Nincs is jobb, mint sütni valamit, és tudni, hogy hamarosan megkóstolhatjuk a munkánk gyümölcsét. De azért szorongató kérdéseket is felvet: mi lesz, ha nem lesz tökéletes, megreped a teteje, vagy még rosszabb, beleragad a sütőformába? Utóbbira van egy nagyon egyszerű megoldás, és most azt is megmutatjuk, hogyan alkalmazd ezt a gyakorlatban: használj sütőpapírt!
A sütőpapír egy nem mérgező, zsír- és nedvességálló papír, amelyet kifejezetten magas hőmérsékleten való alkalmazásra állítottak elő, így akár 230 Celsius-fokot is képes kibírni.
Egy jól tapadó sütőpapír a tepsi alján minden sütésnél elengedhetetlen: nemcsak süteményeknél, hanem brownie-nál, piskótáknál, kekszeknél, mindenféle szeleteknél és még sok másnál. A sütőpapír nemcsak azt akadályozza meg, hogy a finomságok összeragadjanak, de egy kis stratégiai túlnyúlással, a lelógó szélek segítségével könnyebben eltávolíthatod a süteményeket a sütőformából. A használata mellett biztos lehetsz benne, hogy nem fog eltörni vagy megrepedni a sütemény, amikor kiemeled, ezért hiába tűnik olykor feleslegesnek vagy extra macerának, megéri bíbelődni vele.
Hogyan kell kibélelni egy kerek tortaformát
A sütőpapír használata azért elég trükkös lehet, de nem kell rászánni egy-két percnél többet, a lényeg, hogy ismerd a megfelelő technikát, amit most el is mondunk.
Különösen a kerek formákba nehéz beleorigamizni a sütőpapírt, ráadásul a szép egyenletes formát is elronthatja a csálén álló papír. Két népszerű módszer létezik arra, hogy tökéletesen kibéleld sütőpapírral a kerek formák alját.
Rajzolj egy kört: az elsőnél kezdd azzal, hogy a formát ráteszed egy sütőpapír közepére, berajzolod formát, majd kivágod ezt a kört. A végeredmény egy majdnem tökéletes lenyomat lesz.
Érdemes olyan íróeszközt használni, ami biztonságos élelmiszerekkel érintkezve is, vagy azt a részt mindenképp vágd le.
Készíts cartouche-t: a bonyolultan csengő francia név egy hajtogatási eljárást takar. A cartouche egy olyan sütőpapírdarab, amelyet először negyedekre hajtogatnak, majd az így kapott négyzeteket félbe hajtják, egészen addig amíg a kör 16 darabra nem oszlik. Ezután a sarkát igazítsd a sütőforma közepére, és a peremen túllógó részeket pedig egy ollóval egyszerűen vágd le. Ha kihajtogatod a sütőpapírt, annak tökéletesen illeszkednie kell a formába.
@eatsbynicole Learn how to make a paper lid aka cartouche for when you dont have a lid. #cartouche #diy #cookingtips #kitchenhack #cookingtutorial #foodtiktok ♬ Wes Anderson-esque Cute Acoustic - Kenji Ueda
Hogyan kell négyzet és téglalap alakú edényeket kibélelni sütőpapírral?
Egy négyzet alakú sütőforma kibéleléséhez vágj az aljánál 5-7 cm-rel hosszabb darab sütőpapírt. Ha minden saroknál bevágod a papírt, az segít, hogy tökéletesen illeszkedjen a papír a szögletes formába. De az is jó megoldás lehet, ha egy akkora darabot vágsz, ami a forma szélességéhez igazodik, de hosszabb annál, így két ’kiemelő’ fül kilóg belőle.
Tipp: Akár gemkapcsokat (igen, ezeknek sütőállónak kell lenniük) is használhatsz annak érdekében, hogy a túlnyúló részek ne emelkedjenek fel a sütőben a meleg levegő hatására, így biztosan nem rontják el a sütemény tetejét.
A zsírozásról se feledkezz meg!
Akkor se hagyd ki ezt a lépést, ha kibélelted a tepsit sütőpapírral.
Érdemes mindig használni olajat vagy vajat is, hogy minden könnyedén kicsusszanjon a formából.
Ügyelj arra, hogy a sütőpapír elhelyezése előtt kikend zsiradékkal a formát (ami segít a tapadásában, így biztosan fog tartani a papír), majd a sütőpapír felületét is zsírozd meg. A legjobb eredmény érdekében jó, ha kizárólag a vajhoz vagy az olajhoz tartod magad, mert például, ha liszttel szórod be, attól utólag egy ragacsos, lisztes, furcsa réteget kapsz a sütiden.
Tipp: Ugyan a liszt használata nem ajánlott a tapadásmentesség eléréséhez, de a cukor az más kérdés. Ha a recepthez passzol, nyugodtan szórj egy kis cukrot a már kizsírozott sütőformára, ezáltal garantáltan tapadásmentes lesz, és a torta külseje kissé ropogósabbá válik.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: