Sosem vész többé kárba – Mutatjuk, hogyan fagyaszd le a maradék fetát

Bizony, a sajtokat is le lehet fagyasztani, ez alól a feta sem kivétel, de van néhány szempont, amit érdemes ilyenkor észben tartani. Napi Tippünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a feta fagyasztásáról.

Hosszú ideig a görög salátában élveztük, de a TikToknak köszönhetően már paradicsommal vagy akár mézes eperrel körítve is betesszük a sütőbe a feta sajtot. Mivel a feta egy érlelt sajt, amelyet sós lében pácolnak, valójában elég jó az eltarthatósága, és még jó ideig friss és finom maradhat, azonban más érlelt sajtokhoz képest gyorsabban megsavanyodhat a hűtőben. Ezért érdemes ügyelni a megfelelő tárolásra, hosszú távon pedig jó megoldás lehet, ha a fagyasztóba teszed a maradék fetát, ha nem tudod mindet felhasználni időben.

Sosem vész többé kárba – Mutatjuk, hogyan fagyaszd le a maradék fetát

Mit kell tudni a feta fagyasztásáról?

A fetát elég jól lehet fagyasztani, de van néhány megfontolandó szempont. A fagyasztás megváltoztatja a feta állagát és az ízét, ezért sajnos a friss sajttal nem tudja felvenni a versenyt.

Textúra: a feta fagyasztása megváltoztathatja az állagát, morzsásabbá és kevésbé krémessé teheti. A változás a tömbös feta esetében jobban észrevehető, mint a morzsolt feta esetében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne felhasználható a fagyasztott feta. A szárazabb és morzsásabb állag miatt főtt fogásokban használd, például rakott ételekhez vagy pörköltekhez, ahol a textúra nem számít annyira.

Íz: bár az íze viszonylag érintetlen marad, a felolvasztott fetát a fent leírtak miatt inkább főtt ételekhez érdemes használni, mint friss salátákhoz, hogy ne legyen feltűnő a textúra változása.

Sült feta réteskabátban

Ha sajtra gondolunk, a lágyan olvadó textúrája jut először az eszünkbe. Hát a feta nem igazán egy ilyen fajta, DE mi mutatunk egy receptet, ami a feta elkészítésének egy csodálatos ...

A feta fagyasztásának legjobb módja

  • Távolítsd el a nedvességet: kezdd azzal, hogy egy papírtörlővel vagy konyharuhával letörlöd a sajtot, hogy eltávolítsd a rajta lévő felesleges vizet. Ezután következik a feta előkészítése.
  • Szeletelés: vágd a fetát megfelelő méretűre a későbbi felhasználáshoz, hiszen, ha már megfagyott, nehéz lesz porciózni.
  • Zárd le: csavard bele celofánba vagy alufóliába, tedd egy visszazárható fagyasztótasakba, és nyomogasd ki belőle a felesleges levegőt. Ha morzsolt a feta, akkor terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsire, és fagyaszd le, amíg meg nem szilárdul. Ezután tedd át a fagyasztott morzsákat egy fagyasztózacskóba vagy dobozba.
  • Címkézd fel: itt és bármilyen más étel fagyasztásakor jó ötlet lehet, ha felcímkézed ezeket. Írd rá, hogy mi van a zacskóban vagy dobozban, és hogy mikor fagyasztottad le, hogy könnyen azonosítani tudd később.

Tippek a feta fagyasztásához

Vákuumozás: a szakértők szerint a legjobb, ha vákuumban teszed el a sajtot, mivel a feta savtartalma megváltozik, ha az eredeti sós páclében fagyasztod le és olvasztod ki.

Kisebb adagokban fagyaszd: ha nagy mennyiségű fetával van dolgod, akkor érdemes szétporciózni, és kisebb adagokban lefagyasztani, hogy ne kelljen egyszerre túl sokat kiolvasztani.

Forrásunk volt.

Gibanica túróval és fetával

Egy kis extra fetával még finomabb a gibanica, ne sajnáljátok belőle a tölteléket, és az adag se legyen kevés, mert habár „testes” fogás, mégis eteti magát mintha csak egy habos ...

Villámgyors fetakrém olajbogyóval

Ha ti is akkora rajongói vagytok a fanyarkás fetának, mint mi, akkor ezt a receptet nem hagyhatjátok ki! Alig pár hozzávalóra és egy késes aprítóra lesz csak szükségetek, és máris ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ha még több zseniális tipp érdekel, kattints ide:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...