Vannak olyan apró örömök az életben, amelyek semmi máshoz nem hasonlíthatóak, és szeretett házi sült krumplink fogyasztása is ezek közé tartozik. Felülmúlhatatlan komfortkaja, ami igazi jutalom egy hosszú hét végén. Számos tényező szerepet játszik a tökéletes végeredményben, és valószínűleg a legtöbben nem is tudják, milyen mértékben befolyásolja a só és a sózás ideje a krumpliszálak ropogósságát. Túl sok vagy túl kevés, míg végül az a várva várt sült krumpli csalódást okoz, amikor a szájban landol. A tanulság: tudnod kell, hogyan érheted el, hogy a só a sült krumplihoz ragadjon. És ez nem máson múlik, mint az időzítésen.

Az Idahói Burgonyabizottság szakértője (Idaho állam az Egyesült Államokban az egyik fő burgonyatermelő, így ők már csak értenek hozzá), Dr. Potato (Dr. Burgonya) szerint akkor kell megsózni a krumplit, amikor még túl forró ahhoz, hogy meg lehessen fogni.
Azt javaslom, hogy ne sózzuk a sült krumplit, amíg ki nem jön a fritőzből!
- tanácsolja Dr. Potato.
Ennek az oka, hogy ha túl korán sózzuk meg a krumplit, akkor kiábrándítóan puha és plöttyedt lesz, vagyis elveszíti az egyik legnagyobb vonzerejét, a ropogósságát.
Ahogy a gőzölgő sült krumpli kikerül a fritőzből (vagy sütőből, airfryerből), a felületét egy vékony réteg maradék olaj borítja. Ez segíti a sókristályok megtapadását a burgonyán. De semmiképp ne sózd meg a sütéshez használt olajat, mivel az lebontja a sót, és így lényegében nem érsz el vele semmit. Ha már az olajnál tartunk, a növényi olajak többsége semleges ízével és magas füstpontjával kiválóan alkalmas a sült krumpli elkészítéséhez.
A tökéletesen sózott sült krumplinál számít a méret
Mármint a sóé.
A sókristályok mérete sokféle, így a különböző sófajták más-más célt szolgálnak.
A nagyobb sókristályok, mint a kóser só, éppen megfelelőek a húsok fűszerezéséhez, míg a vizuálisan is esztétikus Maldon só például tökéletes befejezése a csokoládéknak és süteményeknek. Ha sült krumpliról (és popcornról) van szó, akkor viszont inkább a kisebb méretű sókristályok jelentik a jó választást. Ha véletlenül nincs otthon kisszemű sód, az sem gond, egyszerűen te magad is ledarálhatod a nagyszemű sót, így biztosan megfelelő lesz a mérete.
Ezután oszlasd el a sót a sült krumplin az M betűs gyorsétteremlánc módszerével, ami egy másik hivatalos Dr. Potato ajánlás. „Ők évek óta rendelkeznek speciális sószórókkal és illusztrált ábrákkal arról, hogyan kell sózni a sült krumplit sütés után” - mondja Dr. Potato.
„Alapvetően magunkhoz képest előre és hátra irányuló mozdulatokkal kell sózni, nem pedig oldalirányúakkal."
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai trükk, ami érdekelhet:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!