A nyarat sok egyéb mellett a friss, lédús paradicsom miatt is imádjuk, viszont mivel annyi mind szezonális ebben az időszakban, olykor előfordul, hogy a lelkesedés nagyobb, mint amilyen gyorsan a megvásárolt paradicsommennyiség végére tudnánk jutni. Ezért is voltunk kíváncsiak, vajon létezik-e olyan módszer, amivel hossz ideig eláll a paradicsom. Két olyan bevált módszerre bukkantunk, amikkel anélkül marad friss a paradicsom akár tíz napig is, hogy betennéd a hűtőbe.
Első módszer: fejjel lefelé!
Ezzel a módszerrel tíz nap után ugyan tapasztalhatsz némi nedvességveszteséget, de finom, lédús marad a paradicsom.
Ez egy klasszikus módszer, ami első hallásra úgy tűnhet, hogy csak egy vidéki legenda, amit nagyanyáink terjesztenek, pedig egyáltalán nem így van! Ha a paradicsomot ’rendesen’, vagyis a szárával felfelé tárolod, akkor a levegő könnyen áramlik a szár körül, ami lényegében nyílt utat hagy a penész és a baktériumok számára. Ha azonban a paradicsomot, megfordítva, tehát a szárával lefelé tárolod, az oxigén már nehezebben fér hozzá a zöldséghez, vagyis gyümölcshöz, ami lelassítja a penészedés folyamatát. A módszerrel tíz nap elteltével a paradicsom szára körül láthatóak kisebb nedvességvesztési nyomok, de a paradicsom keménységére és édességére így sem lehet panaszkodni.
Szintén pozitívum, hogy azonnal szobahőmérsékletű paradicsomod van, nem lesz hideg, mintha a hűtőből vennéd ki. Az egyetlen hátránya ennek a módszernek, hogy biztosítani kell, hogy a kevésbé stabil oldalán megmaradjon valahogy a paradicsom, anélkül, hogy elgurulna.
Második módszer: a lecelluxozott paradicsom
Így tíz nap után is ízletes és látszólag teljesen ugyanolyan marad a paradicsom, mint frissen.
Ezt a módszert a Serious Eats tesztelte, így tudhatjuk, hogy működő praktikáról van szó. De még mennyire működik! Egyszerű és gyors, ráadásul amiatt sem kell aggódni, hogy felborul a fejjel-lefelé tárolt paradicsom. Az elméleti háttere ugyanaz a tárolási módszernek, mint fentebb, vagyis, hogy egy gátat képezz a potenciális baktérium- és penészdarabkáknak.
Helyezz egy kis darab ragasztószalagot (bármilyen fajta megteszi) a kis szárdudor fölé, és hagyd ott, amíg el nem jött az ideje, hogy felhasználd a paradicsomot.
Ezzel az apró kis ragasztószalag darabbal messzire juthatsz, ugyanis 10 nappal később a paradicsom lényegében újan, mint újonnan. Itt is plusz pont, hogy nem lesz hideg belül a paradicsom, azonnal bármilyen ételbe, szendvicsbe vagy egy lecsóba is fel tudod használni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad: