Legyél nyárra vegetáriánus – 5 nyomós okot adunk rá

Az étrend nem egy olyan dolog, amit csak úgy, kénye-kedve szerint váltogat az ember, ahogy az évszakok jönnek-mennek. Igaz? Nos, persze állhatunk így is a dologhoz, de mit szólnánk akkor, ha megtudnánk, hogy az egynyári vegaságnak milyen sok előnye van? Átértékelnénk a helyzetet?

Az ember egy furcsa keverék: oly’ sok mindent megszokásból csinál, miközben a megérzéseire, ösztöneire is hallgat, befolyásolják cselekvéseit különböző testrészeinek ingerei. Vegyük például a gyomrot, ami önkényesen váltogatja akaratát, télen melengető, komfortos, kalóriákban dúskáló étkekre vágyik, míg nyáron hűs-üde, zamatos, friss-ropogós fogásokat kíván. Az már más kérdés persze, hogy hallgatunk-e rá, vagy megmaradunk ugyanazoknál a jól bevált, olcsó és laktató recepteknél, amelyekre a magyar konyha olyan szívesen épít.

Adjunk egy esélyt a nyárra korlátozódó (?) vegetarianizmusnak, a könnyed, hústalan ételeknek, amelyek megtöltik, mégsem nehezítik gyomrunkat a fülledt nyári napokon. Miért érdemes kipróbálni a dolgot? Jöjjenek a válaszok!

Legyél nyárra vegetáriánus – 5 nyomós okot adunk rá

Nem nehezít el

Ha elkerülnénk az ebédek, vacsorák utáni elnehezült pihegést, mindenképpen adjunk egy esélyt az ideiglenes vegaságnak. A zöldséggel, növényi alapanyagokkal készülő fogások általában könnyebben emészthetőek, nem terhelik le annyira a gyomrot.

Villámgyors török pide

A pide a törökök pitéje, amit mindenféle izgalmas feltétekkel készítenek, és gyakran jellegzetes csónakalakot ölt. Most egy megúszós verziót mutatunk leveles tésztából, amire ...

Lerövidíti a főzési időt

Az is felüdülést okozhat, ha nem kell órákig pörköltet rotyogtatni vagy tépett húsra vigyázni az egyenlítői éghajlatú nyári konyhában, nem?

Nos, a vega receptekkel szerencsénk lesz: nagyjából mindegyik egy óra alatt elkészül, nem kell velük túl sokat bajlódni. Sőt, akár teljesen főzésmentes étkek mellett is letehetjük a voksunkat.

Szezonalitásra ösztönöz

Azért is kiváló alkalom a nyár a vegaságra, mert ilyenkor érhető el az évben a legtöbb színes, szagos, zamatos zöldség és gyümölcs. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, menjünk csak ki bátran a piacra, ott majd megjön a kedvünk a húsmentességhez a sok halomnyi alapanyag láttán. Ráadásul ezek ilyenkor olcsóbbak is, tekintve, hogy szezonjuk van!

Kizökkent a mindennapok ritmusából

Persze nemcsak a húsos főzésbe lehet belefásulni, hanem abszolút a vegába is, azonban mégis könnyebben térünk vissza újra és újra ugyanazokhoz a receptekhez, ha többet főzünk húsokkal, mint zöldségekkel. A pörkölt, a tészta, a leves szentháromságából könnyedén kirobbanthat minket egy-két vegetáriánus hónap: ismerkedjünk meg a curryk, raguk, rakottasok, lepénykék és egyéb egytálételek változatos sokaságával.

Nem tart örökké

De mégis, ami az egészben a legjobb, hogy csak addig kell csinálnunk az átváltást, amíg jólesik. Ha az őszi napok közeledtével, a nappalok rövidülésével beköltözik a csontjainkba a fázás, valamint az igény a tartalmasabb fogások iránt, egészen nyugodtan visszatérhetünk a húsos oldalra.

Persze, ha valamilyen vega recept nagyon megtetszett a nyár folyamán, ne legyünk restek magunkkal vinni, még jól jöhet!

Zöldbabos kocka

Gluténmentes, sajtos, zöldséges, zöldfűszeres, mi kell még más? A nap bármely szakában könnyed fogás lehet ez a nagyszerű zöldbabos kocka.

Nyárias újkrumplifőzelék

Az újburgonyaszezon leghagyományosabb, mégis egyik leglaktatóbb fogása a krumplifőzelék. Ha még nem próbáltad ezt az ízvilágot, mindenképp teszteld le, hiszen a kapor és a joghurt ...

Húsmentes töltött cukkini

Ezek a húsmentes töltött cukkini csónakok igazán feldobják majd a kedved egy nehéz napon. A gombával, csicseriborsóval és fetával megpakolt zöldség, könnyed fogás bármilyen napszakra.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári ötletek, trükkök és receptek tömkelege vár:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...