Hosszú ideig a görög salátában élveztük, de a TikToknak köszönhetően már paradicsommal vagy akár mézes eperrel körítve is betesszük a sütőbe a feta sajtot. Mivel a feta egy érlelt sajt, amelyet sós lében pácolnak, valójában elég jó az eltarthatósága, és még jó ideig friss és finom maradhat, azonban más érlelt sajtokhoz képest gyorsabban megsavanyodhat a hűtőben. Ezért érdemes ügyelni a megfelelő tárolásra, hosszú távon pedig jó megoldás lehet, ha a fagyasztóba teszed a maradék fetát, ha nem tudod mindet felhasználni időben.
Mit kell tudni a feta fagyasztásáról?
A fetát elég jól lehet fagyasztani, de van néhány megfontolandó szempont. A fagyasztás megváltoztatja a feta állagát és az ízét, ezért sajnos a friss sajttal nem tudja felvenni a versenyt.
Textúra: a feta fagyasztása megváltoztathatja az állagát, morzsásabbá és kevésbé krémessé teheti. A változás a tömbös feta esetében jobban észrevehető, mint a morzsolt feta esetében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne felhasználható a fagyasztott feta. A szárazabb és morzsásabb állag miatt főtt fogásokban használd, például rakott ételekhez vagy pörköltekhez, ahol a textúra nem számít annyira.
Íz: bár az íze viszonylag érintetlen marad, a felolvasztott fetát a fent leírtak miatt inkább főtt ételekhez érdemes használni, mint friss salátákhoz, hogy ne legyen feltűnő a textúra változása.
A feta fagyasztásának legjobb módja
- Távolítsd el a nedvességet: kezdd azzal, hogy egy papírtörlővel vagy konyharuhával letörlöd a sajtot, hogy eltávolítsd a rajta lévő felesleges vizet. Ezután következik a feta előkészítése.
- Szeletelés: vágd a fetát megfelelő méretűre a későbbi felhasználáshoz, hiszen, ha már megfagyott, nehéz lesz porciózni.
- Zárd le: csavard bele celofánba vagy alufóliába, tedd egy visszazárható fagyasztótasakba, és nyomogasd ki belőle a felesleges levegőt. Ha morzsolt a feta, akkor terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsire, és fagyaszd le, amíg meg nem szilárdul. Ezután tedd át a fagyasztott morzsákat egy fagyasztózacskóba vagy dobozba.
- Címkézd fel: itt és bármilyen más étel fagyasztásakor jó ötlet lehet, ha felcímkézed ezeket. Írd rá, hogy mi van a zacskóban vagy dobozban, és hogy mikor fagyasztottad le, hogy könnyen azonosítani tudd később.
Tippek a feta fagyasztásához
Vákuumozás: a szakértők szerint a legjobb, ha vákuumban teszed el a sajtot, mivel a feta savtartalma megváltozik, ha az eredeti sós páclében fagyasztod le és olvasztod ki.
Kisebb adagokban fagyaszd: ha nagy mennyiségű fetával van dolgod, akkor érdemes szétporciózni, és kisebb adagokban lefagyasztani, hogy ne kelljen egyszerre túl sokat kiolvasztani.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ha még több zseniális tipp érdekel, kattints ide: