A rétes – mint oly sok más házias sütemény is – egyszerűsége miatt lesz vonzó, azért szeretjük, mert nem akar túl sok mindent mondani, amit mond, azt azonban teljes mellszélességgel vállalja. Tehát a tésztája nem tartalmaz elegáns hozzávalókat, egyszerre ropogós és foszlós állaga mégis utánozhatatlan, az egyik legtökéletesebb süteménykülső, ami valaha létezett. Ugyanez igaz a töltelékre is, persze néhány fenntartással: készíthetjük borzasztóan szerény hozzávalókból (almából, túróból, mákból, káposztából), és képes ledönteni a kóstolót a lábáról. Ha ilyen eredményt szeretnénk, ne hagyjuk ki az alábbi lépéseket a rétes készítése közben.
Zsemlemorzsa
A száraz, ropogós morzsának hatalmas szerepe van a tökéletes állag létrehozásában – elsősorban az olyan, nagy nedvességű töltelékek esetében, mint az almás vagy a meggyes. Megakadályozza, hogy belülről teljesen szétázzon a rétes, hogy tésztája elveszítse a rá jellemző ropogós lemezességét.
Mindig a gyümölcs alá hintsük, hogy külön réteget képezzen a tészta és a töltelék között. Használjunk bátran karakteresebb morzsákat (kalács, rozskenyér, stb.) is.
Magvak
Mind a morzsát, mind a tölteléket magát elláthatjuk pirított, aprított olajos magvakkal. És tényleg szinte az összes rétes részesülhet az áldásból: az almás diót kaphat, a meggyes mandulát, de még a káposztásba is szórhatunk némi törökmogyorót vagy tökmagot. Állagban és ízben egyszerre jelentenek újdonságot, extra kiegészítést.
Citrushéj/lé
A tökéletes harmóniáért minden ételben a különböző ízek felelnek: általában és alapszinten az édes, a sós és a savanyú. Ez utóbbi azonban gyakran lemarad, nem figyelünk rá annyira, mint az első kettőre. Pedig szükségünk van a savasságra, hogy összehozzon minden aromát, legyen szó édes vagy sós rétesről.
A lével erőteljesebb, a héjjal sokkal gyengédebb savanykás hatást érhetünk el: a túróstól kezdve a káposztáson át egészen a sütőtökösig minden rétesben.
Vaj
Nincs is szomorúbb egy kiszáradt, két falat között kihulló rétestölteléknél – ezt a galibát pedig a leggyakrabban a zsiradék hiányának köszönhetjük. Ugyanis legyen bármilyen lédús az a meggy, ha nem adunk egy kevés olvasztott vajat is a gyümölcs tetejére, nem számíthatunk ugyanarra az eredményre.
Só
Míg egy káposztás rétes esetében valószínűleg az egyik első dolgunk lesz megsózni a zöldséges tölteléket, addig ez a mozdulat simán kimaradhat egy túrós vagy mákos töltelék esetében. Pedig mindennek, de tényleg MINDENNEK szüksége van egy csipet sóra – így lesznek ugyanis teljes egyensúlyban az ízek, az aromák.
Akár előre is elkeverhetjük a sót a töltelékkel, de sokkal egyenletesebb eloszlást eredményez, ha a felcsavarás előtti utolsó lépésként meghintjük a fűszerrel a sütemény belsejét.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hangulatos őszi ötletek, amelyek csak rád várnak: