Ne tárold így a sajtot, mert gyorsabban megromlik

Ha már a költséges sajt megvételére szánjuk magunkat, általában nagyobb mennyiséget veszünk belőle (főleg, ha akciós). Ezt azonban tovább is kell tárolni, amihez nem árt egy-két jó tanács: ezeket szolgáltatja a mai Napi Tipp!

A sajttárolás azért kiemelten fontos, mert az ízes tejtermékek igen kényesen reagálnak a legtöbb környezeti hatásra. A nedvesség, a hőmérséklet, a szabad levegő mind-mind bántják őket, ami végső soron nekünk is igen rossz, mert a sajt minősége romlik a folyamatok során. Vegyük most sorra a sajttárolás legfontosabb lépéseit, hogy ne legyen romlás a vége.

"Ne tedd alufóliába, mert kellemetlen íze lehet tőle"

Az egész sajtok

A legtöbbször tömbként vesszük a sajtokat, nagy szerencsénkre, ugyanis ezek tárolása a legegyszerűbb. Azonban itt is elbukhatunk, ha nem figyelünk bizonyos dolgokra.

Így ne tároljuk a tömbsajtot:

  • ne hagyd benne a bolti fóliában, mert nem zár rendesen
  • ne tedd alufóliába, mert kellemetlen íze lehet tőle
  • ne hagyd, hogy szabadon maradjon egy-egy része, mert elszíneződik, és mellékíze lesz
  • ha dobozba teszed, tegyél alá sütőpapírt, különben benedvesedik
  • ha túl nedves lenne a doboz, cseréld ki egy új, száraz tárolóra

Négysajtos stangli

Ha igazán sajtos rudacskákkal szeretnéd meglepni a családot, akkor próbáld ki ezt a receptet! Ideje sem lesz kihűlni!

A szeletelt sajtok

Az előre szeletelt sajt bizony sokak kényelmi választása. Ez a kényelem azonban felelősséggel is jár: biztosítanunk kell a megfelelő tárolási körülményeket.

Éppen ezért, kerüljük az alábbi dolgokat:

  • ne hagyjuk az eredeti csomagolásban, mert az átereszti a levegőt
  • a levegőn a szeletek széle felkunkorodik, kiszárad és elszíneződik
  • dobozban sem fogják magukat jól érezni, teljesen légmentes hely kell nekik
  • szorosan csavarjuk a szeleteket frissentartó fóliába, úgy tegyük a hűtőbe

Az előre reszelt sajtok

Ugyan vehetünk előre reszelt sajtot a boltban, ha tehetjük, inkább kerüljük, mert tele van szórva állagjavítókkal. Ennek következtében elég nehezen romlik a minősége, azonban nem lesz olyan finom. Akkor is fogadjuk meg az alábbi tippeket, ha maradék, otthon reszelt sajtot szeretnénk tárolni.

  • gondoskodjunk a légmentes tárolásról: a bolti csomagolások általában képesek erre, nyomjuk ki a zacskóból az összes levegőt, majd zárjuk le a zárócsíkot
  • az otthoni reszelt sajtot tegyük légmentesen zárható fagyasztózacskóba, és nyomjuk ki a levegőt a lezárás előtt
  • a reszelt sajt valószínűleg össze fog ragadni, ezt otthoni módszerekkel nem nagyon lehet elkerülni, ezért kénytelenek leszünk így felhasználni a maradékot

Sajtos Dundi Rudi

Tudjuk jól, hogy a rizspapírnak nem éppen az a funkciója, amire most használtuk, de ez a recept túl jó ahhoz, hogy ne osszuk meg veletek!

Sokmagvas sajtropogós

Ha szükségünk lenne arra, hogy egy-két falattal elűzzük az éhséget, vagy egy finom és egészséges ropogtatnivalóra vágyunk, ami tökéletes krémlevesek és saláták mellé is, akkor itt ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További tárolási praktikák itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...