A közhiedelem, miszerint a tojástárolás csak hűtőszekrényben történhet, gyakran még azokat is elbizonytalanítja, akik nem hisznek benne, és bátran a konyhapulton vagy a kamrában helyezik el a tízes kartonokat. És míg teljesen biztonságos ez a fajta tojástárolás is, nem árt, ha megismerkedünk azokkal a jelekkel, amelyek arra utalnak, hogy a héjon belül valami már nem oké. Lássuk, melyek ezek!
Könnyebbnek érződik a tojás
Ugyan ez tényleg csak nüansznyi különbség, mégis meg lehet érezni, amikor az ember a kezébe veszi a már idősebb tojást: olyan, mint ha könnyebb lenne, mintha veszített volna súlyából.
Persze nem veszített, csupán a benne lévő légbuborék nőtt nagyobbra, ettől érezhetjük azt, hogy megváltozott a súlya.
Olyan, mintha „lötyögne”
Szintén a légbuborék kelthet olyan hatást – mivel nagyobb helyet foglal el a tojáson belül – , hogy a fehérje és a sárgája „lötyög”. Az ember ritkán rázogat meg tojásokat, olyankor mégis érdemes lehet, ha felmerül a szavatosság lejártának gyanúja.
Nehezebb feltörni
De nemcsak a tojás tartalma változik az idő múlásával, hanem annak burka is. Persze nem a héj lesz vastagabb, hanem az azt belülről bevonó hártya. Így, amikor megpróbálunk feltörni egy öregebb, szavatosságának vége felé járó tojást, észrevehetjük, hogy nehezebben akar elválni a két héjfél.
Szétesik a sárgája
A vastagabb hártya ráadásul gyakran a tojássárgájához is hozzáragad, így a feltörés után szétszakítja azt. Ez bosszantó lehet tükörtojás sütésénél vagy akkor, ha egy süteményhez kell szétválasztanunk a fehérjét és a sárgáját.
Végül marad a kérdés: az ilyen jeleket produkáló tojást meg szabad enni? Nos, a választ csak a feltörés után kaphatjuk meg, ugyanis, a záptojás ilyenkor fedi fel magát utánozhatatlan, visszataszító szagával.
Ha a tojásunk nem záp, egyszerűen csak öreg, még elfogyaszthatjuk, ez már egyedül a személyes finnyássági szintünktől függ.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: