Főzz kuszkuszt úgy, mint egy igazi profi

A kuszkusz egy szerény gabonaféle (hántolt, őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzából készül), és éppen ennek köszönhetően rendkívül sokoldalúan lehet vele dolgozni. Most ahhoz hoztunk tippeket, hogy minden alkalommal tökéletesre főzd!

Salátába vagy köretként is tökéletes lehet egy kis kuszkusz, ráadásul elkészíteni is nagyon egyszerű, így könnyen a mindennapi táplálkozásod része lehet ez az értékes gabona. Helyettesítheted vele a rizst vagy más gabonákat, és a hiedelemmel ellentétben még csak főzni sem kell! Akkor hogyan kell elkészíteni a kuszkuszt? Már mutatjuk is!

Főzz kuszkuszt, mint egy igazi profi

A gabonákból és a tésztából könnyű túl sokat főzni, hiszen lássuk be, senki sem szokta grammra leméregetni az adagokat. Érdemes ezen változtatni, hiszen ezáltal az élelmiszerpazarlás is megelőzhető – egy emberre nagyjából 60 gramm kuszkusszal számolj.  

Mindössze forrásban lévő vízre lesz szükséged, vagyis maga a kuszkusz nem igényel főzést, viszont a víz arányára nagyon oda kell figyelni, pontosan ugyanannyinak kell lennie, mint amennyi a kuszkusz. Tehát ha csak magadnak készítesz egy adagot, akkor 60 gramm kuszkuszra és 60 ml vízre lesz szükséged.

Tippek a tökéletes kuszkuszhoz

Használj olívaolajat. Önts egy kevés olívaolajat a száraz gabonára, ami meggátolja, hogy csomóssá váljon a kuszkusz.

Mérd le a folyadékot. Egyszerű csak úgy szemre ráöntetni a vizet a kuszkuszra, de ha betartod a pontos arányokat, akkor tényleg tökéletes lesz a végeredmény.

Villával dolgozd át. A rizsnél alkalmazott villás módszerrel ’bolyhozd fel’ a kuszkuszt, ettől a textúrája is a lehető legjobb lesz.

Paradicsomos kuszkusz

Hidegen, melegen egyaránt finom. A paradicsomos keveréket ízesíthetjük chilipehellyel is. Tálalhatjuk köretként vagy önálló ételként.

Zöldséges kuszkusz

Piacon jártam barátommal, így végre súlykorlátozás nélkül összevásárolhattam mindent, ami tetszett. Vacsorára valami gyorsat akartunk összedobni, így kiválasztottunk pár szimpatikus ...

Kuszkuszos frittata

A párom anyukája kiselejtezett rengeteg főzős újságot. Én pedig lecsaptam rájuk. Ezt a receptet egy Blikk Nők Konyha magazinban találtam, de kissé átalakítottam. Az enyémről hiányzott ...

Mennyi idő alatt készül el a kuszkusz?

Általános hüvelykujjszabályként azt lehet mondani, hogy nagyjából 10 perc kell a kuszkusz rehidratálásához, ez a valóságban 5-15 perc között bármennyi idő lehet, ezért fél szemmel figyeld közben.

Mennyi ideig áll el a kuszkusz a hűtőben?

Miután elkészült, akár 4 napig is eláll a hűtőben tárolva. Egy friss salátával hidegen is eheted, de zöldségek vagy tofu mellé melegen a legjobb. Egészségedre!

Forrásunk volt.


Tudj meg még többet a kuszkuszról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...