Konyhai biztonság: így ellenőrizheted, hogy avas-e az olajad

Az olaj nem tartozik a gyorsan romló alapanyagok közé. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudna mégis megromlani. Ha ez bekövetkezik, van néhány jel, ami alapján megbizonyosodhatunk, hogy használható-e még.

Főleg ilyenkor, a nagy nyári melegben fenyegethet az avas olaj veszélye. Gyakori tévhit, hogy az olaj is tartós élelmiszer, és örökre friss marad. Ez sajnos nem így van, idővel a zsiradék is képes megromlani, ha nem vigyázunk, avas lesz az olaj, amivel nem lehet, és nem is szabad főzni.

Konyhai biztonság: így ellenőrizheted, hogy avas-e az olajad

Mitől lesz avas az olaj?

Komolyabb kémiai tudás nélkül a következőket kell tudnunk: az olajban trigliceridek vannak, amik idővel reakcióba lépnek a levegőben lévő oxigénnel. Az oxidáció során kisebb részecskékre bomlanak.

Árulkodó jelek

Ezek a kis részecskék kellemetlen szagot árasztanak a lebomlás során, ez segít minket abban, hogy meg tudjuk állapítani, romlott-e az olaj vagy sem.

Ezen kívül észrevehetünk homályos foltokat az olajban, amik szinte fátyolszerűen mozognak, ha megdöntjük az üveget.

Tartsuk a fény felé, így jobban láthatjuk, ha valami nincs rendben az olajjal.

Minden olaj más

A szemünk mellett hagyatkozzunk a szaglásunkra is: az avas olajnak kellemetlen, savanykás-erjedt szaga van. Ezt azonban nem minden esetben egyszerű felismerni.

A finomított olajak esetében (pl. repce, napraforgó) elég, ha egy kanálnyit kitöltünk, és megszagoljuk. Mivel ezeknek alapból semleges illatuk van, ha megavasodnak, biztosan észre fogjuk venni.

Ezzel szemben a finomítatlan olaj egy fokkal bonyolultabb eset: például az olívaolaj is ilyen, erőteljes aromája miatt nehéz megérezni, amikor romlott. Ha úgy sejtjük, hogy avas az olívaolajunk, pár cseppet kóstoljunk meg belőle. Éreznünk kell rajta, ha valami nincs rendben.

Avas olajjal soha ne főzzünk, amellett, hogy rossz íze van, az egészségünkre is káros lehet!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nem hagyunk egyedül a konyhában:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...