Sok tipp, hogy mindig tökéletesre párold a káposztát

Sokak ünnepi asztalán vissza-visszatérő köret a párolt káposzta: mindegy, hogy fehér vagy lila, a megfizethető, mégis karakteres zöldségköret megannyi isteni fogás mellett ékeskedhet a tányérokon. Nézzük a Napi Tipp keretében, mi teszi tökéletessé.

Mit kívánnak az ünnepi sült húsok? Tökéletes párolt káposztát! És hogyan kívánják? Puhán, mégis enyhén roppanósan, édeskésen, mégis kicsit fanyaran, köményesen, picit borsosan. Ugyan ez sok követelménynek tűnhet elsőre, abszolút nem bonyolult mindezeket elérni, hiszen a tökéletes párolt káposzta mégiscsak egy egyszerű köretnek számít. Nézzük azért a tennivalókat lépésről lépésre, hogy véletlenül se hibázzunk.

Sok tipp, hogy mindig tökéletesre párold a káposztát

Első lépés: az előkészületek

Minden az előkészítéssel kezdődik: a fej káposztát érdemes megszabadítani a külső levelektől, mert azok nem párolódnak olyan puhára. A torzsát egyelőre ne vágjuk ki, mert az egyben tartja majd a negyedeket, miközben szeleteljük a zöldséget.

Jobban járunk, ha késsel szeleteljük, és nem reszeljük a káposztát, mert így hosszabb szálakat kapunk majd.

Persze ilyenkor figyeljünk arra, hogy viszonylag egyenletesre vágjuk a csíkokat: így minden káposztaszál egyszerre és ugyanúgy puhul meg a párolás során, nem lesznek a köretben kellemetlenül kemény vagy szétfőtt darabok.

További előkészítő lépés még a besózás: a szálakat alaposan masszírozzuk el egy jó adag sóval, hogy a káposzta kiengedje a benne lévő nedvesség nagy részét. Fél óráig hagyjuk egy tálban pihenni.

Második lépés: a párolás

A pároláshoz szükségünk lesz néhány dologra: zsírra (a liba vagy kacsa például kiváló választás), cukorra, kockázott hagymára, borsra és köményre valamint egy kevés almaecetre.

A lépések a következők lesznek:

  • olvasszuk meg a zsírt, majd dinszteljük rajta üvegesre a hagymát
  • ha már üveges, szórjuk rá a cukrot, és karamellizáljuk meg jó alaposan (de ne égessük keserűre)
  • amikor megvan a hagymás alapunk, mehet rá a kinyomkodott káposzta
  • ekkor fűszerezzük be alaposan borssal és köménnyel
  • só nem biztos, hogy kell majd rá, hiszen már korábban jól besóztuk, inkább kóstoljuk meg a párolás közben, hogy kell-e rá több
  • a párolt káposztához kell még továbbá türelem: nagyjából 30 percen keresztül, alacsony lángon kell főznünk a zöldséget, hogy ne kapjon oda, hanem szépen lassan puhuljon
  • lehet, hogy kell majd egy kevés vizet adnunk a serpenyőhöz, ha nagyon elkezdene leragadni, odaégni a káposzta
  • a legvégén pedig cseppentsünk egy kevés almaecetet a zöldségre, ettől kellemesen egyensúlyba kerülnek az édes-savanykás ízek

Harmadik lépés: kiegészítő trükkök

Ha pedig még elegánsabbá szeretnénk tenni a párolt káposztánkat, adjunk hozzá a fűszerekkel együtt babérlevelet, borókabogyót és szegfűborsot. Almát és narancsot is adhatunk hozzá, ezt a káposzta párolásának felénél tegyük meg. A víz helyett vörösbor (fehér káposztához fehérbor) kerülhet az edénybe, az almaecet helyett pedig vörösborecet (fehér káposztához fehérborecet).

Ezekhez a fogásokhoz tökéletes választás lesz a párolt káposzta:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Less el még több konyhai tippet:

Címlapról ajánljuk

További cikkek