4 tipp a recept nélküli nokedlikészítéshez: hasraütés-szerűen is tökéletes lesz

A recept szentírás a konyhában, persze nem minden esetben: nokedlit például bátran készíthetünk szemmértékkel is, ilyenkor azonban jobb, ha betartunk egy-két szabályt.

A nokedli művészetét nem kell senkinek magyarázni: ezt az egyszerű, magyaros házi tésztát még a legkezdőbb háziasszonyok és -urak is galiba nélkül el tudják készíteni. Azonban épp az ilyen ételeknél fontos, hogy tényleg tisztában legyünk az alapokkal, a hozzávalók viselkedésével, hogy bármilyen körülmények közt tökéletes végeredménnyel zárhassuk a főzést. Nézzük hát a nokedli elkészítésének furfangjait, amelyekkel akár recept nélkül is menni fog majd a bekeverés, szaggatás és kifőzés.

Friss házi nokedli
4 tipp a recept nélküli nokedlikészítéshez

Használj szobahőmérsékletű tojást

Nem kell sok különleges alapanyag a nokedlihez, azonban ezeknél is fontos, hogy odafigyeljünk a minőségre: használjunk friss tojást és lehetőleg valamilyen jobb lisztet. Amennyiben hűtőben tartjuk a tojásokat, a tészta bekeverése előtt pár órával tegyük ki őket a pultra, hogy felengedjenek.

A hideg tojást ugyanis nehezebb egységesen elkeverni, azonban miután felenged, ez nem okoz több gondot.

Kezdd a nedvessel

Érdemes előbb a tojást felverni egy nagyobb tálban, majd hígítás gyanánt (amennyiben élünk ezzel a lehetőséggel) a vizet is hozzáadni. Ha az egységes, nedves alapunk már megvan, akkor adagoljuk hozzá fokozatosan a lisztet.

Ez a keverési módszer két okból is előnyösebb: egyrészt csomómentes állagot érhetünk el, másrészt könnyebben alakíthatjuk a tészta állagát, főleg, ha pontos arányok nélkül dolgozunk.

Legyen kéznél a liszt

Egyszerűbb a túl híg masszához több lisztet hozzáadni, mint egy túl sűrűt további folyadékkal hígítani: kezdjünk ezért több tojással és vízzel, majd, ha úgy látjuk, sűrítsük a masszát még több liszttel.

Biztosítsd a tálat

Mivel a kellő állag eléréséhez agresszívabb, határozott keverés szükséges (hogy a masszában megerősödhessen a glutén), illetve azért is, mert mind a két kezünket szimultán kell majd használnunk, jobb és biztosabb is, ha fixáljuk a keverőtálunkat a pulton. Tegyünk alá egy nedves konyharuhát, papírtörlőt vagy kendőt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippek és receptek a húsvéti ünnepkörre:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...