyakran fogyasztani, hiszen számos remek élettani hatással rendelkezik. Nézzünk most ezek közül párat!
Támogatja az immunrendszerünket
A citromfű segít semlegesíteni a szervezetben lévő szabad gyököket, védi a sejtjeinket, ezen jó tulajdonságának köszönhetően, ellenállóbá teszi a szervezetünket a vírusok és a kórokozók ellen. Ezen kívül sok benne az antioxidáns is.
Jó a fogaknak
Antibakteriális hatással bír, így a citromfűtea fogyasztása segíthet a szájüregi fertőzésekben, illetve mivel mikrobaölő, így a fogszuvasodás kezelésében is segítséget nyújthat. Egy 2012-es kutatás szerint a citromfű illóolaja sikeresen pusztítja a fogszuvasodást okozó baktériumokat.
Segíti az emésztést
Már egyetlenegy csésze citromfűtea megnyugtatja az érzékeny gyomrot, segít enyhíteni a gyomorgörcsöket és az emésztési problémákat. Egy kutatásból pedig az is kiderült, hogy akár a gyomorfekély ellen is bevethető, mivel a benne található illóolajok védik a gyomornyálkahártyát a sérülésekkel szemben.
Gyulladáscsökkentő
A szervezetben lévő gyulladásokat érdemes „kiirtani”, hiszen rengeteg komoly betegség kialakulását segíthetik elő, egyebek mellett bizonyos kardiovaszkuláris kórképekében is. A citromfűben olyan alkotóelemek találhatóak, melyek csökkentik ezeket a gyulladásokat, továbbá serkentik a testben a gyulladásgátló anyagok termelődését.
Vízhajtó hatással rendelkezik
A citromfű segít kihajtani a szervezetben felgyülemlett vizet és nátriumot, ezért gyakran javasolják szív- és májbetegeknek, ödémásoknak.
Tudj meg még többet a teákról: