Sosem vész többé kárba – Mutatjuk, hogyan fagyaszd le a maradék fetát

Bizony, a sajtokat is le lehet fagyasztani, ez alól a feta sem kivétel, de van néhány szempont, amit érdemes ilyenkor észben tartani. Napi Tippünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a feta fagyasztásáról.

Hosszú ideig a görög salátában élveztük, de a TikToknak köszönhetően már paradicsommal vagy akár mézes eperrel körítve is betesszük a sütőbe a feta sajtot. Mivel a feta egy érlelt sajt, amelyet sós lében pácolnak, valójában elég jó az eltarthatósága, és még jó ideig friss és finom maradhat, azonban más érlelt sajtokhoz képest gyorsabban megsavanyodhat a hűtőben. Ezért érdemes ügyelni a megfelelő tárolásra, hosszú távon pedig jó megoldás lehet, ha a fagyasztóba teszed a maradék fetát, ha nem tudod mindet felhasználni időben.

Sosem vész többé kárba – Mutatjuk, hogyan fagyaszd le a maradék fetát

Mit kell tudni a feta fagyasztásáról?

A fetát elég jól lehet fagyasztani, de van néhány megfontolandó szempont. A fagyasztás megváltoztatja a feta állagát és az ízét, ezért sajnos a friss sajttal nem tudja felvenni a versenyt.

Textúra: a feta fagyasztása megváltoztathatja az állagát, morzsásabbá és kevésbé krémessé teheti. A változás a tömbös feta esetében jobban észrevehető, mint a morzsolt feta esetében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne felhasználható a fagyasztott feta. A szárazabb és morzsásabb állag miatt főtt fogásokban használd, például rakott ételekhez vagy pörköltekhez, ahol a textúra nem számít annyira.

Íz: bár az íze viszonylag érintetlen marad, a felolvasztott fetát a fent leírtak miatt inkább főtt ételekhez érdemes használni, mint friss salátákhoz, hogy ne legyen feltűnő a textúra változása.

A feta fagyasztásának legjobb módja

  • Távolítsd el a nedvességet: kezdd azzal, hogy egy papírtörlővel vagy konyharuhával letörlöd a sajtot, hogy eltávolítsd a rajta lévő felesleges vizet. Ezután következik a feta előkészítése.
  • Szeletelés: vágd a fetát megfelelő méretűre a későbbi felhasználáshoz, hiszen, ha már megfagyott, nehéz lesz porciózni.
  • Zárd le: csavard bele celofánba vagy alufóliába, tedd egy visszazárható fagyasztótasakba, és nyomogasd ki belőle a felesleges levegőt. Ha morzsolt a feta, akkor terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsire, és fagyaszd le, amíg meg nem szilárdul. Ezután tedd át a fagyasztott morzsákat egy fagyasztózacskóba vagy dobozba.
  • Címkézd fel: itt és bármilyen más étel fagyasztásakor jó ötlet lehet, ha felcímkézed ezeket. Írd rá, hogy mi van a zacskóban vagy dobozban, és hogy mikor fagyasztottad le, hogy könnyen azonosítani tudd később.

Tippek a feta fagyasztásához

Vákuumozás: a szakértők szerint a legjobb, ha vákuumban teszed el a sajtot, mivel a feta savtartalma megváltozik, ha az eredeti sós páclében fagyasztod le és olvasztod ki.

Kisebb adagokban fagyaszd: ha nagy mennyiségű fetával van dolgod, akkor érdemes szétporciózni, és kisebb adagokban lefagyasztani, hogy ne kelljen egyszerre túl sokat kiolvasztani.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ha még több zseniális tipp érdekel, kattints ide:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...