Így mentsd meg a megfonnyadt hónapos retket

A tavaszi szezon legzsengébb gyermeke, a hónapos retek frissen harsan, ha beleharapunk – persze csak akkor, ha megfelelően tároltuk odahaza. Ellenkező esetben megfonnyad szegény: szerencsére még ilyenkor is menthető, a Napi Tipp mutatja, miként!

Reggel méreg, délben étek, este orvosság: a hónapos retket a hiedelemtől függetlenül nyugodtan fogyaszthatjuk a nap bármelyik szakában – sőt, az év összes részében is, hiszen egy olyan zöldségről beszélünk, ami ugyan szintén szezonális, azonban mégis elérhető januártól-decemberig. Emiatt gyakran meg is jelenik salátáinkban, szendvicseinkben és még sok más fogásban, harsány ízével és ropogós állagával felfrissít minden falatot. De mihez kezdjünk azzal a hónapos retekkel, ami a nem megfelelő tárolás következtében megfonnyadt? Nos, nem kell rögtön a komposztra dobni, az alábbi módokon még menthetővé válik a zöldség.

Így mentsd meg a megfonnyadt hónapos retket

Süsd meg a retket

A sült retek egy olyan ínyencség, amelyet sajnos kevesen ismernek és még kevesebben fogyasztanak: pedig a ress, piros szemek némi olajjal, sóval és borssal a sütőbe dobva csodálatos átalakuláson mennek keresztül.

Különösen jó módszer lehet ez akkor, ha a retek már nem a legfrissebb: így a sütéssel elrejthetjük az állagbeli hiányosságokat.

Kínáljuk saláták részeként a sült zöldséget, esetleg a sütés végén adjunk hozzá egy félbevágott camembert-t, és ropogós kenyér kíséretében kínáljuk tapasként. De tulajdonképpen tészta- vagy rizottófeltét is válhat belőle.

Sültretek-saláta

A sült reteknek nagyon más íze van a nyers zöldséghez képest: sokkal karakteresebb, kissé diós beütése lesz. Ha még nem próbáltad, akkor ne várj tovább!

Savanyítva is isteni a retek

Szintén az állag maszkolására alkalmas módszer a savanyítás, ami plusz ízt is ad a megfonnyadt szemeknek. Mivel öregebb korukban a retkek már nehezebben szeletelhetők (uborkagyaluval vagy késsel), inkább negyedeljük őket – az ecetes lé a puhább zöldségbelsőt úgyis könnyebben átjárja.

Egy rész ecet, egy rész víz, némi cukor, só és bors, és már el is készült a felöntőlevünk, amit felforralva zúdítsunk a megtisztított és feldarabolt zöldségre. Hagyjuk állni 15-20 percig, majd fogyasszuk savanyúság gyanánt sült húsok, raguk, szendvicsek mellett. A lében, hűtőben tárolva egy hónapig simán eláll.

Öreg reteknek krémlevesben a helye

Egy botmixerrel tulajdonképpen bármilyen állagbeli problémát meg lehet oldani: ezt az igazságot pedig a retek esetében is érvényesíthetjük. Tavasz vége felé már jólesik egy hidegebb, könnyedebb leves, adja ezeknek alapját vagy kiegészítését a pikáns, piros zöldség

Savanyított reteksaláta

Tulajdonképpen véletlenül született ez a recept, ugyanis ugyanezt a salátát savanyított uborkával szoktam készíteni. Csakhogy kinyitottam a hűtőt, és uborka helyett retek volt benne. ...

Hideg avokádókrémes retekleves

A hónapos retek hava elmúlt, de lesz nemsokára másik bordós bogyónk, ebből és jégcsapretekből is elkészítheted ezt a hideg, üdítő levest, és ajánlom, tedd meg, mert ez lesz az idei ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasznos és furfangos konyhai tippek várnak:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...