Ha olajjal főzöl, tudnod kell, hogy nem minden olaj egyforma. Bár rengeteg olaj van, amely egészséges, és ajánlott a fogyasztása, ez még nem jelenti rögtön azt, hogy ezekkel kellene meglocsolnod a serpenyőd főzéskor, ha pedig nincs íze egy olajnak, az nem jelenti, hogy semmire sem jó. Ma a semleges olajokkal fogunk megismerkedni közelebbről, mivel ezeket egyes tulajdonságaik, mint semleges ízük és magas füstpontjuk miatt rendkívül jól használhatjuk főzésnél (meg sütésnél és grillezésnél is). De melyek ezek az olajok? Mutatjuk.
Mi az a semleges olaj?
A semleges olaj olyan olaj, amelynek nincs erős íze – nedvességet biztosít, és kenőanyagként funkcionál anélkül, hogy a kész étel ízét megváltoztatná. Semleges profiljuk miatt ezek az olajok átveszik annak az ízét, amivel együtt főzik őket, anélkül, hogy saját ízt adnának nekik.
Ezeknek az olajoknak általában magasabb a füstpontja is, ami ideálissá teszi őket a magas hőmérsékleten való főzéshez.
Mi az a füstpont? Az olaj füstpontja az a hőmérséklet, amelyen az olaj elég, elveszíti az ízét, és káros vegyületeket termel. Ezen a hőmérsékleten az olajban lévő hasznos tápanyagok is lebomlanak.
Mikor használd a semleges olajokat?
Ebből értelemszerűen adódik, hogy a semleges olajokat akkor ajánlott használni, amikor nem szeretnéd, hogy a zsiradék befolyásolja az étel ízét.
- Sütemények: a semleges olajat arra használják, hogy nedvességet és tapadást biztosítson, de ízt ne adjon az olyan süteményeknek, mint a muffin vagy a banánkenyér.
- Serpenyő bezsírozása: amikor olajra van szükség egy serpenyő előkészítéséhez, például egy rozsdamentes acél serpenyőben, anélkül, hogy további ízeket adna hozzá a zsiradék.
- Olajban sütés: a semleges olajok különösen hasznosak az olyan projekteknél, mint a bő olajban sütés, ahol nagy mennyiségű olajra van szükség. Semleges alapot biztosítanak, amely nem befolyásolja a kész étel ízét.
- Grillezés: a bő olajban sütéshez hasonlóan a semleges olajok kiváló választásnak bizonyulnak a magas hőfokon történő grillezéshez, mivel magasabb a füstpontjuk.
A legjobb semleges olajok otthonra, amikből mindig legyen kéznél
A leggyakoribb semleges olajok közé tartozik a repceolaj, a napraforgóolaj, az avokádóolaj, a szőlőmagolaj és a mogyoróolaj. A választást befolyásolhatja a személyes preferenciád és az étrendi igényeid, hiszen a mogyoróolaj mogyoróallergiásoknak például nyilván nem ajánlott. A napraforgóolaj az egyik legelterjedtebb semleges olaj, nem véletlenül, olcsó(bb), és nem befolyásolja a kész étel ízét.
Ha olyan finomítatlan olajat keresel, amelynek magasabb a füstpontja, az avokádóolaj remek választás. A füstpontja 265 Celsius-fok körül mozog, ez a legmagasabb a növényi alapú, finomítatlan olajok közül.
Receptek, amelyek semleges olajakat kívánnak:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: