Ezért használj külön vágódeszkát a nyers húsokhoz

Az egészséged bánhatja, ha figyelmen kívül hagyod ezt a fontos konyhai tippet.

Ha nyers hússal kell dolgoznod, érdemes néhány fontos dolgot szem előtt kell tartanod. Egyértelműnek tűnhet, de érdemes minden alkalommal meggyőződnöd arról, hogy még nem járt le a hús szavatossági ideje. De akad még egy lényeges dolog, amit figyelembe kell venned a nyers hús esetében, ez pedig a vágódeszka használata és fajtája.

Ezért használj, külön vágódeszkát a nyers húsokhoz

Gondolj csak bele, hogy nemcsak a csirke vagy a többi hús az egyetlen, ami érintkezik a vágódeszkával, hiszen a zöldségek, a gyümölcsök, a kenyér és a sajt szintén olyan ételek, amelyeket egy deszkán szoktunk kockázni, szeletelni vagy aprítani. Szinte biztos, hogy te is ugyanazt a deszkát használod hozzájuk, ami nagyon nagy problémát jelent. Elmondjuk, miért:

Ha ugyanazt a vágódeszkát használod a nyers húsokhoz és más élelmiszerekhez, akkor nő a keresztszennyeződés kockázata.

A nyers húsokon ugyanis gyakran találni olyan baktériumokat, mint a Campylobacter, Salmonella, E.coli vagy Clostridium perfringens. Bár, ezek a mikroorganizmusok főzéssel elpusztulnak, a vágódeszkán még sokáig életben maradhatnak, sőt onnan átkerülhetnek például a friss gyümölcsökre.

Milyen típusú vágódeszkát válassz a húsokhoz?

A műanyag fajták a legjobbak húsokhoz, mert szappannal és forró vízzel vagy a mosogatógépben fertőtleníthetők. A fából készült vágódeszkákat általában kézzel lehet csak elmosni, így csak sajtokhoz, zöldségekhez ajánlott őket használni. Függetlenül attól, hogy milyen étel kerül a deszkára, használat után minden alkalommal alaposan fertőtlenítsd le és szárítsd meg, mivel a nedvesség a baktériumok további elterjedéséhez vezet.

Te külön vágódeszkát használsz az élelmiszerekhez?

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...