Mai Napi Tippünk arra szeretne rámutatni, hogy a (savanyú) káposzta olcsóságával, tápanyagtartalmával, univerzális felhasználásával és ízével többszörösen is rászolgált, hogy az idei spórolós ünnepi időszak egyik főszereplője legyen.
Asavanyú káposzta, azaz a fehér káposzta erjesztett változata a hideg hónapok egyik közkedvelt és igen olcsó alapanyaga, amire rendesen rá lehet kattanni isteni fanyar íze miatt, miközben észrevétlenül fejti ki kedvező élettani hatásait - nagyágyú a C-vitamin terén, amit nyersen és savanyítva is megőriz, de kedvezően hat probiotikus tulajdonsági miatt a belekre, az emésztésre is, ezért savanyúságként nehezebb húsok mellé külön ajánlott. Napi Tippünk ötleteket ad, hogyan használhatod karácsonytól újévig bezárólag a savanyú káposztát!
Így használd fel az olcsó káposztát karácsonykor – ne csak töltsd!
Levesben
Az egy dolog, hogy a korhelylevest sokan elkészítjük újévkor, de akár csülkös bablevesben, ragulevesben, sőt, halászlében is isteni a káposzta! Mindenképpen vessétek be, az alapanyag dúsítja, gazdagabbá teszi leveseinket, és sokáig eláll!
Teljesen mindegy, hogy van-e macskajaj az év első napján vagy nincs, az újév csak és kizárólag jól indulhat, ha a gyomorba kerülő első forró étel egy sűrű, savanykás korhelyleves. ...
Guszti néni megmutatta nekünk egyik jól bevált receptjét, és hatalmas adag csülkös bablevest főzött az Olajág otthon lakóinak. Az amúgy is tartalmas levesbe ráadásul savanyú káposzta ...
Egytálételekben
Jó-jó, a karácsonyi klasszikus töltött káposzta legtöbbünknél nem marad el, de lehet belőle székelykáposzta is, ha azt szeretitek, sőt, ezek vegán verzióban is megmutathatják magukat! Ha pedig egyik sem nyerő, készítsetek erdélyi rakott káposztát!
Nem maradhat el a tél töltött káposzta nélkül. Nemzeti értéknek számító csodálatos ételről van szó, amit szerencsére nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, ki hogy szereti. A ...
A káposzta nagy kedvencünk így év elején, hiszen egészséges, C-vitaminnal teli és változatosan felhasználható. Most a klasszikus székelykáposzta vegán verzióját készítettük el, ...
Sós finomságokban
Igaz, ők nem savanyított káposztából, hanem annak anyukájából, sima fehér fejes káposztából készülnek, de megérik a fáradságot, mert nagyon kiadósak, téliesek, isteniek, és olcsón kihozhatók! Jöjjön a pogi, a hasé, a rétes, a lepény!
Káposztás lepényt is készítenek Franciaországban - számos régiója közül ezt éppen Elzászban, ahol a szomszédos Németország gasztrohagyományaiból csurran-cseppen: nehéz, házias, ...
Nem tudtam, mire vállalkozom, amikor eldöntöttem, hogy megsütöm a Főzősuli egyik cikkeként a házi rétest. Igen-igen, saját kezűleg gyúrt és nyújtott tésztáról beszélek, igaz, ...
Minden pogácsának megvan a maga szépsége, ami miatt imádjuk. A káposztás mind közül a legkarcosabb, legmarkánsabb, így vagy ez lesz a kedvence valakinek, vagy visszatér a biztonságot ...
Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...
Sütés nélküli nagyon finom kis desszert, és még nem is kerül sokba sem. Csak gondoltam egyet, mit is kéne készíteni, mivel kókuszreszelék mindig van idehaza......hát ezt találtam ki ...
A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...
A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.
Megettél egy nagy tál babot, és most ennek a következményei miatt szenvedsz? A bab köztudottan puffasztó étel, Napi Tippünkben azonban eláruljuk, legközelebb hogyan készítsd el, hogy megelőzd a nem kívánatos mellékhatásokat!
A karácsonyi sütemények szépsége felől nincs vita: a mák, dió, alma, kókusz, a különféle krémek és díszítések mind-mind varázslatos hangulatot teremtenek. Lássuk a legszebbeket!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...