A krumpli egész évben kapható, nem kell belőle elraktározni télire, mint más szezonális gyümölcsökből és zöldségekből, mégis érdemes tisztában lenni azzal, miként fagyaszthatod le a krumplit, ha tudod, hogy nem fogod felhasználni a készletedet, de nem is szeretnéd a kukába dobni.
Még ha be is tartod a krumpli tárolásának legfontosabb szabályait, ha a millió lehetséges krumplis étel közül egyiket sem készíted el záros határidőn belül, a rügyek akkor is elkezdnek megjelenni, majd meg is romlik a krumpli. A fagyasztással ezt előzheted meg, ráadásul egy kicsit előre is dolgozhatsz, így, ha épp nincs időd felvágni a burgonyát, akkor csak elő kell kapni a fagyasztóból egy adagot.
A krumpli fagyasztása lépésről-lépésre:
Kezdd friss burgonyával
Figyelj rá, hogy még friss krumplival dolgozz, ne fagyaszd le a már amúgy is rossz állapotban lévőket.
Legyen kemény, és ne legyenek rajta puha foltok, illetve a ráncosodás és a penészes, dohos szag is arra utal, hogy már eljárt felette az idő.
Vágd fel a krumplit
Ha tudod, hogy később milyen ételt fogsz belőle készíteni, akkor hámozás után érdemes célirányosan arra a formára vágni a krumplit. Például, ha gyakran készítesz sült krumplit air fryerben, akkor érdemes hosszú szálakra vágni a krumplit, de ha mondjuk nagy valószínűséggel püréként végzi, akkor elég, ha felkockázod, nem kell pepecselni vele.
Főzd meg a burgonyát
Forralj fel egy nagy fazék sótlan vizet. Add hozzá az előkészített burgonyát, és addig főzd, amíg megpuhul, de még nem esik szét teljesen, kis daraboknál ez kb. 3-5 perc, nagyobbaknál nagyjából 4-7 perc.
Hűtsd le, és szárítsd meg a burgonyát
Vedd ki a burgonyát a forrásban lévő vízből, és tedd jeges fürdőbe, hogy azonnal leálljon a főzési folyamat – ezt a technikát blansírozásnak nevezik. Szűrőedényben csepegtesd le, és rázogasd, hogy eltávolítsd a felesleges vizet.
Fagyaszd le
Tedd a krumplit egy nagy tepsire úgy, hogy a szemek ne érintkezzenek, majd tedd be a fagyasztóba őket 6-12 órára, vagy amíg minden darab megfagy.
Tárolás
Ha letelt az idő, akkor már kiveheted a tepsit – nyilván nem ez a végső tárolási formája a burgonyának, hiszen a tepsi rengeteg helyet foglalna - , és a krumplidarabokat tedd egy légmentesen záródó edénybe vagy visszatárható tasakba. A fagyasztott burgonyadarabok akár három hónapig is elállnak.
Hogyan használd fel a fagyasztott krumplit
A fagyasztott burgonyát sokféleképpen felhasználhatod, a főzés vagy melegítés legjobb módja a recepttől függ. Amennyiben megsütöd a burgonyát, nincs szükség arra, hogy kiengedd. Más ételek esetében pár perc plusz főzési idő elegendő lesz.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippeket leshetsz el itt: