4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.

Nem olyan könnyű elrontani a palacsintát, persze ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen. Vannak például bizonyos tényezők, amelyek befolyásolják, hogyan viselkedik a tészta a serpenyőben. Végső soron pedig itt dől el, hogy a palacsinta a tányérra kerül, és tovább magasítja a tornyot, vagy a Zsuzsikáé (nálunk a fiktív lány kapta az elrontott darabokat) lesz. Lássuk, melyek ezek!

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

Túl híg a tészta

A palacsintatészta sűrűsége bizony egyáltalán nem a „mindegy” kategóriába tartozik, sőt, nagyon is fontos tényező a siker érdekében. Ha túl folyós lesz, akkor a belőle kisülő palacsinták nem tudják majd annyira tartani az alakjukat.

Gyakori oka a szakadásnak a híg tészta: a nagyon vizes vagy nagyon tejes keverék elfolyik, nem tud rendesen „megszilárdulni”.

Javítsuk kevés liszttel a masszát, de csak óvatosan, nehogy túl sűrűvé vagy esetleg csomóssá tegyük. Ekkor próbáljuk újra a sütést, és ha már nem szakad a palacsinta, akkor jó lesz a sűrűség.

Nem pihent a tészta

A tészta akkor is megnehezítheti a dolgunkat, ha nem pihent eleget. Érdemes sütés előtt legalább 30 percet adni neki, hogy kissé összeérjen, úgymond „megerősödjön”. Valamiért a pihentetett massza sokkal jobban sül, szakadás és tapadás nélkül.

Nem elég forró a serpenyő

A sütés hőfokát is jól el kell találni: elég határozottnak kell lennie ahhoz, hogy gyorsan beindítsa a palacsinta sütését, de nem szabad túlzásba sem esni, mert akkor könnyedén odakaphat a tészta.

Forrósítsuk fel a serpenyőt, majd vegyük vissza a lángot: ha ekkor sercegő hangot ad ki a belekanalazott massza, akkor tudhatjuk, hogy elég forró volt az edény. Ilyenkor rögtön beindul a palacsinta sülése, ami lehetetlenné teszi, hogy az leragadjon.

Nem kellően olajos

Két iskola van a palacsintakészítés terén: az elsőben az olaj nagy része belekerül a tésztába, majd onnan kisülve nem engedi leragadni a palacsintákat a serpenyőben. A másik esetben kevesebb zsiradék lesz a masszában, és folyamatosan kenegetni kell olajjal az edényt.

Főleg az utóbbi esetben kell nagyon figyelni arra, hogy kellő mennyiségű (de ne túl sok) zsiradékot használjunk, mert különben folyamatosan le fog ragadni a palacsinta.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippeket leshetsz el itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...