Így vesd be az uborkahéjat szobanövényeid érdekében

Sokan nem hámozzuk meg, de akik igen, azok bizonyára azonnal hajítják is a kukába az uborka héját. Nem kéne! Mutatjuk, mennyit segíthetsz szobanövényeiden, ha beveted az uborkahéjat!

Az uborkát sokan meghámozzák, ennek oka pedig általában vagy egészségügyi vagy pedig esztétikai, ezt ki-ki döntse el maga. Tudtad azonban, hogy az uborkahéj C-vitaminban, antioxidánsokban és különböző ásványi anyagokban is bővelkedik? Ha te is hámozáspárti vagy, dobhatod az uborka héjat a komposztba is, sőt, természetes kártevőirtószerként és növényvédőként is bevetheted.

Uborkahéjas tápoldat illetve mulcs a növényeknek

Uborkás víz

Ha nehezen indul be a növény fejlődése, fogj néhány friss uborkahéjat, és áztasd őket egy vízzel teli befőttesüvegbe körülbelül 5 napon át. Szűrd le, és locsold a növényt ezzel a káliumban és foszforban gazdag vízzel háromhetente egyszer.

+ előny: a héjban alkaloid van, amit az uborka kesernyés illatával együtt nem kedvelnek a kártevők (atkák, tetvek), így akár permetezhetünk is ezzel az oldattal!

Nagyi uborkasalátája

Nagymamám vegyes ubisalija fantasztikus ízletes, mindenképpen hűtsétek be fogyasztás előtt. Erre nem kell tejföl, de nem ördögtől való, ha mégis tesztek rá.

Mulcs hamuvá égett uborkahéjból

Sokan tudják, hogy a hamu természetes növényi trágya és fertőtlenítőszer, mely kálium- és foszfáttartalmának köszönhetően szintén segíti a növények növekedését.

Rakd ki az uborkahéjakat a napra száradni, majd égesd el őket óvatosan, (de akár sütőben is piríthatod őket pár percig, míg őrölhetővé nem válnak), és a hamut szórd a növényekre, kicsit beleforgatva a földjükbe. Szuper tápanyag nekik!

Forrásunk volt.


Még több növényes tipp itt:

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...