A hűtőnk egy csodadoboz, ami képes akár hetekig is frissen tartani az élelmiszereket, azonban a sajt nem mindig viselkedik úgy a hűvös polcokon, ahogy azt szeretnénk. Az egyik legszomorúbb dolog, amit a hűtő előtt állva láthatunk, hogy az előző héten megvett drága sajt csúnya penészfoltokat növesztett. És sajnos nem a nemes fajta penészről van szó. De akkor mégis hogyan tároljuk?
Milyen a sajtunk?
A válasz attól is függ, hogy milyen jellegű sajt lapul a hűtőnkben. Ez ugyanis nagyban befolyásolja a tárolás körülményeit, az eltarthatóságot és megmenthetőséget is. Lássuk a kategóriákat.
A nedvességtartalom tekintetében megkülönböztetünk:
- lágy sajtokat (pl. mozzarella, feta, brie)
- félkemény sajtokat (gouda, cheddar, trappista)
- keménysajtokat (parmezán)
Az érlelés szempontjából pedig vannak:
- friss sajtok (ricotta, lágy kecskesajt)
- penészes sajtok (kéksajt, camembert)
- baktériummal érlelt sajtok (provolone, cheddar)
Miben tároljuk?
A sajt legnagyobb ellensége a nedvesség és a hőmérséklet, ezekre kell a leginkább ügyelnünk, amikor egy darabot tartunk a hűtőnkben. Legegyszerűbben úgy tudjuk kontrollálni ezeket a körülményeket, ha megfelelő tárolót választunk.
A legelső dolgunk mindig az legyen, hogy eltávolítjuk a boltban rárakott fóliát.
Ez ugyanis benntartja a nedvességet, amitől könnyebben és gyorsabban bepenészedik a sajtunk. Ezt felgyorsíthatja az is, ha melegebb helyre kerül, így tartsuk a hűtőnk hidegebb polcain.
Ahhoz, hogy sokáig kibírja a sajt, tegyük légmentesen zárható (lehetőleg üveg) dobozba. Azonban egy minimális „légzést” tegyünk lehetővé: a doboz tetejének egyik sarkát hagyjuk résnyire nyitva (kivéve a friss sajtok esetében).
Mit tegyünk, ha penészes lesz?
Még a legkényesebb figyelem mellett is kialakulhat egy kevés penész a sajton, azonban ez nem mindig jelenti a véget. Először is azonosítsuk be a penészt: egyes sajtok alapból tartalmaznak valamilyen (nemes) penészt. Ha színben eltérő (általában fekete vagy rózsaszín) penészt veszünk észre, cselekedjünk gyorsan!
A lágy és friss sajtok kivételével a sajt felszínén kialakult penészt levághatjuk, ha nem túl kiterjedt. A keménysajtok belsejét ugyanis nem tudja elérni a kívül kialakult penész. A kenhető, friss sajtot azonban teljesen átjárja a gomba. Ezeket sajnos nem tudjuk megmenteni, minden más, enyhe penészedést még (kellő figyelemmel) levághatunk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ne vesszen kárba semmi a konyhádban: