Tapasztalt háziasszonyok és –urak már kapásból tudják, hogy hány emberre mennyi rizst érdemes főzni, így szinte sosem fordul elő, hogy maradék keletkezne a konyhában. Természetesen ők is tévedhetnek néha, illetve azoknak sem árt egy-két jótanács, akik kevésbé otthonosan mozognak a konyhában. Az alábbi maradékmentő rizssaláta mindenkinek, konyhai tudástól függetlenül jól jöhet majd, érdemes lesz elmenteni!
Miben más a másnapos/maradék rizs?
A rizs főzése során (hasonlóan, mint a tésztánál) keményítő telepszik a szemek felszínére, ami eleinte nem okoz sok galibát. Azonban, miután a gabona kihűlt, a keményítő összeragasztja a szemeket, így kapjuk a jól ismert fazékba ragadt tömböket és blokkokat.
Ezekkel viszonylag nehéz bármit is kezdeni, hiszen újramelegítés során csak tovább rontunk a helyzeten.
Az újramelegített másnapos rizs egyrészt túlfő, pépes, kásás állagot kap, másrészt ilyen módon sem tudjuk mindig szétválasztani az egymáshoz ragadt szemek halmazát. Mihez kezdjünk hát a rizzsel, ha nem akarjuk a kukába dobni?
Hogyan tegyük ropogóssá?
Érdemes egy olyan módszert választani a rizs megmentésére, ami nem jár annyira direkt hővel, így nem teszi mállós állagúvá a szemeket, sőt, mi több, ad nekik egy új, kellemes textúrát. Erre talán a sütő a legalkalmasabb hely, ahol ropogós rizssalátát készíthetünk a megmaradt köretből.
Melegítsük elő a sütőnket 200 fokra és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A rizst masszírozzuk át némi olajjal, tetszőleges fűszerekkel, majd egyenlő, vékony rétegben oszlassuk el a tepsin. Süssük teljesen ropogósra.
A rizshez adhatunk különböző ízes pasztákat: sűrített paradicsomot, currypasztát, vagy amit csak szeretnénk. A recept amúgy ázsiai ihletésű: tradicionálisan Laoszban készítik, ahol Nam Khao névre hallgat és currypasztás ízesítést kap.
Mivel keverjünk salátát a maradék rizsből?
A ropogós rizst kedvünk szerint bárhogy felhasználhatjuk salátában. Érdemes hozzá frissítő és nem túl lédús zöldségeket és alapanyagokat adni: ezek kellemesen ellensúlyozzák a ropogós gabona fűszerességét, és mivel nem eresztenek túl sok levet, nem fogják elvenni a rizs kellemes állagát. Kiváló választás az uborka, paprika, salátafélék, zöldfűszerek, retek vagy akár a répa is.
Öntetet is készíthetünk hozzá: lehet egyszerű vinaigrette, fokhagymás-joghurtos szósz vagy egy autentikusabb, ázsiai, szójaszósszal, rizsecettel és valamilyen édesítővel bekevert öntet.
Még több rizsmentő recept:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További frappáns konyhai ötletekért kattints ide: