Mik azok a semleges olajok, és mikor használjuk őket?

Napi Tippünkkel bevezetünk az olajok tudományába, és megismertetünk a semleges olajokkal, amelyek nagy szolgálatot tesznek nekünk a konyhában!

Ha olajjal főzöl, tudnod kell, hogy nem minden olaj egyforma. Bár rengeteg olaj van, amely egészséges, és ajánlott a fogyasztása, ez még nem jelenti rögtön azt, hogy ezekkel kellene meglocsolnod a serpenyőd főzéskor, ha pedig nincs íze egy olajnak, az nem jelenti, hogy semmire sem jó. Ma a semleges olajokkal fogunk megismerkedni közelebbről, mivel ezeket egyes tulajdonságaik, mint semleges ízük és magas füstpontjuk miatt rendkívül jól használhatjuk főzésnél (meg sütésnél és grillezésnél is). De melyek ezek az olajok? Mutatjuk.

Mik azok a semleges olajok, és mikor használjuk őket?

Mi az a semleges olaj?

A semleges olaj olyan olaj, amelynek nincs erős íze – nedvességet biztosít, és kenőanyagként funkcionál anélkül, hogy a kész étel ízét megváltoztatná. Semleges profiljuk miatt ezek az olajok átveszik annak az ízét, amivel együtt főzik őket, anélkül, hogy saját ízt adnának nekik.

Ezeknek az olajoknak általában magasabb a füstpontja is, ami ideálissá teszi őket a magas hőmérsékleten való főzéshez.

Mi az a füstpont? Az olaj füstpontja az a hőmérséklet, amelyen az olaj elég, elveszíti az ízét, és káros vegyületeket termel. Ezen a hőmérsékleten az olajban lévő hasznos tápanyagok is lebomlanak.

Mikor használd a semleges olajokat?

Ebből értelemszerűen adódik, hogy a semleges olajokat akkor ajánlott használni, amikor nem szeretnéd, hogy a zsiradék befolyásolja az étel ízét.  

  • Sütemények: a semleges olajat arra használják, hogy nedvességet és tapadást biztosítson, de ízt ne adjon az olyan süteményeknek, mint a muffin vagy a banánkenyér.
  • Serpenyő bezsírozása: amikor olajra van szükség egy serpenyő előkészítéséhez, például egy rozsdamentes acél serpenyőben, anélkül, hogy további ízeket adna hozzá a zsiradék.
  • Olajban sütés: a semleges olajok különösen hasznosak az olyan projekteknél, mint a bő olajban sütés, ahol nagy mennyiségű olajra van szükség. Semleges alapot biztosítanak, amely nem befolyásolja a kész étel ízét.
  • Grillezés: a bő olajban sütéshez hasonlóan a semleges olajok kiváló választásnak bizonyulnak a magas hőfokon történő grillezéshez, mivel magasabb a füstpontjuk.

A legjobb semleges olajok otthonra, amikből mindig legyen kéznél

A leggyakoribb semleges olajok közé tartozik a repceolaj, a napraforgóolaj, az avokádóolaj, a szőlőmagolaj és a mogyoróolaj. A választást befolyásolhatja a személyes preferenciád és az étrendi igényeid, hiszen a mogyoróolaj mogyoróallergiásoknak például nyilván nem ajánlott. A napraforgóolaj az egyik legelterjedtebb semleges olaj, nem véletlenül, olcsó(bb), és nem befolyásolja a kész étel ízét.

Az avokádóolaj például kiváló választás

Ha olyan finomítatlan olajat keresel, amelynek magasabb a füstpontja, az avokádóolaj remek választás. A füstpontja 265 Celsius-fok körül mozog, ez a legmagasabb a növényi alapú, finomítatlan olajok közül.

Receptek, amelyek semleges olajakat kívánnak:

Cukormentes banánkenyér

Borús téli napok ellen hoztunk nektek egy isteni finom és puha banánkenyeret, ami cukor és tej hozzáadása nélkül készül, és sokáig fogyasztható - tökéletes a megmaradt, megbarnult ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...