Biztonságos kétszer lefagyasztani a csirkehúst?

Mit csinálj, ha mégsem használtad fel a felolvasztott csirkét? Biztonságos újra lefagyasztani, vagy dobhatod a kukába?

Biztosan mindannyian jártunk már úgy, hogy kivettük a fagyasztóból a csirkehúst, de aztán nem használtuk fel, vagy el is felejtettük – ilyenkor jó eséllyel bosszankodunk egyet, és ha nem tudjuk egy-két napon belül felhasználni, fájó szívvel kidobjuk. Jó hír, hogy van, amikor vissza lehet fagyasztani a csirkehúst, csak nem mindegy, hogy milyen állapotban került elsőként fagyasztásra, vagy hogy mennyit volt a friss levegőn.

Biztonságos kétszer lefagyasztani a csirkehúst?

A fő kérdés ugyanis az, hogy hogyan olvasztottuk ki a szóban forgó csirkehúst. Alapvetően három módszerrel tehetjük ezt meg: hűtőszekrénybe rakva (a türelmesebb megoldás), mikrohullámú sütőben (a türelmetlen megoldás), illetve langyos vízben (a közepes megoldás). Bár ezek a módszerek biztonságosak, a hűtőszekrényben való felengedés lehet a legjobb megoldás. Noha ez több átgondolást igényel, mivel a csirke kiolvadása akár egy-két napba is telhet, a hűtőszekrényben felengedett csirke úgy, ahogy van, újra lefagyasztható. Csak ügyeljünk arra, hogy a felengedés után két napon belül tegyük vissza a fagyasztóba!

Sajtos-csirkés rakott karfiol

A rakott karfiolt is rengeteg formában el lehet készíteni, de most ezt a nagyon egyszerű és gyors verziót mutatjuk meg, amiben sült csirke és rengeteg sajt van. Próbáljátok ki, nem fogtok ...

Ha viszont a csirkét a mikróban olvasztottuk fel, csak főtt vagy sült állapotában szabad újra lefagyasztani. A mikrohullámú sütőben ugyanis a csirke fehérjéi elkezdenek felmelegedni és megfőni, ezért nem biztonságos így, félig megfőve visszafagyasztani, hiszen a baktériumok egy része még biztosan nem távozott belőle.

Ha mindenképpen újra lefagyasztanánk, legalább 75 fokosra nőjön a belső hőmérséklete, ekkor biztonságos már a mélyhűtőben.

A vízben felolvasztott csirkével is hasonló a helyzet, csak akkor szabad nyersen visszafagyasztani, ha sikerült folyamatosan hidegen tartani a vizet körülötte, annak meg ugye nincs sokkal több értelme, mint a hűtőszekrényben felengedni. Ha a víz felmelegszik, a húsban található baktériumok szaporodni kezdhetnek, ezért csak megfőzve vagy megsütve szabad újra lefagyasztani.

A lényeg alapvetően az, hogy a hús folyamatosan hideg maradjon – ha ezt sikerül elérni, a csirke visszafagyasztható.

Forrásunk volt.


Még több a hűtőben tárolás szabályairól:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...