Nincs is jobb a könnyű, ropogós, magasra nőtt leveles tésztánál, azonban a sütésénél van pár szempont, amit érdemes észben tartani. Mutatjuk az 5 hibát, amit ne kövess el, ha leveles tésztával dolgozol. Napi Tippünk segíteni fog!
Kitekered a tésztát, mielőtt teljesen felolvadna
Ha a fagyasztóból veszed elő az előre elkészített leveles tésztát – legyen az bolti, de akár házilag készített -, akkor nagy valószínűséggel elreped vagy eltörik, ha azonnal kitekered.
Kövesd ezt a tippet: a leveles tészta érzékeny, és megérdemli, hogy türelemmel bánj vele, különösen, ha a fagyasztóból veszed ki. Ezért még előző este vedd ki a fagyasztóból, és hagyd egy éjszakára a hűtőben, vagy szobahőmérsékleten hagyd állni 30 percig, és csak azután használd. Azért előzetesen győződj meg róla, hogy már rugalmas a tészta, mielőtt elkezdenél vele dolgozni.
Túl hosszú ideig hagyod szobahőmérsékleten a tésztát
Ha túl hosszú ideig szobahőmérsékleten hagyod a leveles tésztát, akkor a fő összetevője, a vaj elkezd megolvadni.
Ettől a tészta ragacsos lesz, és nagyon nehéz lesz vele dolgozni, plusz előfordulhat, hogy a tészta nem fogja tartani a formáját sütés közben.
Akkor mit lehet tenni? Figyelj az időre, amikor leveles tésztával dolgozol. Akár az is megoldás, hogy egyszerre csak kisebb tésztadarabokkal dolgozol, a többit letakarva hagyod a hűtőben, amíg rájuk nem kerül a sor. Ha a tészta túl puha lesz, tedd be a hűtőbe 20-30 percre, hogy visszaszilárduljon.
Nem lisztezed be a munkafelületet
Akár bolti leveles tésztáról legyen szó, akár háziról, fontos mozzanat, hogy a tészta egyenlő vastagságú legyen. Aztán arra is figyelni kell, hogy be legyen lisztezve a munkafelület, különben a tészta hozzá fog ragadni, és akkor lőttek a sütésnek.
Kezeld a leveles tésztát úgy, mint a többi, nyújtást igénylő tésztát. Vékony rétegben szórd be a deszkát vagy konyhapultot, illetve a sodrófát liszttel, ezzel megakadályozod, hogy egymáshoz ragadjon, aminek nem kéne. Ügyelj arra, hogy a felesleges lisztet eltávolítsd.
Túl sokat dolgozol a tésztával
A leveles tésztát általában ki kell tekerni, felvágni és formázni, de ha túl sokat szöszmötölsz vele, a tészta túlságosan megkeményedhet, ahelyett, hogy könnyű és ropogós lesz.
Azért, hogy ezt a kívánt állagot elérd, dolgozz vele minél gyorsabban, könnyű kézzel.
Túl alacsonyra állítod a sütési hőfokot
A leveles tésztáknál a hőmérséklet kulcsfontosságú. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a végeredmény nagy valószínűséggel lapos lesz – szó szerint.
Hüvelykujjszabályként elmondható, hogy a magasabb hőmérséklet mellett a tészta magasabbra fog emelkedni. A magasabb hőmérséklet gőzt termel, ami elengedhetetlen a leveles tészta esetében.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Finom fogások, pillanatok alatt, rohanós napokra: