4 buktató, amit kerülj el panírozás közben

A panírozás egy viszonylag gyakori konyhai folyamat, amihez rendszeresen fordulunk, ha egy ételt ropogós, aranybarna bundába szeretnénk bújtatni. De mire érdemes figyelni, hogy mégis bunda legyen az a bunda? A mai Napi Tipp elárulja.

Sokan úgy gondolnak a panírozásra, mint egy nagy-nagy konyhai macerára, amin minél gyorsabban túl van az ember, annál jobb. És igen, tényleg vannak benne buktatók, persze egyáltalán nem nagyok, és könnyedén meg lehet őket ugrani. Vegyük most sorra a panírozás néhány fontos szabályát, hogy a következő rántott akármi csodásan sikerüljön.

4 buktató, amit kerülj el panírozás közben

Készítsd elő az ételt

A panírozás egészen sok előkészülettel jár: nyilván ki kell alakítani a katonásan sorakozó állomásokat a különböző paníranyagokkal, a sütőedényt és a bundába bújtatandó ételeket is. Ez utóbbiakat azonban nem egyszerűen csak felvágni kell.

Nagyon fontos, hogy megfelelően elő legyenek készítve a húsok, zöldségek és egyebek, amiket panírozni szeretnénk.

Ettől a lépéstől függ a panír sikere, ugyanis, ha nem tapad rá rendesen a bunda, vagy alatta íztelen lesz az étel, az igen szomorú eredményhez vezet. Ezért mindenképpen tegyük meg a következő lépéseket:

  • távolítsuk el a nedvesség nagy részét a hússzeletek, zöldségdarabok, stb. felületéről (pl. papírtörlővel)
  • alaposan fűszerezzük be a panírozás előtt az ételeket

Ügyelj a tojásos tálra

A panír három hozzávalója közül talán a tojás képes a legtöbb bosszúságot okozni, amikor a tálak között váltogatva bevonjuk a sütésre szánt darabokat. Leginkább azért, mert ha nem verjük fel alaposan a tojást, akkor nem fogja olyan egyenletesen bevonni az étel felületét.

Ezért bizonyosodjunk meg az alábbi dolgokról:

  • a tojásunk friss, és lehetőleg nem teljesen hűtőhideg
  • a tojást alaposan felvertük villával vagy habverővel, és már nem maradtak benne különálló részek (sárgája, fehérje)
  • esetleg a jégzsinórtól is megszabadulhatunk (átszűrve a tojást), mert ez nagyobb darab, amit bizony nehéz felverni, és a későbbiekben megnehezítheti a dolgunkat

Kerüld el a keveredést

Minden panírozó rémálma, amikor a liszt átvándorolt a tojásos tálba, a tojás pedig a zsemlemorzsa között kötött ki. Természetesen ez nem a világ vége, de nagyban megnehezíti a feladatunkat, ezért érdemes megelőzni.

A következő dolgok bevetésével mind megakadályozhatjuk a keveredést:

  • alkalmazzuk a kétkezes módszert: az egyik kezünkkel csak a száraz (liszt, zsemlemorzsa), míg a másikkal csak a nedves (tojás) tálba nyúljunk: így a kezünkön sem alakul ki bundaréteg, és a tálak tartalma is nagyrészt sértetlen marad
  • használhatunk villát vagy csipeszt is, főleg ha kisebb méretű dolgokat panírozunk

Készítsd őket frissen

Sokan szeretnek előre készülni, és a már bepanírozott ételeket előre elkészítik, majd beteszik a hűtőbe. Ez azonban több szempontból sem túl előnyös választás.

Egyrészről ez okozhatja a panír leválást egyes részeken (a nedvesség miatt), másrészt a később kisütött ételek bundája nem lesz annyira ropogós.

A legjobb ezért, ha frissen készítjük el a rántott ételeket. Ilyenkor ezekre figyeljünk:

  • ne halmozzuk egymásra a szeleteket, darabokat, mert leszedik egymásról a panírt
  • inkább fektessük őket egy nagy, száraz tálcára vagy tálra, egy rétegben, hogy minél kevésbé érintkezzenek

Rántott csemegeuborka

Hát magyarok vagyunk, nem? Rántsunk ki mindent is, ugyebár! Mi már rendszeresen készítjük, szóval most nektek is elhoztuk ezt a receptet, higgyétek el, nagyon egyszerű és finom is, és ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Továbbo okos konyhai praktikákat leshetsz el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...