Így tarthatod frissen a zsenge, de romlandó medvehagymát

Nem sokáig élvezhetjük a medvehagyma pikáns erejét és tavaszias aromáját, így jobban tesszük, ha kihozzuk belőle a maximumot: beleértve ebbe a tárolást is. A Napi Tipp megmutatja, hogyan marad a legtovább friss a levélcsokor.

Amikor a piacok és boltok megtelnek friss medvehagymával, mind boldogan hordjuk haza csokorszám a tavasz és a megújuló szezon első hírnökét. A legjobban azzal járunk, ha azonnal felhasználjuk a leveleket, persze ez nem mindig jön össze – van, hogy csak napokkal később jutunk el a medvehagyma felaprításáig és rizottóba/pogácsába keveréséig. Ilyenkor pedig gondoskodnunk kell a megfelelő tárolásról, például az alábbi módszerek bevetésével.

Így tarthatod frissen a zsenge, de romlandó medvehagymát

Hidegre téve

Mint minden leveles zöldség, a medvehagyma sem bírja túl jól a meleget: mivel a víztartalma így gyorsabban csökken, hamarabb fonnyadásnak indul, ami nemcsak esztétikai probléma, ugyanis ízvesztéssel is jár.

A nem megfelelő hőmérsékleten tárolt levelek hamar veszítenek jellegzetesen pikáns aromájukból, és ugyanez igaz a túlzottan hideg (fagyos) környezetre is.

Éppen ezért, ha maximális ideig szeretnénk frissen és ízesen tartani a hagymánkat, tegyük a hűtő egy kevésbé fagyos részére (mondjuk az ajtó egyik rekeszébe vagy a zöldséges fiókba), ott fogja a legjobban érezni magát.

Nagyrészt zárt közeg

De ne ám csak úgy hanyag módon, csupaszon dobjuk a hidegre a csokrot: gondoskodjunk a számára megfelelő közegről. Ugyanis a hűtő belsejében hasonló módon el tud belőle párologni a nedvesség, mint a konyhapulton.

Kivéve akkor, ha egy nagyrészt zárt közegben tároljuk: résnyire nyitva hagyott fedelű dobozban vagy egy fagyasztózacskóban, amelynek a száját nem zártuk le teljesen. Így a nedvesség bent marad, szinte egy kis üvegházat hozunk létre a leveleknek, ahol jóval hosszabb ideig frissek maradnak majd.

Nedvességkontroll

Egy ilyen „üvegház” legjobb tulajdonsága, hogy benntartja a nedvesség nagy részét, ami azonban gyorsan problémává is válhat, ha átlép egy bizonyos szintet.

A felgyülemlő vízben a levelek bepunnyadhatnak, elkezdhetnek rohadni vagy penészedni is.

Kontrolláljuk hát a kialakuló nedvesség mennyiségét papírtörlőkkel: helyezzünk egy ívet a levelek alá, és egyet a csokor fölé. Ha 2-3 napnál tovább tároljuk a hűtőben a medvehagymát, az elázott papírtörlőt érdemes lehet majd lecserélni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippeinkért tekints ide:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...