Az igazán finom rántott húshoz ismerd meg a leggyakrabban használt olajok füstpontját

Az olajhasználat a konyhában egyre „bonyolultabbá” vált az elmúlt években. Legalábbis olyan szempontból, hogy egyre több különböző alapanyagból készülnek olajak, amelyek ajánlott felhasználása mind eltér. Ismerjük meg őket most a füstpontjuk alapján.

Egy olaj füstpontja határozza meg, hogy mire lesz a legalkalmasabb az adott zsiradék a konyhában. Nem mindegy ugyanis, hogy melyikkel állunk neki rántott húst sütni, melyikből készítünk salátaöntetet vagy párolunk rajta zöldségeket. Az adott olaj füstpontja alapján mindig biztonsággal ki lehet választani a megfelelő delikvenst.

Ismerd meg a leggyakrabban használt olajak füstpontját

Mi is az a füstpont?

Tulajdonképpen a füstpont definíciója elég egyértelmű: az a hőfok, ahol az adott olaj elkezd oxidálódni és füstölni.

Több intő jel is utal erre: egyrészt az égett szag, másrészt a sötétülő szín. Ajánlott ezekre a jelekre odafigyelni, ha nem akarjuk, hogy a készített ételünk kellemetlen ízt kapjon.

Ezért érdemes rá figyelni

Persze nemcsak az íz változik a füstpont átlépése után, hanem a zsiradék más jellemzői is. Az „égő” olaj szerkezete elkezd felbomlani, így olyan részecskék is felszabadulnak, amelyek károsak lehetnek az egészségünkre.

Ha egy alacsony füstpontú olajjal kezdünk el sütni, szépen-lassan elkezd megégni, elveszíti (amúgy nagyon karakteres) ízét, aromáját.

A pontot meghatározó tényezők

Akár egy magas füstpontú olaj is veszíthet pozitív tulajdonságaiból, ha sokáig kitesszük a természet elemeinek. A fény, meleg és levegő hatására gyengülnek a zsiradékok, veszítenek az erejükből.

Tároljuk az olajat egy szobahőmérsékletű, száraz és sötét helyen, például a kamrában vagy egy zárható szekrényben. Ha már öregebb olajat használunk, számoljunk azzal, hogy könnyebben meg fog égni, mint a friss.

Szintén meghatározó tényező a finomítás, azaz a zsiradék ipari előállításának folyamata. A finomított olajak jobban bírják a hőt, ezek inkább ajánlottak magas hőfokú főzéshez. Ezzel szemben a finomítatlan olaj inkább langyos vagy hideg ételek elkészítéséhez alkalmas.

Mediterrán orzosaláta

Nálunk az idei nyár nagy slágere ez az orzosaláta, mert egyszerre könnyed és laktató, egyszerűen elkészíthető és ínycsiklandó, ráadásul minden ízében déliesen gyönyörű. Az orzo, ...

Egy szinte teljes lista

  • napraforgóolaj: 230℃, fritőz jellegű konyhai műveletekhez
  • olívaolaj: 240℃, pirításhoz, inkább kisebb mennyiségben sütéshez
  • extra szűz olívaolaj: 160℃, enyhe pároláshoz, hideg ételekhez (saláta, szendvics)
  • repceolaj: 200℃, magas és közepes hőfokú sütéshez is alkalmas
  • avokádóolaj: 270℃, magas füstpontja miatt süthetünk is vele, azonban kellemes íze hidegkonyhai megoldásoknál jól kijön
  • kókuszolaj: 175℃, erőteljes íze miatt inkább kis mennyiségben alkalmazzuk, például pirításra és sütésre
  • kukoricaolaj: 230℃, semleges íze tökéletes bő olajban sütéshez
  • szőlőmagolaj: 215℃, nincs meghatározó aromája, inkább pároljunk, pirítsunk vele
  • mogyoróolaj: 230℃, az ázsiai konyha kedvelt olaja, nagy mennyiségben is használható
  • szezámolaj: 175℃, íze alacsony hőfok mellett jön át kellemesen
  • egyéb magolajak: nagyon különböző füstpontjaik vannak, általában jobban járunk, ha nem melegítjük őket (már csak kellemes ízük miatt is)

Rántott halloumi

A rántott sajt gyakorlatilag nemzeti étel nálunk, éppen ezért érdemes más országok híres sajtjait is panírba öltöztetni és kisütni. Ezúttal mi Ciprus híres tejtermékét, a a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Segítünk eligazodni a konyhában:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...