Nem olyan könnyű elrontani a palacsintát, persze ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen. Vannak például bizonyos tényezők, amelyek befolyásolják, hogyan viselkedik a tészta a serpenyőben. Végső soron pedig itt dől el, hogy a palacsinta a tányérra kerül, és tovább magasítja a tornyot, vagy a Zsuzsikáé (nálunk a fiktív lány kapta az elrontott darabokat) lesz. Lássuk, melyek ezek!
Túl híg a tészta
A palacsintatészta sűrűsége bizony egyáltalán nem a „mindegy” kategóriába tartozik, sőt, nagyon is fontos tényező a siker érdekében. Ha túl folyós lesz, akkor a belőle kisülő palacsinták nem tudják majd annyira tartani az alakjukat.
Gyakori oka a szakadásnak a híg tészta: a nagyon vizes vagy nagyon tejes keverék elfolyik, nem tud rendesen „megszilárdulni”.
Javítsuk kevés liszttel a masszát, de csak óvatosan, nehogy túl sűrűvé vagy esetleg csomóssá tegyük. Ekkor próbáljuk újra a sütést, és ha már nem szakad a palacsinta, akkor jó lesz a sűrűség.
Nem pihent a tészta
A tészta akkor is megnehezítheti a dolgunkat, ha nem pihent eleget. Érdemes sütés előtt legalább 30 percet adni neki, hogy kissé összeérjen, úgymond „megerősödjön”. Valamiért a pihentetett massza sokkal jobban sül, szakadás és tapadás nélkül.
Nem elég forró a serpenyő
A sütés hőfokát is jól el kell találni: elég határozottnak kell lennie ahhoz, hogy gyorsan beindítsa a palacsinta sütését, de nem szabad túlzásba sem esni, mert akkor könnyedén odakaphat a tészta.
Forrósítsuk fel a serpenyőt, majd vegyük vissza a lángot: ha ekkor sercegő hangot ad ki a belekanalazott massza, akkor tudhatjuk, hogy elég forró volt az edény. Ilyenkor rögtön beindul a palacsinta sülése, ami lehetetlenné teszi, hogy az leragadjon.
Nem kellően olajos
Két iskola van a palacsintakészítés terén: az elsőben az olaj nagy része belekerül a tésztába, majd onnan kisülve nem engedi leragadni a palacsintákat a serpenyőben. A másik esetben kevesebb zsiradék lesz a masszában, és folyamatosan kenegetni kell olajjal az edényt.
Főleg az utóbbi esetben kell nagyon figyelni arra, hogy kellő mennyiségű (de ne túl sok) zsiradékot használjunk, mert különben folyamatosan le fog ragadni a palacsinta.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippeket leshetsz el itt: