Amikor elhatározzuk magunkat, hogy bizony tócsnit fogunk sütni vacsorára, már jó előre felsejlik néhány mentális kép arról, hogy milyen élmény is lesz beleharapni a ropogós krumplitallérokba. Szinte már érezzük a szánkban a fokhagymás tejfölbe mártogatott lapcsánka ízét… majd egy másik, sokkal kellemetlenebb illat is feltűnhet: az olajban sütés állott, kiűzhetetlen, penetráns szaga. Milyen szép is lenne, ha megoldhatnánk a tócsniprojektet mindezek nélkül, nem? Nos, a megoldás egyszerű: elég, ha lecseréljük a serpenyőnket tepsire – ezzel nemcsak a fenti olajkatasztrófát kerülhetjük el, hanem sok minden mást is.
Kevésbé lesz zsíros a lepény
Egyrészt kevesebb olajat is használunk, másrészt nem merítjük el teljesen a lepényt a zsiradékban: épp, csak alá kell elegendő mennyiségűt önteni, majd rácsöpögtetni még pár kanálnyit.
A tepsis lapcsánka szerkezete is jobban ellenáll az olajnak: nem szívja annyira magába, könnyebb lesz papírtörlőn felitatni róla a felesleget.
Megúszható az olajszag
Mivel az egész folyamatot kvázi „bezárjuk” a sütő zárt közegébe, nem lesz olyan brutálisan olajszagú a konyhánk, mintha a nyílt tűzhelyen, hosszasan sütnénk a kis lepényeket egymás után, órák hosszat.
Persze egy rövid szellőztetés így sem árt majd, valamint jobb, ha ellenőrizzük a sütőnk belsejét és egy kicsit áttöröljük zsíroldóval.
Nagyobb adag készülhet
Jöjjön némi matek: egy ugyanakkora adag lapcsánkamasszát jóval kevesebb macerával süthetünk ki tepsiben, mint serpenyőben, ezért akár bátran meg is duplázhatjuk a mennyiségeket, ha tepsivel dolgozunk. Két hatalmas tepsis tócsni pedig boldogan jóllakat egy kisebb családot/asztaltársaságotbaráti konklávét.
Könnyebb az újramelegítés
Érdekes módon még a lapcsánka maradékai is könnyebben kezelhetőek, ha nem serpenyőben sültek: a kevesebb olaj miatt másnap/hidegen is kellemesebb lesz megenni a lepényeket, sőt, egy gyors mikrós/sütős vagy száraz serpenyős átmelegítés-pirítás után szinte eredeti állapotukban fogyaszthatjuk majd őket.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Okosodj ezekkel a konyhai furfangokkal: