A sajttárolás azért kiemelten fontos, mert az ízes tejtermékek igen kényesen reagálnak a legtöbb környezeti hatásra. A nedvesség, a hőmérséklet, a szabad levegő mind-mind bántják őket, ami végső soron nekünk is igen rossz, mert a sajt minősége romlik a folyamatok során. Vegyük most sorra a sajttárolás legfontosabb lépéseit, hogy ne legyen romlás a vége.
Az egész sajtok
A legtöbbször tömbként vesszük a sajtokat, nagy szerencsénkre, ugyanis ezek tárolása a legegyszerűbb. Azonban itt is elbukhatunk, ha nem figyelünk bizonyos dolgokra.
Így ne tároljuk a tömbsajtot:
- ne hagyd benne a bolti fóliában, mert nem zár rendesen
- ne tedd alufóliába, mert kellemetlen íze lehet tőle
- ne hagyd, hogy szabadon maradjon egy-egy része, mert elszíneződik, és mellékíze lesz
- ha dobozba teszed, tegyél alá sütőpapírt, különben benedvesedik
- ha túl nedves lenne a doboz, cseréld ki egy új, száraz tárolóra
A szeletelt sajtok
Az előre szeletelt sajt bizony sokak kényelmi választása. Ez a kényelem azonban felelősséggel is jár: biztosítanunk kell a megfelelő tárolási körülményeket.
Éppen ezért, kerüljük az alábbi dolgokat:
- ne hagyjuk az eredeti csomagolásban, mert az átereszti a levegőt
- a levegőn a szeletek széle felkunkorodik, kiszárad és elszíneződik
- dobozban sem fogják magukat jól érezni, teljesen légmentes hely kell nekik
- szorosan csavarjuk a szeleteket frissentartó fóliába, úgy tegyük a hűtőbe
Az előre reszelt sajtok
Ugyan vehetünk előre reszelt sajtot a boltban, ha tehetjük, inkább kerüljük, mert tele van szórva állagjavítókkal. Ennek következtében elég nehezen romlik a minősége, azonban nem lesz olyan finom. Akkor is fogadjuk meg az alábbi tippeket, ha maradék, otthon reszelt sajtot szeretnénk tárolni.
- gondoskodjunk a légmentes tárolásról: a bolti csomagolások általában képesek erre, nyomjuk ki a zacskóból az összes levegőt, majd zárjuk le a zárócsíkot
- az otthoni reszelt sajtot tegyük légmentesen zárható fagyasztózacskóba, és nyomjuk ki a levegőt a lezárás előtt
- a reszelt sajt valószínűleg össze fog ragadni, ezt otthoni módszerekkel nem nagyon lehet elkerülni, ezért kénytelenek leszünk így felhasználni a maradékot
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További tárolási praktikák itt: