Az őszibarack egy igen sok örömet adó gyümölcs nyár végén és ősz elején, hiszen ilyenkor minden olyan kedves receptünket elkészíthetjük, amit amúgy az év többi részében a szomorú gyümölcskonzervből tennénk. Persze ahhoz, hogy készülhessenek az ízes levesek és szaftos sütemények, előbb el kell jutnunk a csupasz és magozott őszibarackok állapotáig. De hogyan is tegyük ezt?
Az őszibarack hámozása
Logikai sorrendben, kívülről-befelé haladva az első akadály, ami elénk áll, a barack héja lesz. Mindegy, hogy milyen fajta gyümölcsöt vettünk, a külső réteg eltávolításának ugyanaz lesz a módszere.
Lesznek azonban olyan barackok, amelyek majd makacsabbak lesznek, ugyanis a héj leválasztásának könnyedsége nagyban függ az érettségtől.
Tehát a még kemény, éretlen őszibarackok héját nehezebben tudjuk majd lefejteni, míg a puhább példányok könnyebben ledobják majd ruhájukat. A nektarinok is egy fokkal nehezebben pucolhatók, de nem jelentenek megoldhatatlan feladatot.
Az őszibarackok hámozásának lépései:
- forraljunk egy nagy lábasban vizet, és készítsünk elő egy hasonlóan nagy tálat vagy edényt, jeges vízzel
- a barackokat mossuk meg, majd engedjük szűrőkanállal a lobogó vízbe
- hagyjuk a barackokat nagyjából 20-30 másodpercig fürdőzni a forró vízben, majd szedjük át a jeges vízbe
- a jeges fürdőben is töltsenek el a szemek egy percet, utána kezdődhet a pucolás
- egy kis, éles pengéjű kés segítségével kezdjük el lehúzni a héjat a barackokról
- ha a héj nem akar lejönni, ismételjük meg a forró és jeges fürdetést
Az őszibarack magozása
Ha eddig a pontig eljutottunk, akkor a dolog nehezén már túl is vagyunk. A hámozás jelenti a nagyobb falatot, a magozás már nem mindig olyan bonyolult. Hangsúly a „nem mindig” részen.
Ugyanis egyes barackfajták nehezebben hagyják el a magjukat, mint mások. A nem magvaváló típusoknak kell némi segítség, hogy leváljanak a csonthéjról, és ezek sajnos nem is lesznek annyira tökéletesen szépek, mint a magvaváló társaik.
A magozás kulcsmozzanatai:
- a hámozáshoz használt kis, éles pengéjű késsel vágjuk félbe a barackot a mag mentén
- utána próbáljuk meg a két kezünkkel ellentétes irányba csavarni a két felet
- ne csavarjuk túl erősen a gyümölcsöt, mert könnyen szétnyomódhat a kezünkben
- ha nem akar engedni a barack, akkor nem magvaváló fajta van a kezünkben, és szükségünk lesz a kés további segítségére
- a kés pengéjét a mag mentén mozgassuk, óvatosan, nehogy megvágjuk a kezünket
- haladjunk a mag mellett, amíg teljesen le nem választjuk a gyümölcshúst róla
Az így kapott, teljesen előkészített barackokat használhatjuk ugyanolyan módon, mint a konzervet. Készíthetünk belőle hideg levest, süteményt vagy lekvárt/befőttet is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több okos konyhai tippet olvashatsz: