A tököket nemcsak enni szeretjük, de dekorációként is jól mutatnak a lakásban, különleges alakjuknak köszönhetően. De éppen ez a furcsa forma plusz a vastag héj és kemény hús miatt igazi kihívást jelenthet felvágni és meghámozni az őszi-téli szezon kedvelt alapanyagát. Szerencsére van egy trükk, amivel megkönnyítheted ezt a folyamatot. Nem kell más hozzá, mint egy mikró, és már tökölhetsz is!
Miként segít a mikró a tök felvágásánál?
Hiába a halloween, mi nem tudunk annál félelmetesebbet elképzelni, mint hogy egy ingatag tököt a deszkán egyensúlyozva kell meghámozni és felszeletelni. Ha ahelyett, hogy az ujjaidat kockáztatnád és bosszankodnál, inkább csak dobd be a tököt a mikróba, hogy megpuhuljon.
A folyamat lépésről lépésre:
- Először óvatosan vágd le a tök tetejét és alját.
- A kés hegyével szurkáld meg a tököt mindenütt.
- Tedd a mikróba, és párold 2 percig magas fokozaton (ha a tök nagyon nagy, további egy-két percre még szükség lehet).
- Amikor kiveszed a tököt a mikrohullámú sütőből (óvatosan, forró lehet), észre fogod venni, hogy kissé megpuhult. Most már könnyebb lesz felvágni és meghámozni.
Győződj meg róla, hogy éles kést használsz
Bár a természetes állapotánál már jóval puhább a tök, azért ahhoz, hogy átjuss a vastag héjon, egy éles szakácskésre lesz szükséged. Ha nem emlékszel, mikor élezted meg utoljára a késed, az azt jelenti, hogy valószínűleg itt az ideje, hogy sort keríts erre a műveletre.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Vannak ám további sütőtökös ötleteink is:
- 4 recept, amit érdemes sütőtökössé tenni és 3, amit nem
- Ősszel a boldogságot sütőtökből gyúrt, dióbundás gombóc jelenti
- Sütőtöktől sárgul már a francia krémes sodós tornya is