Ha növényi tejekről van szó, kétféle emberről beszélhetünk: van, aki mindenáron otthon, házilag akarja elkészíteni a különböző gabonákból és magvakból a tejpótlót, mások erről hallani sem akarnak, és inkább megveszik a boltban a költséges termékeket. Mindegy, melyik csoportba tartozunk, most megtudhatjuk, hogy melyik növényi tejet érdemes venni, és melyiket érdemes otthon elkészíteni.
Rizstej
Házi elkészítés: a főtt rizst a főzővízzel egy turmixgépben le kell turmixolni, majd egy sűrűn szőtt kendőn átnyomni a folyadékot. Így kapjuk meg a házi rizstejet.
Nehézség: nem túl nehéz
Állag: a házilag készített rizstej jellemzően sűrűbb, mint a bolti verzió. Ellenkező esetben sűrítőanyagokkal érik el a kellő állagot.
Íz: az otthoni rizstejben szintén erőteljesebb a rizs íze, míg a legtöbb boltban kapható gabonatejnek viszonylag semleges íze van.
Költség: mivel a rizs egy elég gazdaságos gabona, a házi rizstej készítése jobban megéri.
Mandulatej
Házi elkészítés: a mandulákat egy éjszakára be kell áztatni, majd leszűrni és egy kevés vízzel krémesre pürésíteni. Egy sűrű kendőn átnyomva ezt is leszűrjük.
Nehézség: egyszerű
Állag: ha elég rendesen leturmixoljuk, teljesen sima tejet kaphatunk otthon is. Ha nem túl erős a turmixgépünk, lehet, hogy kicsit darabos marad.
Íz: a házi mandulatej lehet, hogy valakinek túl „mandulás” lesz, akár az aromára is emlékeztethet.
Költség: a mandula költséges alapanyag, ezért jobban járunk a bolti verzióval.
Kókusztej
Házi elkészítés: házi tejet legkönnyebben kókuszreszelékből készíthetünk: ezt kell beáztatni, turmixolni, majd leszűrni.
Nehézség: Egyszerű
Állag: sajnos a házi kókusztej sosem lesz annyira sűrű, mint a boltban kapható. Ez valószínűleg az ipari sűrítőknek tudható be.
Íz: ezzel szemben a bolti kókusztej alulmarad ízben: ez gyakran hathat műnek, míg az otthoni verzió sokkal természetesebb.
Költség: a kókuszreszelék olcsóbb, mint maga a kókusztej, ráadásul a maradék leszűrt kókusz felhasználható süteményekhez.
Zabtej
Házi elkészítés: a beáztatott zabpelyhet hagyjuk állni egy estét, majd leszűrjük és tiszta vízzel krémesre turmixoljuk. Leszűrjük és üvegezzük.
Nehézség: Egyszerű
Állag: a legjobban tejre hasonlító az összes közül, a házi zabtej sűrű, és kellemesen selymes.
Íz: mind állagban, mind ízben nagyon hasonlít a bolti verzió a házira, talán annyi különbséggel, hogy a boltban kapható tejnek nincs olyan erőteljes zabíze.
Költség: az egyik legolcsóbb gabona a zab, így a belőle készített tej is kevesebb pénzből kijön, mint a boltban vett.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Otthoni praktikák, amiket próbálj ki: