A tökéletes alaprecept és egy isteni bécsi rakott palacsinta

Elszakad, kiszárad vagy túl olajos lesz a palacsintád? Eláruljuk, mi kell, hogy ezentúl a tiéd is tökéletes legyen, hogy aztán ilyen isteni túrós palacsintát süthess belőle!

A palacsinta tipikusan azokhoz az ételekhez tartozik, amit a legtöbben nem recept alapján, hanem érzésből készítenek el. Nos, én nem ilyen vagyok: én bizony minden alkalommal felcsapom a füzetemet, és kimérem a pontos hozzávalókat. Most viszont úgy érzem, megtaláltam a számomra tökéletes receptet, szóval el is mondom, mi kell ahhoz, hogy kellően vastag, szakadásmentes és isteni finom palacsintát süssünk.

Először is, a tojással nem érdemes spórolni, én egyből négyet szoktam beledobni. Ehhez jöhet egy csipet só, aztán minimális mennyiségű cukor. Tényleg csak egy kevés, mert ha túl sokat teszünk bele, akkor sütés közben gyorsan elkezd karamellizálódni, és ezzel egyidejűleg könnyen le is ragad.

Mehet hozzá a liszt, amit kevés tejjel és egy robotgéppel teljesen simára kell keverni. Legvégül már csak hígítani kell, a lényeg, hogy egy jó zsíros tejszínhez hasonló állagot érjünk el. Ezzel legyünk azért visszafogottak, tényleg csak apránként öntsük hozzá, mert ha túlhígítjuk, akkor lisztet kell hozzáadnunk, és utólag már elég nehéz lesz elkeverni benne, és könnyen csomós lesz. Én egyébként legtöbbször fele-fele arányban használok hozzá tejet és vizet. Egész pontosan szóda- vagy ásványvizet, de ha vasárnap délután jön ránk a palacsintázás és nincs otthon egyik sem, akkor mehet bele sima csapvíz is.

Tipp

Ha kevés citromhéjat reszelünk a tésztába, akkor nemcsak ízletesebb lesz, de a citrushéjból kioldódó olajoknak köszönhetően még kisebb az esély, hogy leragad a tészta.

A tökéletes alaprecept és egy isteni bécsi rakott palacsinta

A receptet megtalálod ITT.

Legutolsó lépésben érdemes hozzákeverni egy adag olvasztott vajat is, mert szépen eloszlik majd a tésztában (jobban, mint az olaj), sütés közben pedig szépen, egyenletesen olvad ki, így szinte nem is kell vajazni/olajozni a serpenyőt két palacsinta között.

Mehet is a hűtőbe, egy órára. Ez elég fontos a végeredmény szempontjából, egész egyszerűen jobb lesz tőle majd a palacsinta. Az állagán is látni fogjuk, hogy jót tett neki a pihentetés. Persze nem mondom, hogy nem volt még olyan, hogy rögtön elkezdtem kisütni...akkor is működik, de azért nem az igazi.

Ezután már csak a sütés jön: jól fel kell melegíteni a palacsintasütőt, az elsőnél még vékonyan kikenem vajjal, aztán utána már nem. Jöhet bele kétharmad merőkanál tészta, gyorsan körkörös serpenyőmozgatással elegyengetem, és visszateszem a tűzre. Onnan lehet tudni, hogy ideje megfordítani, hogy a széle elválik a serpenyőtől, illetve szintén a széle szépen barnulni kezd. Gyors fordítás, még egy-két perc sütés, és már kész is.

Nem mondom, hogy egy-két gyakorlósütés nem árt, de tényleg nem nagy misztikum a palacsintasütés. És ha már perfektül megy, akkor csináljátok meg ezt a bécsi rakott, túrós változatot, mert isteni finom, ahogy a sült vaníliakrém alatt megbújnak a palacsinták, a tetejük pedig ropogósra sül.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...