Ezzel a módszerrel sosem fogod túlfőzni a rizst

A rizsfőzés, amilyen egyszerű konyhai folyamatnak tűnik, mégis olyan sok emberen kifog. Az egyik leggyakrabban előforduló probléma a túlfőzés, amire szerencsére van ellenszer. A mai Napi Tippből hamarosan kiderül, mi az!

Rizsfőzés: egy elengedhetetlen, kihagyhatatlan konyhai manőver, ami nélkül ugyan szebb, de sokkal üresebb is lenne az élet. Igazából egyáltalán nem bonyolult dolog, mégis ez a túlzott egyszerűség az, ami sokakat félrevezet. A túlbonyolítás, túlmacerálás viszont a rizsfőzés teljes kudarca, ezért inkább legyünk nyugodtak, és fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

Ezzel a módszerrel sosem fogod túlfőzni a rizst

Milyen rizst?

Mivel a legtöbben nem a különleges rizseket főzik otthon, hanem a teljesen átlagos, minden boltban kapható „A” és „B” rizseket, ezért most ezekre fogunk koncentrálni a cikkben. Szerencsére ezek főzési technikája a legegyszerűbb.

Ezek a rizsfajták viszonylag gyorsan megpuhulnak, és nem igényelnek semmilyen különleges elkészítést.

Mivel a „B” rizs egy kicsit kisebb szemű, ezért ennek minimálisan kevesebb vízre és főzési időre lesz szüksége. Ez tényleg nem egy jelentős mennyiség, így nem kell pontosan kimérni. Elég, ha rajta tartjuk a szemünket a lábason, amíg rotyog.

Thai garnélás curry

A curry a thai konyha egyik legjellegzetesebb fogása, mely igazán friss és gazdag ízvilágú. Rengeteg változata ismert, és mindegyiknek megvan az az összetevője, amitől igazán autentikus ...

Krémes, mézes-mustáros csirkemell

Krémes, mézes-mustáros csirke: lágy, szájban omlós csirkemell és selymes mézes-mustáros szósz, egy igazi, megunhatatlan klasszikus. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így remek a ...

Mennyi vízben?

Nagy általánosságban elmondható, hogy a fent említett rizsfajták esetében a másfélszeres vízmennyiség teljesen tökéletes eredményhez vezet. A legegyszerűbb és legpontosabb módszer ennek lemérésére egy konyhai mérleggel történhet: először a rizs, majd a víz kerüljön az edénybe, a mérleg kijelzőjén pedig tudjuk követni, hogy mennyit tettünk már bele.

Persze nem kell grammra pontosan kimérni a dolgot, azaz semmi baja nem lesz a rizsnek, ha egy kicsivel több vagy kevesebb kerül a fazékba. De azért amennyire tudjuk, tartsuk be a másfélszeres mennyiséget.

Milyen edényben?

Egy olyan lábast válasszunk, ami éppen megfelelő méretű. Ha túl kicsi lesz, akkor a víz könnyen kifuthat belőle, ami alulfőzött rizshez vezet. A túl nagy edény sem jó megoldás: ebben túl gyorsan elpárolog a víz, ami szintén azt eredményezheti, hogy a szemek belül kemények maradnak.

Gondoskodjunk egy olyan fedőről, ami tökéletesen illeszkedik a lábas tetejére. Ha a gőz nagy része bennmarad az edényben, akkor garantált a sikerünk.

És mégis hogyan?

Nos, akkor jöjjön a lényeg: a rizsfőzés konkrét technikája. A lemért rizst és vizet tegyük fel főni közepes lángon, és sózzuk meg alaposan. Először várjuk meg, amíg felforr a víz (ne lobogjon azért, de kezdjen el gyöngyözni), majd ha ez megvan, vegyünk a legkisebbre a lángot, és a fedőn engedjünk egy minimális, alig látható rést (ez megakadályozza, hogy kifusson a víz).

Hagyjuk főni a rizst nagyjából 7-10 percig, az időnél azonban fontosabb, hogy ne nyitogassuk túl sokszor a fedőt főzés közben. Ekkor ugyanis kiszökik a gőz, és nem fő meg rendesen a rizs.

A gőz ugyanis a kulcsa mindennek: miután meggyőződtünk róla, hogy az összes víz elfőtt, még ne szolgáljuk fel a rizst, hanem zárjuk el a lángot alatta, majd hagyjuk a fedő alatt, legalább 5-10 percig gőzölődni. Ez fejezi be ugyanis a főzési folyamatot, így érhetjük el a tökéletesre főtt állagot. Ha letelt az idő, egy villával „bontsuk fel” a rizst, hogy pergősebb legyen, ne ragadjon össze. És már készen is vagyunk! Ugye, nem is olyan nehéz?

Dirty Rice, avagy a piszkos rizs

A piszkos rizs (eredeti nevén Dirty Rice) egy klasszikus cajun étel, mely a Franciaországból bevándorló, és manapság az amerikai New Orleanstól dél-nyugatra fekvő, illetve a Louisiana ...

A legszaftosabb bácskai rizses hús

A tökletesen szaftos bácskai rizses hús titka a megfelelő minőségű és mennyiségű zsiradékon, illetve az azon készült pörköltalapon múlik. Persze a legfinomabb és legjobb állagú a ...

Temesvári tokány

A tokány egy Erdélyből származó, nagyon szaftos, tartalmas, tejfölös húsétel, amit rizzsel, galuskával vagy tésztával fogyasztanak. Füstölt szalonnával, fokhagymával és fűszerekkel ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!