A mandulatej is megromlik – innen tudod, hogy már nem jó

Attól még, hogy nem a tehénből jön, bizony a mandulatej is meg tud romlani. Mutatjuk, mire figyelj.

Akárcsak a hagyományos tejet, úgy a mandula- és egyéb alternatív italokat is a hűtőben kell tárolni annak érdekében, hogy kibontást követően még fogyasztható legyen néhány napig, mivel bizony a magital sem áll el örökké. Akár magadnak készíted, akár boltban vásárolod, a mandulatej pár nap után megromlik - ezekre a jelekre figyelj.

A mandulatej is megromlik – innen tudod, hogy már nem jó

A két meghatározó faktor ebben a kérdésben a fogyaszthatósági idő és a megfelelő tárolás, utóbbi alatt a már említett hűtőt kell érteni. A fogyaszthatósági idő azonban változó, egy házi készítésű vagy helyi márkától vásárolt termék valószínűleg kevesebb időt bír, mint a bolti társai, mivel nincsenek benne tartósítószerek, ezért 5-7 nappal számolj átlagosan (persze ha a gyártó mást ír rá, akkor azt vedd figyelembe).

A bolti dobozos alternatív tejek általában ultra pasztörizáltak, emiatt hosszabb ideig elállnak felbontást követően, de ilyenkor is érdemes hét napon belül a doboz aljára érni. Plusz kipróbálhatod, hogy úgy rendezed a hűtőt, hogy a hátuljába kerüljön a mandulatej, mert ott hidegebb van – csak ne feledkezz meg róla.

Honnan tudod, hogy megromlott a mandulatej?

Szag

A savanyú szag egyértelmű jel arra, hogy jobb a lefolyóba önteni a mandulatejet, mint a zabkásádra.

Csomagolás

Ha a kartondoboz kezd furcsa alakokat ölteni, összeesik vagy épp felpüffed, akkor szintén jó, ha megszabadulsz a megromlott folyadéktól.

Állag

A romlott mandulatej összesűrűsödhet és csomók jelenhetnek meg benne. Előfordulhat ez úgy is, hogy még jó a tej, ezért rázd meg, és ha továbbra is csomós, akkor tutira mennie kell.

A fenntarthatóság szempontjából persze az a legjobb, ha megelőzöd az élelmiszerhulladékot, és időben elfogyasztod a hűtődben lévő élelmiszereket!

Forrásunk volt.


További konyhai trükköket itt találsz:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...