Tippek, hogyan használd a tápiókat a konyhádban

Napi Tippünkben megismerkedhetsz a tápiókával, ami jóval sokoldalúbb alapanyag annál, mint hogy csak teaként lehessen fogyasztani.

A buboréktea, azaz bubbletea-mániával robbant be nálunk is a köztudatba a tápióka, de sokkal többféle módon fel tudod használni annál, hogy csak tea vagy esetleg tápiókapuding legyen belőle. Ha egyszer ráérzel az ízére, egyszerű sűrítőanyagként és bevonóként is használhatod a tápiókát a mindennapi főzési rutinodban, mint a kukoricakeményítőt vagy a lisztet. Íme, hogyan kezdj el vele dolgozni.

Tippek, hogyan használd a tápiókat a konyhádban

Mi az a tápióka?

A tápióka a maniókagyökér pépjéből kivont keményítő neve.

A manióka vagy kasszava egy Dél-Amerikában őshonos, népszerű gumó, de számos más trópusi éghajlatú helyen, például Thaiföldön és Nigériában is megtalálható.

A maniókagyökér először mosáson és pépesítésen esik át, majd a keményítőt néhány napig vízben áztatják. További dagasztás után a keményítőkeveréket leszűrik, átszitálják és megszárítják. Voilá! Kész is a tápióka.

A tápiókaliszt és a maniókaliszt ugyanaz?

Bár mindkét termék gluténmentes, és ugyanabból a növényből származik, a tápiókaliszt és a maniókaliszt mégis különbözik egymástól. A tápiókaliszt előállításához csupán a gyökér pépjéből származó keményítőt használják fel, míg a maniókaliszt a gyökér egészéből készülő liszt.

Sült manióka

Mostanában lehet kapni egy-két helyen maniókát. Külföldön ettem már, de itthon még nem készítettem, ezért érdekelt, hogyan kell elkészíteni. Ez a legegyszerűbb módja. Sült hal vagy ...

Tápióka puding

A tápióka nem más, mint a mandióka növény gyökeréből kivont szárított keményítőliszt. Ezt nemcsak liszt formában, hanem granulátumként, azaz "tápióka gyöngyként" is meg lehet ...

Hogyan használd fel a tápiókalisztet?

A tápióka ízetlen, ezáltal rendkívül sokoldalú, hiszen számos receptbe könnyedén be lehet illeszteni. A tápiókalisztet használhatod levesek, pörköltek és mártások sűrítésére, hogy jobb állagot kapj. A tápióka, mint sűrítőanyag egyik legjobb tulajdonsága, hogy képes felszívni a folyadékokat, mielőtt azok elérnék a forráspontot. Ez azt jelenti, hogy gyorsan besűrítheted például a pitetöltelékeket anélkül, hogy megvárnád, amíg az összetevők elérik a kellően magas hőfokot. Ráadásul a pitetöltelékhez keverve segít megtartani annak formáját anélkül, hogy elrontaná a színét vagy kellemetlen, keményítős ízt adna hozzá.

A tápiókaliszt rántáskor is jó szolgálatot tehet neked. Hogyan?

Először is, olyan aranyszínű kérget hoz létre, amitől csorogni fog a nyálad. Másodszor pedig igazán roppanóssá teszi az ételeket.

Tápiókalisztből készíthetsz gyöngyöt is, de ezt akár meg is vásárolhatod már készen a boltban, hogy pudingot készíts belőle.  

Mire figyelj vásárlásnál

A boltban két fő tápiókaterméket találsz: tápiókagyöngyöt vagy tápiókalisztet, illetve -keményítőt. A tápiókaliszt és a -keményítő lényegében ugyanaz a termék, csak más elnevezéssel.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák minden helyzetre:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...