5 hiba, amit semmiképp se kövess el a leveles tésztával

A boltban vásárolt leveles tészta nagyban megkönnyíti az életünket, de néhány dologra oda kell figyelni a használata során. Ezt az 5 hibát semmiképp se kövesd el! Napi Tippünk következik:

Nincs is jobb a könnyű, ropogós, magasra nőtt leveles tésztánál, azonban a sütésénél van pár szempont, amit érdemes észben tartani. Mutatjuk az 5 hibát, amit ne kövess el, ha leveles tésztával dolgozol. Napi Tippünk segíteni fog!

Kitekered a tésztát, mielőtt teljesen felolvadna

Ha a fagyasztóból veszed elő az előre elkészített leveles tésztát – legyen az bolti, de akár házilag készített -, akkor nagy valószínűséggel elreped vagy eltörik, ha azonnal kitekered.

5 hiba, amit semmiképp se kövess el a leveles tésztával

Kövesd ezt a tippet: a leveles tészta érzékeny, és megérdemli, hogy türelemmel bánj vele, különösen, ha a fagyasztóból veszed ki. Ezért még előző este vedd ki a fagyasztóból, és hagyd egy éjszakára a hűtőben, vagy szobahőmérsékleten hagyd állni 30 percig, és csak azután használd. Azért előzetesen győződj meg róla, hogy már rugalmas a tészta, mielőtt elkezdenél vele dolgozni.  

Túl hosszú ideig hagyod szobahőmérsékleten a tésztát

Ha túl hosszú ideig szobahőmérsékleten hagyod a leveles tésztát, akkor a fő összetevője, a vaj elkezd megolvadni.

Ettől a tészta ragacsos lesz, és nagyon nehéz lesz vele dolgozni, plusz előfordulhat, hogy a tészta nem fogja tartani a formáját sütés közben.

Ilyen gyönyörű lesz, ha mindent jól csinálsz

Akkor mit lehet tenni? Figyelj az időre, amikor leveles tésztával dolgozol. Akár az is megoldás, hogy egyszerre csak kisebb tésztadarabokkal dolgozol, a többit letakarva hagyod a hűtőben, amíg rájuk nem kerül a sor. Ha a tészta túl puha lesz, tedd be a hűtőbe 20-30 percre, hogy visszaszilárduljon.

Nem lisztezed be a munkafelületet

Akár bolti leveles tésztáról legyen szó, akár háziról, fontos mozzanat, hogy a tészta egyenlő vastagságú legyen. Aztán arra is figyelni kell, hogy be legyen lisztezve a munkafelület, különben a tészta hozzá fog ragadni, és akkor lőttek a sütésnek.

Kezeld a leveles tésztát úgy, mint a többi, nyújtást igénylő tésztát. Vékony rétegben szórd be a deszkát vagy konyhapultot, illetve a sodrófát liszttel, ezzel megakadályozod, hogy egymáshoz ragadjon, aminek nem kéne. Ügyelj arra, hogy a felesleges lisztet eltávolítsd.

Túl sokat dolgozol a tésztával

A leveles tésztát általában ki kell tekerni, felvágni és formázni, de ha túl sokat szöszmötölsz vele, a tészta túlságosan megkeményedhet, ahelyett, hogy könnyű és ropogós lesz.

Azért, hogy ezt a kívánt állagot elérd, dolgozz vele minél gyorsabban, könnyű kézzel.

Túl alacsonyra állítod a sütési hőfokot

A leveles tésztáknál a hőmérséklet kulcsfontosságú. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a végeredmény nagy valószínűséggel lapos lesz – szó szerint.

Hüvelykujjszabályként elmondható, hogy a magasabb hőmérséklet mellett a tészta magasabbra fog emelkedni. A magasabb hőmérséklet gőzt termel, ami elengedhetetlen a leveles tészta esetében.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Finom fogások, pillanatok alatt, rohanós napokra:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...