Ne rontsd el a házi sült krumplid azzal, hogy rosszkor sózod meg

Napi Tippünkben lerántjuk a leplet, hogy mi a házi készítésű sült krumpli sózásának ideális időpontja!

Vannak olyan apró örömök az életben, amelyek semmi máshoz nem hasonlíthatóak, és szeretett házi sült krumplink fogyasztása is ezek közé tartozik. Felülmúlhatatlan komfortkaja, ami igazi jutalom egy hosszú hét végén. Számos tényező szerepet játszik a tökéletes végeredményben, és valószínűleg a legtöbben nem is tudják, milyen mértékben befolyásolja a só és a sózás ideje a krumpliszálak ropogósságát. Túl sok vagy túl kevés, míg végül az a várva várt sült krumpli csalódást okoz, amikor a szájban landol. A tanulság: tudnod kell, hogyan érheted el, hogy a só a sült krumplihoz ragadjon. És ez nem máson múlik, mint az időzítésen.

Sült krumpli ketchuppal
Ne rontsd el a házi sült krumplid azzal, hogy rosszkor sózod meg

Az Idahói Burgonyabizottság szakértője (Idaho állam az Egyesült Államokban az egyik fő burgonyatermelő, így ők már csak értenek hozzá), Dr. Potato (Dr. Burgonya) szerint akkor kell megsózni a krumplit, amikor még túl forró ahhoz, hogy meg lehessen fogni.

Azt javaslom, hogy ne sózzuk a sült krumplit, amíg ki nem jön a fritőzből!

- tanácsolja Dr. Potato.

Ennek az oka, hogy ha túl korán sózzuk meg a krumplit, akkor kiábrándítóan puha és plöttyedt lesz, vagyis elveszíti az egyik legnagyobb vonzerejét, a ropogósságát.

15 órás burgonya

Ne tévesszen meg senkit a neve, nem 15 órán át kell vele foglalkozni, hanem maximum 15-20 percet! Kívül extra ropogós, belül szaftos és puha, szinte már krémes. Ez a rétegezett sült ...

Belga sült krumpli

A belgák nem nagyon háklisak az ételre, de a krumplihoz nagyon értenek, úgyhogy érdemes tőlük tanulni. Nem vagyok híve az olajban vagy zsírban sütésnek, de a belga stílusú sült ...

Sütőben sült krumpli

Nincs hamburger sült krumpli nélkül. Csak éppen nem mindegy, hogy milyen az a krumpli. A gyorséttermekben kapható, sült burgonyának titulált, zsírban úszó példányokat ...

Ahogy a gőzölgő sült krumpli kikerül a fritőzből (vagy sütőből, airfryerből), a felületét egy vékony réteg maradék olaj borítja. Ez segíti a sókristályok megtapadását a burgonyán. De semmiképp ne sózd meg a sütéshez használt olajat, mivel az lebontja a sót, és így lényegében nem érsz el vele semmit. Ha már az olajnál tartunk, a növényi olajak többsége semleges ízével és magas füstpontjával kiválóan alkalmas a sült krumpli elkészítéséhez.

A tökéletesen sózott sült krumplinál számít a méret

Mármint a sóé.

A sókristályok mérete sokféle, így a különböző sófajták más-más célt szolgálnak.

A nagyobb sókristályok, mint a kóser só, éppen megfelelőek a húsok fűszerezéséhez, míg a vizuálisan is esztétikus Maldon só például tökéletes befejezése a csokoládéknak és süteményeknek. Ha sült krumpliról (és popcornról) van szó, akkor viszont inkább a kisebb méretű sókristályok jelentik a jó választást. Ha véletlenül nincs otthon kisszemű sód, az sem gond, egyszerűen te magad is ledarálhatod a nagyszemű sót, így biztosan megfelelő lesz a mérete.

Ezután oszlasd el a sót a sült krumplin az M betűs gyorsétteremlánc módszerével, ami egy másik hivatalos Dr. Potato ajánlás. „Ők évek óta rendelkeznek speciális sószórókkal és illusztrált ábrákkal arról, hogyan kell sózni a sült krumplit sütés után” - mondja Dr. Potato.

„Alapvetően magunkhoz képest előre és hátra irányuló mozdulatokkal kell sózni, nem pedig oldalirányúakkal."

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai trükk, ami érdekelhet:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!