Így csempéssz MÉG több zöldséget a krémlevesekbe

Az őszi szezonban egymás után hörpintjük fel kis tálainkból a gőzölgő krémleveseket. A selymes fogások általában amúgy is tele vannak zöldségekkel, azonban most a Napi Tipp megmutatja, hogyan sokszorozhatjuk meg ezek mennyiségét pár egyszerű lépésben.

Az összes levesek közül, ha úgy vesszük, a krémlevesek inkább az „egészségesebb” oldalra húznak. Tele vannak zöldséggel, nincs bennük tészta sem vagy mérhetetlen mennyiségű zsiradék: egyszóval a jóllakás mellett értékes tápanyagokat is kaphat az, aki belőlük kanalaz. Miért kéne hát további zöldségekkel ellátni őket? Nos, azért, mert egészségből és zöldségből sosem árthat a még több, illetve abból az el nem hanyagolható okból kifolyólag is, hogy az extra zöldségek bepakolása színesebbé, változatosabbá, izgalmasabbá is teszi a (néha könnyen megunható) krémleveseket.

Így csempéssz MÉG több zöldséget a krémlevesekbe

Készíts gazdag alapot

Sokszor megfeledkezünk róla, pedig bizony a különböző hagymák is ugyanúgy beleszámítanak a napi zöldségfogyasztásunkba.

Ne csak alapként gondoljunk rájuk, hanem tápanyagként és ízadóként is: használjunk többféle különböző hagymát (pl. vörös, lila, póré, salotta, stb.) és dinszteljük meg őket lassan, alaposan, hogy kiadják a bennük lévő ízeket.

Sokhagyma-krémleves

Készüljetek, mert itt a hagymanirvána! Viszonylag ritkán szoktunk hagymakrémlevest főzni, pedig az egyik legfinomabb levesféle, ha jó minőségű alapanyagokból készítjük el. Most ...

Főzz saját alaplevet

Egy másik kisebb változtatás, amelynek mégis meglepően nagy hatása lehet, az nem más, mint az alaplé cseréje. Pontosabban a víz vagy a bolti leveskocka leváltása házilag főzött zöldségalaplére. Ez utóbbi ugyanis tartalmazza a belefőzött zöldségek zamatának és tápanyagtartalmának egy részét, ezáltal gazdagabbá teszi a krémlevest.

Párosítsd az alapanyagokat

Szintén sokat érhetünk el kevés munkával, ha nem csak egyféle alapanyagból főzünk krémlevest. Szinte minden zöldségnek találhatunk passzoló alapanyagpárt (ami akár gyümölcs is lehet), elég, ha figyelembe vesszük az állagot (puhulási időt), színt és ízt, valamint a szezonális elérhetőséget.

Tedd tartalmassá észrevétlenül

Valahol ez a pont is belefér a párosítások témakörébe, azonban annyi különbséggel, hogy itt direkt olyan alapanyagokat keresünk, amelyek megbújnak, és nem harsánykodnak a levesben, mégis tartalmasabbá teszik azt.

Kiváló példa erre a burgonya, az összes hüvelyes zöldség illetve a leveszöldségek (répa, fehérrépa, karalábé) is – ez utóbbiak akár közvetlenül a frissen főzött alapléből is a krémlevesbe kerülhetnek.

Feltétként is használj zöldséget

Általában szeretjük valamilyen ropogós elemmel ellátni a krémleveseinket – leginkább az állagbeli eltérés igénye miatt – azonban a megszokott kenyérkocka helyett használhatunk például ropogósra sült zöldségeket (pl. brokkoli, karfiol, stb.), hüvelyeseket, zöldségchipset is.

Legegyszerűbb brokkolikrémleves

Ez a brokkolileves egyszerű, finom és gyorsan elkészíthető. Tökéletes egy borús, esős napra, de kellemes nyári ebédnek is pazar. Krémes és sűrű, ugyanakkor könnyű és tápláló. ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További őszi ötletekkel várunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Flódnis rétes

Imádom a flódnit és szinte bármilyen formában el tudnám fogyasztani. De tényleg! Hogy ezt bebizonyítsam, létrehoztam az alábbi rétest, ami a klasszikus karácsonyi sütemény minden ízét ...

Lekváros szaloncukor

Ezt a sütés nélküli receptet egy dán édesség inspirálta (Træstammer), amely egy kedvelt klasszikusnak számít náluk. Nagyon szerettem és hiányzott, gondoltam miért ne ölthetne egy új ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...