Így készíts ropogós salátát a megmaradt rizsből

Remélhetőleg ritkán fordul elő konyháinkban, hogy valamit kezdenünk kell a maradék rizzsel. Persze, ha mégis ilyen történik, jobb, ha nem ér minket váratlanul a helyzet: lessünk a Napi Tippről!

Tapasztalt háziasszonyok és –urak már kapásból tudják, hogy hány emberre mennyi rizst érdemes főzni, így szinte sosem fordul elő, hogy maradék keletkezne a konyhában. Természetesen ők is tévedhetnek néha, illetve azoknak sem árt egy-két jótanács, akik kevésbé otthonosan mozognak a konyhában. Az alábbi maradékmentő rizssaláta mindenkinek, konyhai tudástól függetlenül jól jöhet majd, érdemes lesz elmenteni!

Így készíts ropogós salátát a megmaradt rizsből

Miben más a másnapos/maradék rizs?

A rizs főzése során (hasonlóan, mint a tésztánál) keményítő telepszik a szemek felszínére, ami eleinte nem okoz sok galibát. Azonban, miután a gabona kihűlt, a keményítő összeragasztja a szemeket, így kapjuk a jól ismert fazékba ragadt tömböket és blokkokat.

Ezekkel viszonylag nehéz bármit is kezdeni, hiszen újramelegítés során csak tovább rontunk a helyzeten.

Az újramelegített másnapos rizs egyrészt túlfő, pépes, kásás állagot kap, másrészt ilyen módon sem tudjuk mindig szétválasztani az egymáshoz ragadt szemek halmazát. Mihez kezdjünk hát a rizzsel, ha nem akarjuk a kukába dobni?

Hogyan tegyük ropogóssá?

Érdemes egy olyan módszert választani a rizs megmentésére, ami nem jár annyira direkt hővel, így nem teszi mállós állagúvá a szemeket, sőt, mi több, ad nekik egy új, kellemes textúrát. Erre talán a sütő a legalkalmasabb hely, ahol ropogós rizssalátát készíthetünk a megmaradt köretből.

Melegítsük elő a sütőnket 200 fokra és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A rizst masszírozzuk át némi olajjal, tetszőleges fűszerekkel, majd egyenlő, vékony rétegben oszlassuk el a tepsin. Süssük teljesen ropogósra.

A rizshez adhatunk különböző ízes pasztákat: sűrített paradicsomot, currypasztát, vagy amit csak szeretnénk. A recept amúgy ázsiai ihletésű: tradicionálisan Laoszban készítik, ahol Nam Khao névre hallgat és currypasztás ízesítést kap.

Mivel keverjünk salátát a maradék rizsből?

A ropogós rizst kedvünk szerint bárhogy felhasználhatjuk salátában. Érdemes hozzá frissítő és nem túl lédús zöldségeket és alapanyagokat adni: ezek kellemesen ellensúlyozzák a ropogós gabona fűszerességét, és mivel nem eresztenek túl sok levet, nem fogják elvenni a rizs kellemes állagát. Kiváló választás az uborka, paprika, salátafélék, zöldfűszerek, retek vagy akár a répa is.

Öntetet is készíthetünk hozzá: lehet egyszerű vinaigrette, fokhagymás-joghurtos szósz vagy egy autentikusabb, ázsiai, szójaszósszal, rizsecettel és valamilyen édesítővel bekevert öntet.

Még több rizsmentő recept:

Lecsós pirított rizs

Volt egy adag maradék rizs, meg nyárhoz híven rengeteg paprika és paradicsom. Egyet csavartam csak rajta a klasszikus rizses lecsó kombinációhoz képest, de az pont elég volt ahhoz, hogy egy ...

Pestos rizssaláta

Forró nyári estéken, amikor leginkább csak valami nagyon könnyű vacsorára vágyunk, és egy jó pohár fröccsre. Nos, akkor jön a legjobb társnak ez a csodálatosan finom saláta, ami rizs ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További frappáns konyhai ötletekért kattints ide:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...