Ezzel a módszerrel ruganyos és puha textúrája lesz a tofud

Unod a tofut? Napi Tippünk segítségével kellemesebb textúrájú tofutömböt kapsz, amit aztán tetszésed szerint ízesíthetsz!

Egy tömb tofu. Egyszerű, ízetlen? Inkább egy üres vászon, ami csak arra vár, hogy ízletes, ínycsiklandó műalkotást varázsolj belőle. Számtalan módon elkészítheted, szójaszószba áztathatod, esetleg mogyoróvajas bundában kisütheted, a lehetőségek száma végtelen. Bárhogy is készítenéd el a tofut, van egy lépés, amit érdemes beiktatnod, hogy tovább emeld a végső étel textúráját.

Ezzel a módszerrel ruganyos és puha textúrája lesz a tofud

Hogyan lesz a tofunak rugalmas textúrája?

A receptekben gyakran szerepel, hogy a tofut úgy kell előkészíteni, hogy papír vagy konyhai törülköző közé helyezed, majd megnyomkodod, hogy eltávolítsd belőle a felesleges vizet. Bár ez a módszer jól működik, ha a tofut turmixolni vagy sütni tervezed, ez a nyomkodás akár el is ronthatja a tofu állagát. Ha túl sokat nyomkodod vagy egyenetlenül préseled, a tofu olykor száraz, morzsás állagú lehet és széteshet a serpenyőben.

Ehelyett próbáld ki, hogy a tofutömböt főzés előtt egy percre forró sós vízbe helyezed.

Ezt az előkészítési módszert az ázsiai konyhában gyakran alkalmazzák, és egyenletesebben távolítja el a felesleges nedvességet anélkül, hogy a fehérje kiszáradna. Ezáltal a tofu feszes és ruganyos textúrát kap, ami nagyon jól működik a stir-fryokban, a pho-ben, a curryben és ha húshelyettesítőként használod.

Palak tofu

Az egyik legkedveltebb indiai egytálétel, a palak paneer vegán verzióját mutatjuk most meg nektek. Az eredeti receptben paneer, azaz friss sajt szerepel, ezt cseréltük mi most tofukockákra. A ...

Egyszerű sült tofu

Könnyedén elkészíthető és univerzálisan használható vegán feltétet hoztunk most nektek, ami a kedvenc főzeléketeket éppúgy feldobhatja majd, mint egy krémes levest vagy zöldséges ...

A legtöbb boltban kapható tofuval működik ez az eljárás, viszont a puha vagy selyem tofu (silken tofu) túl kényes hozzá, így, ha forró vízbe teszed, fennáll a veszélye, hogy szétesik.

A metódus nagyon egyszerű. A tofu felszeletelése vagy fűszerezése előtt forralj fel egy fazék sós vizet. Az egész tofutömböt egy percre tedd a forrásban lévő vízbe. Vedd ki a tofut, és hagyd kihűlni, mielőtt felszeletelnéd. Egy másik lehetőség, hogy a tofut egy tálba teszed, és ráöntöd a sós forró vizet, majd 15 percig a fürdőben hagyod állni. Hogy még több ízt adj a tofunak, a forró vízhez olyan aromás összetevőket is keverhetsz, mint a citromfű, a mogyoróhagyma, a fokhagyma és a gyömbér.

A frissen fürdetett tofut ezután bármilyen ételhez felhasználhatod a levesektől a tésztákon át a salátákig, mivel szilárd és ruganyos állagot ad ezekhez az ételekhez. Sütve is elkészítheted, ilyenkor kívülről szuper ropogós, de belül még mindig puha tofut kapsz.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tanács, amivel gyerekjáték lesz a vegán főzés:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...