Sose hagyd ki ezt a fontos lépést a hús lefagyasztásakor

A fagyasztással sok pénzt és időt spórolhatunk, de nem mindegy, hogy milyen módon tesszük a húst a mélyhűtőbe. Mi most eláruljuk, hogy mire kell odafigyelned!

Ha hatékonyan használod a fagyasztódat, akkor nemcsak pénzt, hanem időt és erőfeszítést is megspórolhatsz magadnak. Míg egyes élelmiszerek, például a zöldségek, akár egy évig is elállnak a fagyasztóban, nem minden terméket lehet ilyen hosszú ideig eltárolni benne. Itt jön a képbe a mélyhűtő precíz rendszerezése, ami segít az élelmiszerek minőségének megtartásában.

Soha ne hagyd ki ezt a lépést, ha húst fagyasztasz le

Valószínűleg tisztában vagy vele, de nem árt feleleveníteni, hogy ha egy húst már felolvasztottál, akkor tilos visszafagyasztani. A felolvasztás és újabb hűtés ugyanis a baktériumok elszaporodásához vezethet, sőt, még a hús ízét is befolyásolja. Ugyanez a szabály igaz a felolvasztott zöldségekre is.

Ezért nagyon fontos, hogy a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen, hiszen csak így tudod megakadályozni a baktériumok elszaporodását, és az élelmiszer ízét elrontó jégkristályok kialakulását. Ezenkívül a húst mindig tiszta, fedett tárolóedénybe vagy csomagolóanyagba tedd!

Továbbá akadnak olyan élelmiszerek, amiket nem is szabad a mélyhűtőben tárolni, ilyen például a burgonya. A nyers krumpli ugyanis magas keményítőtartalma miatt nem fagyasztható le. Helyette tárold száraz helyen.

Végül tartsd folyamatosan tisztán a fagyasztót, és dobd ki a már lejárt élelmiszereket!

Használj címkéket!

Különösen gondosan kell eljárnod, akkor, ha húst teszel a fagyasztóba. Például érdemes észben tartani, hogy a mélyhűtőben tartott húsok két hónaptól akár egy évig is elállnak. Ez általában a hús típusától, feldolgozási módjától és főzésétől függ. Már biztosan veled is előfordult, hogy nem emlékeztél arra, hogy a fagyasztóban lévő dobozban milyen hús is lapul. A címkék használata egy tökéletes mód arra, hogy nyomon tudd követni, milyen élelmiszerek találhatók a fagyasztóládában. Sőt, a cédulákra a hús súlyát és beszerzésének időpontját is felírhatod. Ezenfelül nagyban megkönnyítheted az életed, ha mindent kiveszel a csomagolásából, hiszen a csomagolóanyagok, dobozok sok helyet foglalhatnak el. Ha pedig szükséged van mondjuk az útmutatóra a csomagolásról, akkor azt vágd ki, és tedd el.

Ha nem szeretnél címkéket használni, akkor érdemes más módon megjelölni a húsokat. Ha például fagyasztós zacskóban tárolod a húst, akkor írd rá egy tollal a fent említett információt. Végső soron biztosan nem fogod megbánni, ha ezentúl felcímkézed a húsokat, hiszen így sokkal rendezettebb lesz a mélyhűtőd.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos konyhai ötlet itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...