4 hiba, amit ne kövess el, ha a pulton tartod a vajat

Ha te is a konyapulton tartod a vajat, akkor fogadd meg Napi Tippünk tanácsait, és mindenképp kerüld el ezt a 4 hibát.

Korábban már írtunk róla, hogy lehet-e a konyhapulton tárolni a vajat: a végső ítélet szerint nem követsz el égbekiáltó bűnt az élelmiszerbiztonság istene ellen, ha így teszel, viszont nem mindegy, hogyan hagyod kint a pulton a vajat. Ha jót akarsz magadnak és a vajnak, ezt a 4 hibát semmiképp se kövesd el.

A rossz típusú vajat hagyod kint

Az rendben van, ha csak néhány órára hagyod kinn a pulton a sótlan vajat, mondjuk amikor sütni akarsz vele, de ha bármilyen vajat hosszabb időre szobahőmérsékleten hagysz kint, legyen a sózott fajta. A sózott vajban lévő só ugyanis extra védelmet nyújt a baktériumok elszaporodásával szemben.

4 hiba, amit ne kövess el, ha a pulton tartod a vajat

Rossz tárolóedényben tárolod

A fénynek és a levegőnek való kitettség a két fő oka annak, hogy a vaj megromlik, ami azt jelenti, hogy érdemes megválogatni, hogy milyen edényben tárolod a vajat szobahőmérsékleten.

Semmiképp se csak abban a csomagolásban hagyd kint, mint amiben megvetted, de az sem jó, ha egy tányérra teszed, és lecelofánozod.

A fentiek értelmében a legjobb, ha olyan edényt választasz, ami távol tartja a fényt és a levegőt. Például a jól bevált találmány, a vajharang egyszerre praktikus és dekoratív választás. Ezekben az edényekben a vajat egy vízbe merített kis edényben tartják, amely légmentesen zár, és garantálja, hogy hosszabb ideig friss marad a vaj.

Nagyon meleg konyhában hagyod

A körülményeket is figyelembe kell venni, amikor kint hagyod a vajat a konyhapulton. Ha épp kánikula van, esetleg nagyon aktívan fűtesz, akkor egyszerűen túl meleg lehet a konyhád ahhoz, hogy a vajat kint hagyd a pulton. Ha a konyhádban a hőmérséklet tartósan és jelentősen meghaladja a 20°C fokot, akkor jobban jársz, ha a vajat a hűtőben tárolod.

Túl sokat tartasz egyszerre kint

A hivatalos ajánlások szerint a vajat szobahőmérsékleten csak egy-két napig szabad kint hagyni.

Ha azonban a fentieket betartod, akár két hétig is friss maradhat. Ezért érdemes odafigyelni, hogy mekkora mennyiséget fogsz elfogyasztani ez idő alatt.

Ha nem vagy biztos benne, hogy a vajad fogyasztható-e, egyszerűen szagold meg. Ha avas, akkor egészen biztosan rossz szaga lesz, és ha elég merész vagy, és megkóstolod, és kellemetlenül savanykás ízt tapasztalsz, akkor már szintén nem fagyasztható a vaj.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Fogadd meg alábbi konyhai tanácsainkat is:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...