Ezzel a módszerrel sosem fogod túlfőzni a rizst

A rizsfőzés, amilyen egyszerű konyhai folyamatnak tűnik, mégis olyan sok emberen kifog. Az egyik leggyakrabban előforduló probléma a túlfőzés, amire szerencsére van ellenszer. A mai Napi Tippből hamarosan kiderül, mi az!

Rizsfőzés: egy elengedhetetlen, kihagyhatatlan konyhai manőver, ami nélkül ugyan szebb, de sokkal üresebb is lenne az élet. Igazából egyáltalán nem bonyolult dolog, mégis ez a túlzott egyszerűség az, ami sokakat félrevezet. A túlbonyolítás, túlmacerálás viszont a rizsfőzés teljes kudarca, ezért inkább legyünk nyugodtak, és fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

Ezzel a módszerrel sosem fogod túlfőzni a rizst

Milyen rizst?

Mivel a legtöbben nem a különleges rizseket főzik otthon, hanem a teljesen átlagos, minden boltban kapható „A” és „B” rizseket, ezért most ezekre fogunk koncentrálni a cikkben. Szerencsére ezek főzési technikája a legegyszerűbb.

Ezek a rizsfajták viszonylag gyorsan megpuhulnak, és nem igényelnek semmilyen különleges elkészítést.

Mivel a „B” rizs egy kicsit kisebb szemű, ezért ennek minimálisan kevesebb vízre és főzési időre lesz szüksége. Ez tényleg nem egy jelentős mennyiség, így nem kell pontosan kimérni. Elég, ha rajta tartjuk a szemünket a lábason, amíg rotyog.

Thai garnélás curry

A curry a thai konyha egyik legjellegzetesebb fogása, mely igazán friss és gazdag ízvilágú. Rengeteg változata ismert, és mindegyiknek megvan az az összetevője, amitől igazán autentikus ...

Krémes, mézes-mustáros csirkemell

Krémes, mézes-mustáros csirke: lágy, szájban omlós csirkemell és selymes mézes-mustáros szósz, egy igazi, megunhatatlan klasszikus. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így remek a ...

Mennyi vízben?

Nagy általánosságban elmondható, hogy a fent említett rizsfajták esetében a másfélszeres vízmennyiség teljesen tökéletes eredményhez vezet. A legegyszerűbb és legpontosabb módszer ennek lemérésére egy konyhai mérleggel történhet: először a rizs, majd a víz kerüljön az edénybe, a mérleg kijelzőjén pedig tudjuk követni, hogy mennyit tettünk már bele.

Persze nem kell grammra pontosan kimérni a dolgot, azaz semmi baja nem lesz a rizsnek, ha egy kicsivel több vagy kevesebb kerül a fazékba. De azért amennyire tudjuk, tartsuk be a másfélszeres mennyiséget.

Milyen edényben?

Egy olyan lábast válasszunk, ami éppen megfelelő méretű. Ha túl kicsi lesz, akkor a víz könnyen kifuthat belőle, ami alulfőzött rizshez vezet. A túl nagy edény sem jó megoldás: ebben túl gyorsan elpárolog a víz, ami szintén azt eredményezheti, hogy a szemek belül kemények maradnak.

Gondoskodjunk egy olyan fedőről, ami tökéletesen illeszkedik a lábas tetejére. Ha a gőz nagy része bennmarad az edényben, akkor garantált a sikerünk.

És mégis hogyan?

Nos, akkor jöjjön a lényeg: a rizsfőzés konkrét technikája. A lemért rizst és vizet tegyük fel főni közepes lángon, és sózzuk meg alaposan. Először várjuk meg, amíg felforr a víz (ne lobogjon azért, de kezdjen el gyöngyözni), majd ha ez megvan, vegyünk a legkisebbre a lángot, és a fedőn engedjünk egy minimális, alig látható rést (ez megakadályozza, hogy kifusson a víz).

Hagyjuk főni a rizst nagyjából 7-10 percig, az időnél azonban fontosabb, hogy ne nyitogassuk túl sokszor a fedőt főzés közben. Ekkor ugyanis kiszökik a gőz, és nem fő meg rendesen a rizs.

A gőz ugyanis a kulcsa mindennek: miután meggyőződtünk róla, hogy az összes víz elfőtt, még ne szolgáljuk fel a rizst, hanem zárjuk el a lángot alatta, majd hagyjuk a fedő alatt, legalább 5-10 percig gőzölődni. Ez fejezi be ugyanis a főzési folyamatot, így érhetjük el a tökéletesre főtt állagot. Ha letelt az idő, egy villával „bontsuk fel” a rizst, hogy pergősebb legyen, ne ragadjon össze. És már készen is vagyunk! Ugye, nem is olyan nehéz?

Dirty Rice, avagy a piszkos rizs

A piszkos rizs (eredeti nevén Dirty Rice) egy klasszikus cajun étel, mely a Franciaországból bevándorló, és manapság az amerikai New Orleanstól dél-nyugatra fekvő, illetve a Louisiana ...

A legszaftosabb bácskai rizses hús

A tökletesen szaftos bácskai rizses hús titka a megfelelő minőségű és mennyiségű zsiradékon, illetve az azon készült pörköltalapon múlik. Persze a legfinomabb és legjobb állagú a ...

Temesvári tokány

A tokány egy Erdélyből származó, nagyon szaftos, tartalmas, tejfölös húsétel, amit rizzsel, galuskával vagy tésztával fogyasztanak. Füstölt szalonnával, fokhagymával és fűszerekkel ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...