5 tipp, hogy tényleg finom legyen a kuszkuszsaláta

Könnyed, mégis laktató vacsoraopció a kuszkuszsaláta, amit ráadásul kényünk-kedvünk szerint improvizálhatunk. Persze nem érdemes összecsapni, mert akkor szomorkás lesz a végeredmény – ennek elkerülésében segít a mai Napi Tipp.

Vannak azok a receptek – és a kuszkuszsaláta határozottan ilyen – amelyeket teljesen szabadon alakíthatunk, kiegészíthetünk ízlésünk szerint. Ez a nagy szabadság azonban jobb, ha nem enged utat a hányavetiségnek, mert azt bizony a fogás minősége is megsínyli. A kuszkuszsaláta esetében bátran nyúljunk hozzá az alapanyagokhoz, azonban ne variáljuk az elkészítés technikáját, pontosabban az alábbi lépéseket.

5 tipp, hogy tényleg finom legyen a kuszkuszsaláta

Ne főzd túl a kuszkuszt

Ugyan a saláta alapját adó apró szemeket nem kell főzni, csupán forrázni, ne felejtsük el, hogy egy ilyen egyszerű folyamat során is simán fennáll a túlfőzés veszélye. Ugyanis, ha túl sok vizet adunk túl kevés kuszkuszhoz, a szemcsék szinte szétmállanak, ráadásul a plusz vízmennyiség eláztatja majd a salátánkat.

Alapvetően nagyjából ugyanannyi víz kell a tökéletes állaghoz, mint kuszkusz: ha egy tálba öntjük a szemcséket, a víz épphogy csak lepje el azok felszínét.

A mi kuszkuszsalátánk

TIPPEK ÉS JAVASLATOK: Tökéletes az a variáció is, ha grillezett zöldségeket adunk a kuszkuszhoz, vagy pl. csicseriborsót és szárított paradicsomot. Ha köretként készítjük pl. ...

Ne csak a dresszinget fűszerezd

Egy átlagos zöldsaláta esetében bőven elég magát a vinaigrette-et ízesíteni (magukat a leveleket, zöldségeket amúgy sem nagyon tudnánk), így alakul ki a végső ízharmónia. Természetesen a dresszinget a kuszkuszsaláta esetében is jól be kell fűszereznünk – azonban hasonló figyelmet kell szentelnünk magának a tésztának is.

A forrázás előtt keverjünk a kuszkuszhoz némi sót, hogy a szemek is kapjanak egy alapvető ízt – ellenkező esetben érezni fogjuk az üres, íztelen tésztát még akkor is, ha a dresszingünk tökéletes lett.

Gondoskodj a kellően tápláló elemekről

Minden salátánál fennálló veszély, hogy gazdagsága ellenére cseppet sem lesz laktató, e szabály alól pedig a kuszkusz sem kivétel. Bátran legyünk kreatívak az összeválogatott kiegészítőkkel, azonban mindig tartsuk szem előtt azok tápláló képességeit.

Használjunk a friss zöldségek mellett konzerv hüvelyeseket, halakat és olajos magvakat is: ezek mind kifejezetten laktató és egészséges hozzávalók.

Használj változatos állagú alapanyagokat

A fentiek mellett vegyük figyelembe az élményt is, pontosabban, hogy milyen érzés lesz majd ebbe a mi salátánkba kanalazni. Az sem jó, ha csupa puha és mállós alapanyag szerepel benne, ahogy a totális ropogósság és harsányság sem pálya.

Válasszuk az arany középutat: egyszerre szerepeljenek a kuszkuszsalátában friss, zöld levelek, harsányan ress retkek, paprikák, szaftos paradicsomok, karakteres olajbogyók, roppanós magvak…vagy amit csak akarunk!

Ne hagyd kiszáradni

Szerencsére a kuszkuszsaláta nem egy egynapos étel: másnap is ugyanúgy élvezhetjük, sőt, talán még finomabb lesz, ha eltölt egy éjszakát a hűtőben. Persze abszolút nem mindegy, hogyan éjszakázik a hidegben: ne hagyjuk kiszáradni, mert akkor kellemetlen élményben lesz részünk másnap. Tartsuk légmentesen záró dobozban vagy egy tányérral lefedett tálban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tippeket is tedd el:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...