Ezentúl te is csak így fogod tárolni a paradicsomot

Napi Tippünkben két módszert is hoztunk, amivel akár tíz napig is eláll a paradicsom!

A nyarat sok egyéb mellett a friss, lédús paradicsom miatt is imádjuk, viszont mivel annyi mind szezonális ebben az időszakban, olykor előfordul, hogy a lelkesedés nagyobb, mint amilyen gyorsan a megvásárolt paradicsommennyiség végére tudnánk jutni. Ezért is voltunk kíváncsiak, vajon létezik-e olyan módszer, amivel hossz ideig eláll a paradicsom. Két olyan bevált módszerre bukkantunk, amikkel anélkül marad friss a paradicsom akár tíz napig is, hogy betennéd a hűtőbe.

Ezentúl te is csak így fogod tárolni a paradicsomot

Első módszer: fejjel lefelé!

Ezzel a módszerrel tíz nap után ugyan tapasztalhatsz némi nedvességveszteséget, de finom, lédús marad a paradicsom.

Ez egy klasszikus módszer, ami első hallásra úgy tűnhet, hogy csak egy vidéki legenda, amit nagyanyáink terjesztenek, pedig egyáltalán nem így van! Ha a paradicsomot ’rendesen’, vagyis a szárával felfelé tárolod, akkor a levegő könnyen áramlik a szár körül, ami lényegében nyílt utat hagy a penész és a baktériumok számára. Ha azonban a paradicsomot, megfordítva, tehát a szárával lefelé tárolod, az oxigén már nehezebben fér hozzá a zöldséghez, vagyis gyümölcshöz, ami lelassítja a penészedés folyamatát. A módszerrel tíz nap elteltével a paradicsom szára körül láthatóak kisebb nedvességvesztési nyomok, de a paradicsom keménységére és édességére így sem lehet panaszkodni.

Szintén pozitívum, hogy azonnal szobahőmérsékletű paradicsomod van, nem lesz hideg, mintha a hűtőből vennéd ki. Az egyetlen hátránya ennek a módszernek, hogy biztosítani kell, hogy a kevésbé stabil oldalán megmaradjon valahogy a paradicsom, anélkül, hogy elgurulna.

Második módszer: a lecelluxozott paradicsom

Így tíz nap után is ízletes és látszólag teljesen ugyanolyan marad a paradicsom, mint frissen.

Ezt a módszert a Serious Eats tesztelte, így tudhatjuk, hogy működő praktikáról van szó. De még mennyire működik! Egyszerű és gyors, ráadásul amiatt sem kell aggódni, hogy felborul a fejjel-lefelé tárolt paradicsom. Az elméleti háttere ugyanaz a tárolási módszernek, mint fentebb, vagyis, hogy egy gátat képezz a potenciális baktérium- és penészdarabkáknak.

Helyezz egy kis darab ragasztószalagot (bármilyen fajta megteszi) a kis szárdudor fölé, és hagyd ott, amíg el nem jött az ideje, hogy felhasználd a paradicsomot.

Ezzel az apró kis ragasztószalag darabbal messzire juthatsz, ugyanis 10 nappal később a paradicsom lényegében újan, mint újonnan. Itt is plusz pont, hogy nem lesz hideg belül a paradicsom, azonnal bármilyen ételbe, szendvicsbe vagy egy lecsóba is fel tudod használni.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásaink voltak.


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...