Salátába vagy köretként is tökéletes lehet egy kis kuszkusz, ráadásul elkészíteni is nagyon egyszerű, így könnyen a mindennapi táplálkozásod része lehet ez az értékes gabona. Helyettesítheted vele a rizst vagy más gabonákat, és a hiedelemmel ellentétben még csak főzni sem kell! Akkor hogyan kell elkészíteni a kuszkuszt? Már mutatjuk is!
A gabonákból és a tésztából könnyű túl sokat főzni, hiszen lássuk be, senki sem szokta grammra leméregetni az adagokat. Érdemes ezen változtatni, hiszen ezáltal az élelmiszerpazarlás is megelőzhető – egy emberre nagyjából 60 gramm kuszkusszal számolj.
Mindössze forrásban lévő vízre lesz szükséged, vagyis maga a kuszkusz nem igényel főzést, viszont a víz arányára nagyon oda kell figyelni, pontosan ugyanannyinak kell lennie, mint amennyi a kuszkusz. Tehát ha csak magadnak készítesz egy adagot, akkor 60 gramm kuszkuszra és 60 ml vízre lesz szükséged.
Tippek a tökéletes kuszkuszhoz
Használj olívaolajat. Önts egy kevés olívaolajat a száraz gabonára, ami meggátolja, hogy csomóssá váljon a kuszkusz.
Mérd le a folyadékot. Egyszerű csak úgy szemre ráöntetni a vizet a kuszkuszra, de ha betartod a pontos arányokat, akkor tényleg tökéletes lesz a végeredmény.
Villával dolgozd át. A rizsnél alkalmazott villás módszerrel ’bolyhozd fel’ a kuszkuszt, ettől a textúrája is a lehető legjobb lesz.
Mennyi idő alatt készül el a kuszkusz?
Általános hüvelykujjszabályként azt lehet mondani, hogy nagyjából 10 perc kell a kuszkusz rehidratálásához, ez a valóságban 5-15 perc között bármennyi idő lehet, ezért fél szemmel figyeld közben.
Mennyi ideig áll el a kuszkusz a hűtőben?
Miután elkészült, akár 4 napig is eláll a hűtőben tárolva. Egy friss salátával hidegen is eheted, de zöldségek vagy tofu mellé melegen a legjobb. Egészségedre!
Tudj meg még többet a kuszkuszról: