Az ember egy furcsa keverék: oly’ sok mindent megszokásból csinál, miközben a megérzéseire, ösztöneire is hallgat, befolyásolják cselekvéseit különböző testrészeinek ingerei. Vegyük például a gyomrot, ami önkényesen váltogatja akaratát, télen melengető, komfortos, kalóriákban dúskáló étkekre vágyik, míg nyáron hűs-üde, zamatos, friss-ropogós fogásokat kíván. Az már más kérdés persze, hogy hallgatunk-e rá, vagy megmaradunk ugyanazoknál a jól bevált, olcsó és laktató recepteknél, amelyekre a magyar konyha olyan szívesen épít.
Adjunk egy esélyt a nyárra korlátozódó (?) vegetarianizmusnak, a könnyed, hústalan ételeknek, amelyek megtöltik, mégsem nehezítik gyomrunkat a fülledt nyári napokon. Miért érdemes kipróbálni a dolgot? Jöjjenek a válaszok!
Nem nehezít el
Ha elkerülnénk az ebédek, vacsorák utáni elnehezült pihegést, mindenképpen adjunk egy esélyt az ideiglenes vegaságnak. A zöldséggel, növényi alapanyagokkal készülő fogások általában könnyebben emészthetőek, nem terhelik le annyira a gyomrot.
Lerövidíti a főzési időt
Az is felüdülést okozhat, ha nem kell órákig pörköltet rotyogtatni vagy tépett húsra vigyázni az egyenlítői éghajlatú nyári konyhában, nem?
Nos, a vega receptekkel szerencsénk lesz: nagyjából mindegyik egy óra alatt elkészül, nem kell velük túl sokat bajlódni. Sőt, akár teljesen főzésmentes étkek mellett is letehetjük a voksunkat.
Szezonalitásra ösztönöz
Azért is kiváló alkalom a nyár a vegaságra, mert ilyenkor érhető el az évben a legtöbb színes, szagos, zamatos zöldség és gyümölcs. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, menjünk csak ki bátran a piacra, ott majd megjön a kedvünk a húsmentességhez a sok halomnyi alapanyag láttán. Ráadásul ezek ilyenkor olcsóbbak is, tekintve, hogy szezonjuk van!
Kizökkent a mindennapok ritmusából
Persze nemcsak a húsos főzésbe lehet belefásulni, hanem abszolút a vegába is, azonban mégis könnyebben térünk vissza újra és újra ugyanazokhoz a receptekhez, ha többet főzünk húsokkal, mint zöldségekkel. A pörkölt, a tészta, a leves szentháromságából könnyedén kirobbanthat minket egy-két vegetáriánus hónap: ismerkedjünk meg a curryk, raguk, rakottasok, lepénykék és egyéb egytálételek változatos sokaságával.
Nem tart örökké
De mégis, ami az egészben a legjobb, hogy csak addig kell csinálnunk az átváltást, amíg jólesik. Ha az őszi napok közeledtével, a nappalok rövidülésével beköltözik a csontjainkba a fázás, valamint az igény a tartalmasabb fogások iránt, egészen nyugodtan visszatérhetünk a húsos oldalra.
Persze, ha valamilyen vega recept nagyon megtetszett a nyár folyamán, ne legyünk restek magunkkal vinni, még jól jöhet!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Nyári ötletek, trükkök és receptek tömkelege vár: