Így készíts frissítő, kapros-joghurtos újburgonya-főzeléket

Az újburgonyaszezon leghagyományosabb, mégis egyik leglaktatóbb fogása a krumplifőzelék. Ha még nem próbáltad ezt az ízvilágot, mindenképp teszteld le, hiszen a kapor és a joghurt párosa gyorsan meggyőz majd a nyári főzelékreceptjeid újragondolásáról.

Az újkrumplit leggyakrabban egészben sütve, köretként tálaljuk, és megfeledkezünk arról, mennyi különböző felhasználási módja létezik. Az áprilistól júliusig tartó szezon sok potenciális felhasználási formát rejt magában, szóval bátran fedezzünk fel új recepteket, ha kilépnénk a szokásos krumplisaláta berkeiből.

Bár a krumplifőzelék alapvető eleme a magyar konyhának, ez a kaporral és görög joghurttal ízesített verzió egy új szintre emeli majd a róla alkotott véleményeket.

Savanykás íze miatt ez a krumplifőzelék megfelelő választás a nagy melegben, hiszen hűtve fogyasztva lesz igazán isteni.

Nyárias újburgonya-főzelék - Recept itt!

Recept az újburgonya-főzelékhez:

Hozzávalók:

1 kg újkrumpli, 1 db nagyobb vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 db babérlevél, 1 liter alaplé, só és bors ízlés szerint, 450 g görög joghurt, 1 csokor friss kapor, 3 ek olívaolaj

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket aprítsuk fel, a krumplit pucoljuk meg, és vágjuk hosszúkás szeletekre vagy kisebb kockákra.

Egy nagyobb fazékban dinszteljük meg a hagymát az olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk össze.

Nyárias újburgonya-főzelék - Recept itt!

A hagymákra jöhet a megpucolt és felkockázott krumpli, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a babérleveleket, és öntsük fel alaplével.

Fedő alatt addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul, ez kb. 20-30 perc.

A megfőtt krumpliból és a levesből merjünk ki egy külön tálba, adjuk hozzá a joghurt egy részét, és botmixerrel pürésítsük le. Használhatunk tejfölt is, de a joghurt savanykássága miatt könnyedén elhagyható a citromlé és az ecet, mivel magában is nagyon jó ízt kap tőle.

A joghurtos pürét öntsük vissza a fazékba, és ismételjük a lépéseket addig, amíg az összes joghurtot hozzá nem adtuk.

Nyárias újburgonya-főzelék - Recept itt!

Arra figyeljünk, hogy ne turmixoljuk össze az összes krumplit, hagyjunk egészben is. A sűrűségét könnyedén ízlésünkre szabhatjuk.

Az elkészült főzeléket tálaláskor szórjuk meg kaporral. Fogyaszthatjuk langyosan, de hidegen is nagyon finom.

A nyárias újburgonya-főzelék receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek napfényt szeretnél csempészni a napjába!

Fotók és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Címlapról ajánljuk

További cikkek