Konyhai biztonság: így ellenőrizheted, hogy avas-e az olajad

Az olaj nem tartozik a gyorsan romló alapanyagok közé. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudna mégis megromlani. Ha ez bekövetkezik, van néhány jel, ami alapján megbizonyosodhatunk, hogy használható-e még.

Főleg ilyenkor, a nagy nyári melegben fenyegethet az avas olaj veszélye. Gyakori tévhit, hogy az olaj is tartós élelmiszer, és örökre friss marad. Ez sajnos nem így van, idővel a zsiradék is képes megromlani, ha nem vigyázunk, avas lesz az olaj, amivel nem lehet, és nem is szabad főzni.

Konyhai biztonság: így ellenőrizheted, hogy avas-e az olajad

Mitől lesz avas az olaj?

Komolyabb kémiai tudás nélkül a következőket kell tudnunk: az olajban trigliceridek vannak, amik idővel reakcióba lépnek a levegőben lévő oxigénnel. Az oxidáció során kisebb részecskékre bomlanak.

Árulkodó jelek

Ezek a kis részecskék kellemetlen szagot árasztanak a lebomlás során, ez segít minket abban, hogy meg tudjuk állapítani, romlott-e az olaj vagy sem.

Ezen kívül észrevehetünk homályos foltokat az olajban, amik szinte fátyolszerűen mozognak, ha megdöntjük az üveget.

Tartsuk a fény felé, így jobban láthatjuk, ha valami nincs rendben az olajjal.

Minden olaj más

A szemünk mellett hagyatkozzunk a szaglásunkra is: az avas olajnak kellemetlen, savanykás-erjedt szaga van. Ezt azonban nem minden esetben egyszerű felismerni.

A finomított olajak esetében (pl. repce, napraforgó) elég, ha egy kanálnyit kitöltünk, és megszagoljuk. Mivel ezeknek alapból semleges illatuk van, ha megavasodnak, biztosan észre fogjuk venni.

Ezzel szemben a finomítatlan olaj egy fokkal bonyolultabb eset: például az olívaolaj is ilyen, erőteljes aromája miatt nehéz megérezni, amikor romlott. Ha úgy sejtjük, hogy avas az olívaolajunk, pár cseppet kóstoljunk meg belőle. Éreznünk kell rajta, ha valami nincs rendben.

Avas olajjal soha ne főzzünk, amellett, hogy rossz íze van, az egészségünkre is káros lehet!

Olívaolajos brioche

Az olívaolajos brioche eredetileg Provence-ból ered, a források szerint a 17. századból, de a jelenlegi recept a nemzetközileg is elismert és általam is nagyra tartott San Francisco-i Tartine ...

Petrezselyemolaj

Szuperzöld és szuperfriss petrezselyemolaj, díszítéshez, salátákra, vagy csak úgy magában egy kis pirítósra locsolva.   Katt ide, ha bővebben olvasnál róla!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nem hagyunk egyedül a konyhában:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...