Ne tárold így a sajtot, mert gyorsabban megromlik

Ha már a költséges sajt megvételére szánjuk magunkat, általában nagyobb mennyiséget veszünk belőle (főleg, ha akciós). Ezt azonban tovább is kell tárolni, amihez nem árt egy-két jó tanács: ezeket szolgáltatja a mai Napi Tipp!

A sajttárolás azért kiemelten fontos, mert az ízes tejtermékek igen kényesen reagálnak a legtöbb környezeti hatásra. A nedvesség, a hőmérséklet, a szabad levegő mind-mind bántják őket, ami végső soron nekünk is igen rossz, mert a sajt minősége romlik a folyamatok során. Vegyük most sorra a sajttárolás legfontosabb lépéseit, hogy ne legyen romlás a vége.

"Ne tedd alufóliába, mert kellemetlen íze lehet tőle"

Az egész sajtok

A legtöbbször tömbként vesszük a sajtokat, nagy szerencsénkre, ugyanis ezek tárolása a legegyszerűbb. Azonban itt is elbukhatunk, ha nem figyelünk bizonyos dolgokra.

Így ne tároljuk a tömbsajtot:

  • ne hagyd benne a bolti fóliában, mert nem zár rendesen
  • ne tedd alufóliába, mert kellemetlen íze lehet tőle
  • ne hagyd, hogy szabadon maradjon egy-egy része, mert elszíneződik, és mellékíze lesz
  • ha dobozba teszed, tegyél alá sütőpapírt, különben benedvesedik
  • ha túl nedves lenne a doboz, cseréld ki egy új, száraz tárolóra

A szeletelt sajtok

Az előre szeletelt sajt bizony sokak kényelmi választása. Ez a kényelem azonban felelősséggel is jár: biztosítanunk kell a megfelelő tárolási körülményeket.

Éppen ezért, kerüljük az alábbi dolgokat:

  • ne hagyjuk az eredeti csomagolásban, mert az átereszti a levegőt
  • a levegőn a szeletek széle felkunkorodik, kiszárad és elszíneződik
  • dobozban sem fogják magukat jól érezni, teljesen légmentes hely kell nekik
  • szorosan csavarjuk a szeleteket frissentartó fóliába, úgy tegyük a hűtőbe

Az előre reszelt sajtok

Ugyan vehetünk előre reszelt sajtot a boltban, ha tehetjük, inkább kerüljük, mert tele van szórva állagjavítókkal. Ennek következtében elég nehezen romlik a minősége, azonban nem lesz olyan finom. Akkor is fogadjuk meg az alábbi tippeket, ha maradék, otthon reszelt sajtot szeretnénk tárolni.

  • gondoskodjunk a légmentes tárolásról: a bolti csomagolások általában képesek erre, nyomjuk ki a zacskóból az összes levegőt, majd zárjuk le a zárócsíkot
  • az otthoni reszelt sajtot tegyük légmentesen zárható fagyasztózacskóba, és nyomjuk ki a levegőt a lezárás előtt
  • a reszelt sajt valószínűleg össze fog ragadni, ezt otthoni módszerekkel nem nagyon lehet elkerülni, ezért kénytelenek leszünk így felhasználni a maradékot

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További tárolási praktikák itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek