Az uborkát sokan meghámozzák, ennek oka pedig általában vagy egészségügyi vagy pedig esztétikai, ezt ki-ki döntse el maga. Tudtad azonban, hogy az uborkahéj C-vitaminban, antioxidánsokban és különböző ásványi anyagokban is bővelkedik? Ha te is hámozáspárti vagy, dobhatod az uborka héjat a komposztba is, sőt, természetes kártevőirtószerként és növényvédőként is bevetheted.
Uborkás víz
Ha nehezen indul be a növény fejlődése, fogj néhány friss uborkahéjat, és áztasd őket egy vízzel teli befőttesüvegbe körülbelül 5 napon át. Szűrd le, és locsold a növényt ezzel a káliumban és foszforban gazdag vízzel háromhetente egyszer.
+ előny: a héjban alkaloid van, amit az uborka kesernyés illatával együtt nem kedvelnek a kártevők (atkák, tetvek), így akár permetezhetünk is ezzel az oldattal!
Mulcs hamuvá égett uborkahéjból
Sokan tudják, hogy a hamu természetes növényi trágya és fertőtlenítőszer, mely kálium- és foszfáttartalmának köszönhetően szintén segíti a növények növekedését.
Rakd ki az uborkahéjakat a napra száradni, majd égesd el őket óvatosan, (de akár sütőben is piríthatod őket pár percig, míg őrölhetővé nem válnak), és a hamut szórd a növényekre, kicsit beleforgatva a földjükbe. Szuper tápanyag nekik!
Még több növényes tipp itt: