Tippek, hogyan használd a tápiókat a konyhádban

Napi Tippünkben megismerkedhetsz a tápiókával, ami jóval sokoldalúbb alapanyag annál, mint hogy csak teaként lehessen fogyasztani.

A buboréktea, azaz bubbletea-mániával robbant be nálunk is a köztudatba a tápióka, de sokkal többféle módon fel tudod használni annál, hogy csak tea vagy esetleg tápiókapuding legyen belőle. Ha egyszer ráérzel az ízére, egyszerű sűrítőanyagként és bevonóként is használhatod a tápiókát a mindennapi főzési rutinodban, mint a kukoricakeményítőt vagy a lisztet. Íme, hogyan kezdj el vele dolgozni.

Tippek, hogyan használd a tápiókat a konyhádban

Mi az a tápióka?

A tápióka a maniókagyökér pépjéből kivont keményítő neve.

A manióka vagy kasszava egy Dél-Amerikában őshonos, népszerű gumó, de számos más trópusi éghajlatú helyen, például Thaiföldön és Nigériában is megtalálható.

A maniókagyökér először mosáson és pépesítésen esik át, majd a keményítőt néhány napig vízben áztatják. További dagasztás után a keményítőkeveréket leszűrik, átszitálják és megszárítják. Voilá! Kész is a tápióka.

A tápiókaliszt és a maniókaliszt ugyanaz?

Bár mindkét termék gluténmentes, és ugyanabból a növényből származik, a tápiókaliszt és a maniókaliszt mégis különbözik egymástól. A tápiókaliszt előállításához csupán a gyökér pépjéből származó keményítőt használják fel, míg a maniókaliszt a gyökér egészéből készülő liszt.

Hogyan használd fel a tápiókalisztet?

A tápióka ízetlen, ezáltal rendkívül sokoldalú, hiszen számos receptbe könnyedén be lehet illeszteni. A tápiókalisztet használhatod levesek, pörköltek és mártások sűrítésére, hogy jobb állagot kapj. A tápióka, mint sűrítőanyag egyik legjobb tulajdonsága, hogy képes felszívni a folyadékokat, mielőtt azok elérnék a forráspontot. Ez azt jelenti, hogy gyorsan besűrítheted például a pitetöltelékeket anélkül, hogy megvárnád, amíg az összetevők elérik a kellően magas hőfokot. Ráadásul a pitetöltelékhez keverve segít megtartani annak formáját anélkül, hogy elrontaná a színét vagy kellemetlen, keményítős ízt adna hozzá.

A tápiókaliszt rántáskor is jó szolgálatot tehet neked. Hogyan?

Először is, olyan aranyszínű kérget hoz létre, amitől csorogni fog a nyálad. Másodszor pedig igazán roppanóssá teszi az ételeket.

Tápiókalisztből készíthetsz gyöngyöt is, de ezt akár meg is vásárolhatod már készen a boltban, hogy pudingot készíts belőle.  

Mire figyelj vásárlásnál

A boltban két fő tápiókaterméket találsz: tápiókagyöngyöt vagy tápiókalisztet, illetve -keményítőt. A tápiókaliszt és a -keményítő lényegében ugyanaz a termék, csak más elnevezéssel.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák minden helyzetre:

Címlapról ajánljuk

További cikkek