Fotókon, hogyan ünnepelték a magyarok a terasznyitás első napját

A kormány legfrissebb rendelete alapján április 24-e szombattól újra kinyithatnak az éttermek és a vendéglátóhelyek teraszai. A napos időnek köszönhetően a magyarok már a nyitás napján is kiélvezték, hogy egy szeletet újra visszakaphattak régi, megszokott életükből.

Emberektől forgalmas utcák, tányér és étkészlet csörömpölés, eltakart arcú, vidám hangú, kis társaságok, több mint öt hónap után szombattól újra vendégekkel teltek meg az éttermek, vendéglátóhelyek teraszai.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/ 24.hu

Szerdán elérte a beoltottak száma a 3,5 millió főt, ennek értelmében pedig bár egyelőre csak korlátozott befogadóképességgel, de megnyithattak a hónapok óta vendégeket csak elvitelre fogadó vendéglátóhelyek. A 24.hu fotóriporterének szombat reggeli beszámolójából kiderül, Budapesten sokan már nyitásra odamentek kedvenc kávézójukhoz vagy reggelizőjükhöz, a kellemes tavaszi nap pedig még kedvez is a szabadtéri fogyasztásnak.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/ 24.hu

Az éttermek és a vendéglátóhelyek 2020. november 11-én zártak be a kormány szigorításainak következtében. Az elmúlt több mint öt hónapban az éttermekből csak rendeléssel vagy személyes elvitellel lehetett ételt rendelni, sok vendéglátóhely pedig kénytelen volt végleg bezárni a koronavírus-járvány okozta bevételkiesés miatt.

Fotó: Farkas Norbert/ 24.hu

A nyitásról szóló első hírek még január végén jelentek meg, ekkor többen is arról nyilatkoztak, hogy leghamarabb áprilisban, legkésőbb pünkösdkor lehetséges a vendéglátóipar újraindítása. Az éttermeknek és a kávézóknak jelenleg is szigorú szabályok betartása mellett kell működniük,

  • a teraszok reggel 5 és este 21.30 között lehetnek nyitva,
  • a vendégeknek nem kell maszkot viselniük (kivéve ha beltérbe mennek rendelni vagy a mosdót használni), az étterem dolgozóinak viszont kötelező a munka során az arcot eltakaró maszk viselése.
Fotó: Marjai János/ 24.hu

A gyors indításra a vendéglátóhelyeknek is gyorsan kellett reagálniuk, a novemberi zárást követően ugyanis sok étterem nem tudta megtartani teljes állományát, mostantól pedig ismét égető szükség van a pincérekre, a hostess-ekre és a konyhai dolgozókra. A vendéglátóhelyek folyamatosan keresik az újabb munkatársakat, a 24.hu korábbi beszámolója szerint vannak olyan helyek, melyek még a héten is nagy erőkkel adták fel az álláshirdetéseket. Hiába a sok szakmabeli, akiket ősszel elküldtek a munkahelyükről már máshol, akár teljesen más szektorban vállaltak állást, legtöbbjüknek pedig meg kell várniuk a felmondási idő lejártát ahhoz, hogy vissza tudjanak térni a vendéglátáshoz.

Fotó: Marjai János/ 24.hu

Az éttermek ezen a hétvégén még csökkentett üzemmódban dolgoznak, könnyen meglehet viszont, hogy egy hét múlva már teljes kapacitással kell majd működniük, ha ugyanis a beoltottak száma eléri a 4 millió főt, az éttermek és a szállodák belső terei is megnyílnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek.

Bár az enyhítésekre már régóta szüksége volt a magyaroknak, fontos megjegyezni, hogy a vírusveszély még nem múlt el. Mielőtt elindulnánk kedvenc helyünkre, érdeklődjük meg telefonon vagy az interneten, van-e egyáltalán szabad asztal, hogy ne torlódjon fel nagy tömeg az éttermek, kávézók előtt. Csak az menjen közösségbe, aki teljesen bizonyos arról, hogy nem beteg, ilyenkor még a legkisebb megfázásnak vélt betegség is veszélybe sodorhat másokat. Éljünk a lehetőséggel, hogy újra visszakaptunk egy darabot a régi életünkből, de vigyázzunk egymásra, mert a vírus még közel sem múlt el teljesen!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlap: Farkas Norbert/ 24.hu

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...