Persze azt muszáj leszögezni, hogy a tócsi/tócsni/lapcsánka/görhöny eredeti, hamisítatlan és korrumpálatlan verziója bizony burgonyával készül – ettől függetlenül kénytelenek vagyunk, jobb szó hiányában, minden más zöldséges lepényt is a tócsni kalapja alá venni. Sokaknak már ez is sok lehet, mármint maga a tény, hogy mindenféle zöldségekből tócsnik születnek, de jobb azért, ha kicsit megengedőbb, enyhébb kedéllyel állunk a dologhoz… legalábbis egy bizonyos pontig. Hiszen mindennek megvan a határa: nézzük most meg, a tócsnié hol húzódik.
Nézd meg galériánkban a tócsninak alkalmas és kevésbé alkalmas zöldségeket!
9 zöldség, amiből érdemes tócsnit sütni és 8, amiből nem
Patisszon, tök, cukkini
A burgonya mellett talán a cukkini az a zöldség, amit leggyakrabban tócsnitésztába teszünk, és ez nem véletlen. Miután alaposan besóztuk és kifacsartuk, a reszelt, zsenge zöldségből belül szaftos, kívül ropogós lepények sülnek. Közeli rokonai, a többi tökfélék, nevesen a patisszon és a közönséges főzőtök is hasonló sorsra juthatnak, állagban és ízben is hasonló végeredményt produkálnak.
Karfiol, brokkoli
Rózsáik oly’ sok mindenre alkalmasak, de pont a lapcsánkakészítésre nem annyira. Lereszelni nem lehet őket, inkább csak aprítani, amelynek eredménye morzsás állag: ebből pedig igen nehéz kisüthető pogácsákat formázni. Megfőzve ellenben túl puhák és mállósak lesznek, szintén alkalmatlanná válva a serpenyőben sütésre.
Hüvelyesek
Tulajdonképpen ez már nem is tócsni-, hanem falafelterritórium: valamilyen szinten a hüvelyesből sütött ropogós golyóbisok is tekinthetők zöldségfasírtnak, így némi tuszkolással beleférnek a felsorolásba. Amennyiben hüvelyesből szeretnénk tócsnit sütni, soha ne használjunk konzervet, mindig száraz, alaposan beáztatott szemekkel dolgozzunk. Csak így érhető el a kívül ropogós, belül omlós állag.
Íme, néhány elkészítésre érdemes recept:
Vegán cukkinitócsni
Egyik legnagyobb kedvencünk a cukkinitócsni, így külön örülünk neki, hogy most már egész évben kapni ezt a szuper zöldséget. Hoztunk is nektek egy klassz tojás- és tejtermékmentes ...
Rusztikus tócsni
Cicege, lepcsánka, beret, mackó... Rengeteg neve van ennek a pokolian egyszerű és nagyon finom, krumplis, népi ételnek.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp, trükk és tanács: