A kristályos méz nem romlott, mutatjuk, hogyan tudod megmenteni

Gyakran megeshet, hogy a kamránkban lévő üveg méz kristályos lesz. Ne ijedjünk meg ilyenkor, a méznek semmi baja, és régi állagát is könnyű visszahozni.

A kristályos méz láttán sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon fogyasztható-e még az üveg tartalma. Szerencsére semmi komoly nem történik ilyenkor, csak egy teljesen természetes folyamat eredményét látjuk. Persze, ha nagyon zavar minket, egy végtelenül egyszerű módszerrel újra folyékonnyá tehetjük a kristályos mézet.

A kristályos méz nem romlott, mutatjuk, hogyan tudod megmenteni

Mi történik ilyenkor a mézzel?

A nyers méz glükózból és fruktózból áll, a különböző virágokból készült fajták eltérő arányban tartalmazzák ezeket a cukrokat.

Idővel a méz állaga megváltozik, ahogy a cukor folyékony állapotból kikristályosodik. Az olyan fajták, amelyekben nagyobb a glükóz aránya, gyorsabban besűrűsödnek.

Természetesen a méz nem romlik meg, ugyanúgy fogyasztható, mint előtte. Szóval, ha azt tapasztaljuk, hogy az üvegünkben kristályosabb a méz, semmiképpen se dobjuk ki! Ízben és minőségben változatlan marad.

Cukormentes, mézes zserbó

A recept nagymamám szakácskönyvéből származik, rengeteg cukorral, ahogy azt kell. Ez egy sokkal kímélőbb, alakbarátabb verzió, persze csak mértékkel. cukormentes - laktózmentes - ...

Újra folyós méz

A méz visszaállítása viszonylag egyszerű, mindössze egy dologra kell figyelnünk: ez pedig a hőmérséklet. Nem szabad túl magas hőnek kitennünk, mert ettől a benne lévő enzimek, antioxidánsok elpusztulnak. Szintén vigyáznunk kell, nehogy karamellizálódjon.

Tegyük egy nagyobb lábasba a mézet: akkorát válasszunk, hogy a fala magasabb legyen, mint maga az üveg. Ha műanyag tárolóban vettük, kanalazzuk át egy befőttes üvegbe.

Melegítsünk vizet: ne forraljuk fel, körülbelül 35 és 43℃ között legyen a hőmérséklete. Öntsük a lábasba, ügyelve arra, nehogy víz kerüljön a mézbe.

Tartsuk szemmel a vizet, nehogy időközben kihűljön. A méz mennyiségétől függően hosszabb-rövidebb idő alatt el fogunk készülni. Egy közepes méretű üvegnek körülbelül egy órára van szüksége.

Ha kihűlne a víz, öntsünk hozzá meleget, de sose legyen több mint 43 fokos.

Mit kerüljünk el?

A leírt folyamat ugyan lassúnak tűnhet, de nem szabad türelmetlennek lennünk. Ne is gondoljunk arra, hogy lobogó vízbe, esetleg mikróba tesszük a mézet. A túl magas hő ront az állagán és minőségén is.

Szintén felejtsük el a műanyagban való melegítést. Ne kockáztassuk, hogy veszélyes anyagok oldódjanak a finom mézünkbe.

Mézes-szójás csirke

A levesben főtt csirkehús tuningolására elég sok remek módszer van, de egy pikáns és szaftos mézes mázzal nem lőhetünk mellé. 

Mézes-mustáros csirkemell

Az egyik első recept, amit anno meg tudtam csinálni önállóan. Azóta mondjuk csiszolgattam rajta kicsit, de persze megmaradt egy végtelenül egyszerű receptnek, amit azóta is imádok.

Almás-mézes coleslaw

Különleges almás-mézes káposztasaláta, akár magában fogyasztva, akár egy jó hamburger mellé is tökéletes!  Érdemes kipróbálni! ;) Próbáld ki Te is Picato Apple-Honey szósszal!

A felmelegítést lehetőleg csak egyszer végezzük el. Az újra és újra felolvasztott méz sokat veszít ízéből, aromájából. Ha egy teljes üveg bekristályosodott, fogyasztásunk alapján, részletekben hozzuk vissza eredeti formáját.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ügyes konyhai trükkök, minden kényes helyzetre:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...