Ezt hiányolja a rétesed tölteléke, ha úgy érzed, nem az igazi

Az ősz és a tél intenzívebb rétessütési szempontból, nem vitás – talán azért is, mert ilyenkor oly’ sok ízes alapanyag van szezonban, ami tökéletes töltelékké válhat a lenge réteslapok közt. Persze csak akkor, ha odafigyelünk a Napi Tipp által javasolt tanácsokra.

A rétes – mint oly sok más házias sütemény is – egyszerűsége miatt lesz vonzó, azért szeretjük, mert nem akar túl sok mindent mondani, amit mond, azt azonban teljes mellszélességgel vállalja. Tehát a tésztája nem tartalmaz elegáns hozzávalókat, egyszerre ropogós és foszlós állaga mégis utánozhatatlan, az egyik legtökéletesebb süteménykülső, ami valaha létezett. Ugyanez igaz a töltelékre is, persze néhány fenntartással: készíthetjük borzasztóan szerény hozzávalókból (almából, túróból, mákból, káposztából), és képes ledönteni a kóstolót a lábáról. Ha ilyen eredményt szeretnénk, ne hagyjuk ki az alábbi lépéseket a rétes készítése közben.

Ezt hiányolja a rétesed tölteléke, ha úgy érzed, nem az igazi

Zsemlemorzsa

A száraz, ropogós morzsának hatalmas szerepe van a tökéletes állag létrehozásában – elsősorban az olyan, nagy nedvességű töltelékek esetében, mint az almás vagy a meggyes. Megakadályozza, hogy belülről teljesen szétázzon a rétes, hogy tésztája elveszítse a rá jellemző ropogós lemezességét.

Mindig a gyümölcs alá hintsük, hogy külön réteget képezzen a tészta és a töltelék között. Használjunk bátran karakteresebb morzsákat (kalács, rozskenyér, stb.) is.

Magvak

Mind a morzsát, mind a tölteléket magát elláthatjuk pirított, aprított olajos magvakkal. És tényleg szinte az összes rétes részesülhet az áldásból: az almás diót kaphat, a meggyes mandulát, de még a káposztásba is szórhatunk némi törökmogyorót vagy tökmagot. Állagban és ízben egyszerre jelentenek újdonságot, extra kiegészítést.

Vegán gombás-cukkinis rétes

Egy sós rétes vegyes gombás cukkinis töltelékkel. Roppant egyszerű és nagyon gyorsan készen van, így bármikor, amikor egy kis nasira vágyunk, jól jön! Vegánoknak is kiváló uzsonna!

Citrushéj/lé

A tökéletes harmóniáért minden ételben a különböző ízek felelnek: általában és alapszinten az édes, a sós és a savanyú. Ez utóbbi azonban gyakran lemarad, nem figyelünk rá annyira, mint az első kettőre. Pedig szükségünk van a savasságra, hogy összehozzon minden aromát, legyen szó édes vagy sós rétesről.

A lével erőteljesebb, a héjjal sokkal gyengédebb savanykás hatást érhetünk el: a túróstól kezdve a káposztáson át egészen a sütőtökösig minden rétesben.

Vaj

Nincs is szomorúbb egy kiszáradt, két falat között kihulló rétestölteléknél – ezt a galibát pedig a leggyakrabban a zsiradék hiányának köszönhetjük. Ugyanis legyen bármilyen lédús az a meggy, ha nem adunk egy kevés olvasztott vajat is a gyümölcs tetejére, nem számíthatunk ugyanarra az eredményre.

Míg egy káposztás rétes esetében valószínűleg az egyik első dolgunk lesz megsózni a zöldséges tölteléket, addig ez a mozdulat simán kimaradhat egy túrós vagy mákos töltelék esetében. Pedig mindennek, de tényleg MINDENNEK szüksége van egy csipet sóra – így lesznek ugyanis teljes egyensúlyban az ízek, az aromák.

Akár előre is elkeverhetjük a sót a töltelékkel, de sokkal egyenletesebb eloszlást eredményez, ha a felcsavarás előtti utolsó lépésként meghintjük a fűszerrel a sütemény belsejét.

Tökös-túrós rétes

„Hát persze, az a legjobb, a tökös-túrós” - búgja szenvedélyesen Pécsi Ildikó a Veri az ördög a feleségét című vígjátékban. A film egy túlfűtött augusztus huszadikán ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hangulatos őszi ötletek, amelyek csak rád várnak:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...