Ezzel a trükkel lesz tökéletes állagú a krumplisalátád

Napi Tippünkből megtudhatod, hogy milyen trükkel lehet a krumplisalátád a nyári grillezések sztárja!

A krumplisaláta gyors, frissítő köret lehet a nyári grillpartikon, akár húsok, akár zöldségek mellé. A legkritikusabb pontja a krumplisaláta elkészítésének a főzés: az sem jó, ha alul, és az sem, ha túl vannak főzve a krumplik. Milyen szuper lenne, ha létezne egy trükk, amivel mindig épp tökéletes állagúra főzhetnénk a burgonyákat! Várjunk csak, hiszen létezik J. Kenji López-Altnak köszönhetően!

Ezzel a trükkel még jobb lesz a krumplisalátád

Mi a tökéletes burgonya konzisztencia?

Kenji séf jól ismert az ételek működésével kapcsolatos mélyreható kutatásairól, és ez alól a krumplisaláta sem kivétel. Már az elején határozottan állást foglal arról, hogyan vélekedik az alul- és túlfőtt burgonyáról. „Ha van valami, amit ki nem állhatok, az az al dente burgonya. A burgonya nem lehet ropogós vagy kemény. De a krumplisaláta se legyen hideg krumplipüré" – írja Kenji.

A nem megfelelő állag elkerülése érdekében ugyanazt a trükköt alkalmazza, mint ami a tökéletes sültkrumpli receptjénél: ecetet ad a burgonya főzővízéhez. Egészen pontosan egy evőkanál ecetet egy liter hideg vízhez.

Tormás-citromos krumplisaláta

Idén Húsvétkor a sült csülök mellé ezt a különleges és nagyon finom salátát készítem el. A citromlé adagolásánál érdemes odafigyelni, ne legyen csak citromos ízű az öntet. ...

A tudományos magyarázat, miért működik a trükk

A burgonya keményítőtartalmú sejtjeit pektin köti össze, ami ragasztóanyagként tartja őket. Ahogy a burgonya fő, a pektin elkezd lebomlani. Így minél tovább főzzük, annál több pektin bomlik le, ami miatt a burgonya pépessé válik. A burgonyasalátánál, ahol a kívánt cél az ép krumpli, amely egyszerre puha és bolyhos, ez ellentétes azzal, amit szeretnénk.

Mivel a sav jelentősen lelassítja a pektin bomlását, egy kevés a főzővízben már megakadályozza a túlfőzést, miközben fűszerezi is a burgonyát. Ezt a technikát bármikor alkalmazhatod, amikor olyan kockára vágott burgonyát főzöl, amelyet aztán egyben szeretnél felhasználni (tehát például nem püré lesz belőle). A végterméken nem fogsz ecetes ízt érezni.

Milyen ecetet használj?

Bár Kenji krumplisaláta receptjében kifejezetten rizsborecet szerepel, mert ez a séf kedvenc fajtája, a sima ecet, a fehér borecet és az almaecet is működik.

A sötét színű ecetek, mint a balzsamecet, a sherry és a vörösborecet használatától azonban óva intünk, mivel ezek erőteljes ízűek, ami ledominálja a salátát, emellett színükkel megfogják a krumplikat, ami szintén fura. Használj olyan ecetet, amit szeretsz, és minden rendben lesz.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai praktikákat is fogadd meg:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...