Korábban már írtunk róla, hogy lehet-e a konyhapulton tárolni a vajat: a végső ítélet szerint nem követsz el égbekiáltó bűnt az élelmiszerbiztonság istene ellen, ha így teszel, viszont nem mindegy, hogyan hagyod kint a pulton a vajat. Ha jót akarsz magadnak és a vajnak, ezt a 4 hibát semmiképp se kövesd el.
A rossz típusú vajat hagyod kint
Az rendben van, ha csak néhány órára hagyod kinn a pulton a sótlan vajat, mondjuk amikor sütni akarsz vele, de ha bármilyen vajat hosszabb időre szobahőmérsékleten hagysz kint, legyen a sózott fajta. A sózott vajban lévő só ugyanis extra védelmet nyújt a baktériumok elszaporodásával szemben.
Rossz tárolóedényben tárolod
A fénynek és a levegőnek való kitettség a két fő oka annak, hogy a vaj megromlik, ami azt jelenti, hogy érdemes megválogatni, hogy milyen edényben tárolod a vajat szobahőmérsékleten.
Semmiképp se csak abban a csomagolásban hagyd kint, mint amiben megvetted, de az sem jó, ha egy tányérra teszed, és lecelofánozod.
A fentiek értelmében a legjobb, ha olyan edényt választasz, ami távol tartja a fényt és a levegőt. Például a jól bevált találmány, a vajharang egyszerre praktikus és dekoratív választás. Ezekben az edényekben a vajat egy vízbe merített kis edényben tartják, amely légmentesen zár, és garantálja, hogy hosszabb ideig friss marad a vaj.
Nagyon meleg konyhában hagyod
A körülményeket is figyelembe kell venni, amikor kint hagyod a vajat a konyhapulton. Ha épp kánikula van, esetleg nagyon aktívan fűtesz, akkor egyszerűen túl meleg lehet a konyhád ahhoz, hogy a vajat kint hagyd a pulton. Ha a konyhádban a hőmérséklet tartósan és jelentősen meghaladja a 20°C fokot, akkor jobban jársz, ha a vajat a hűtőben tárolod.
Túl sokat tartasz egyszerre kint
A hivatalos ajánlások szerint a vajat szobahőmérsékleten csak egy-két napig szabad kint hagyni.
Ha azonban a fentieket betartod, akár két hétig is friss maradhat. Ezért érdemes odafigyelni, hogy mekkora mennyiséget fogsz elfogyasztani ez idő alatt.
Ha nem vagy biztos benne, hogy a vajad fogyasztható-e, egyszerűen szagold meg. Ha avas, akkor egészen biztosan rossz szaga lesz, és ha elég merész vagy, és megkóstolod, és kellemetlenül savanykás ízt tapasztalsz, akkor már szintén nem fagyasztható a vaj.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Fogadd meg alábbi konyhai tanácsainkat is: